Αν βλέπαμε έναν άνθρωπο να χορεύει, δεν θα ήταν λογικό να τον ρωτούσαμε, «γιατί χορεύεις», αφού η απάντηση θα ήταν δεδομένη: «γιατί το απολαμβάνω». Παρ’ όλα αυτά αν θέλαμε να δώσουμε ένα επιστημονικό νόημα, θα λέγαμε ότι η κίνηση σε συγχρονισμό με την μουσική, ειδικά, είναι μία ανάγκη του μυαλού μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν ικανοποιούμε αυτή την ανάγκη, το μυαλό μας θα μας ανταμείβει με νευροδιαβιβαστές χαράς, οι οποίοι φέρνουν θετικά συναισθήματα. Η πράξη αυτή μας κάνει να νιώσουμε ωραία συναισθήματα. Μπορούμε όμως να αποκαλούμε κάθε έκφραση συναισθημάτων, ψυχοθεραπεία; 

Γράφει  ο Νίκος Βακόνδιος, Ψυχολόγος

Η αλλαγή ή η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη. Για παράδειγμα το να κολυμπούμε στη θάλασσα, η άσκηση ή το να μιλάμε σε έναν φίλο με τον οποίο νιώθουμε οικεία και ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας είναι τρόποι εκτόνωσης. Ουσιαστικά, όμως, όλα αυτά μπορούν να «απορροφήσουν» τα αρνητικά μας συναισθήματα και να περάσουμε σε μία καλύτερη διάθεση προσωρινά. Δεν μπορούν να αλλάξουν την «πηγή» των συναισθημάτων μας, η οποία είναι συχνά, οι σκέψεις που κάνουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Επιπλέον, αν δεν έχουμε μία καλή συναισθηματική διάθεση, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ή να αλλάξουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, αλλά τις αποφεύγουμε, με τη κρυφή ελπίδα να μην τις συναντήσουμε. Όσο μακριά κι αν ταξιδέψουμε, όμως, δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Ο μόνος τρόπος τελικά να τις αλλάξουμε, είναι να μην τις αποφεύγουμε.

Με αυτή την έννοια, ο άνθρωπος που χορεύει τυχαία, όποτε τύχει να ακούσει την μουσική που αγαπά να παίζεται στο ραδιόφωνο, η συναισθηματική του διάθεση εξαρτάται περισσότερο από την τύχη. Σε αντίθεση με τον  άνθρωπο, που αντιλαμβάνεται την αρνητική του διάθεση και τότε επιλέγει να ακούσει την αγαπημένη του μουσική, ρυθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική του διάθεση συνειδητά. Κι ενώ η αγαπημένη του μουσική του δημιουργεί θετικά συναισθήματα, μπορεί να αναρωτηθεί με πιο καλή διάθεση, τυχόν αρνητικές σκέψεις που αποφεύγει να προσεγγίσει.

μονοπάτι της ευτυχίας
Pexels

Ο δεύτερος άνθρωπος βρίσκει ένα νόημα μεγαλύτερο στην εικόνα της πεταλούδας ως ευτυχίας, και στη μουσική, κάνοντάς την τεχνική δημιουργίας θετικής συναισθηματικής διάθεσης, η οποία μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο του να χαμηλώνει το ύψος των εμποδίων. Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εστιάζει συνειδητά κάπου αλλού. Όχι για να ξεχνιέται που πηγαίνει, αλλά για να κάνει λίγο πιο εύκολη τη διαδρομή και να προχωρά χωρίς άγχος, με χαρά, ώστε να θέλει κι η πεταλούδα να καθίσει στον ώμο του.

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούν να μας φέρουν καλύτερη διάθεση, χαρά, στιγμές ευτυχίας. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα, μπορεί να αποκαλούν ψυχοθεραπεία το κολύμπι, την άσκηση, τον έρωτα και τόσα άλλα, διότι τους κάνουν να ξεχνούν προβλήματα, εμπόδια, ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις. Ο σκέψεις, όμως, δεν σκεπάζονται με σεντόνια, μένουν εκεί, κάτω από αυτά και περιμένουν εμάς να τις αλλάξουμε. Μαθαίνουμε, λοιπόν, να προχωράμε καλύτερα στο μονοπάτι της ευτυχίας, όταν μαθαίνουμε τεχνικές να σηκώνουμε με χαμόγελο και λαχτάρα ανακάλυψης, σεντόνια που κρύβουν δικές μας σκέψεις. Απελευθερώνοντας όλο και πιο πολύ, τον πραγματικό μας εαυτό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News