Μην ψάχνεις πια «πώς να βρω χρόνο». Η επιστήμη μίλησε και ξέρουμε όλοι που πήγε ο ελεύθερος χρόνος μας. Η απάντηση δεν μας αρέσει και συχνά μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο μέσος σύγχρονος Αμερικάνος έχει γύρω στις 5,5 ώρες την ημέρα ελεύθερο χρόνο. Πώς διαθέτει όμως αυτόν τον ελεύθερο χρόνο; Όλοι μας πια έχουμε συνδεδεμένη τη ζωή μας με ένα κινητό και κάποιοι από εμάς και σε έξυπνα ρολόγια που μπορούν να μας δώσουν με ακρίβεια όλα τα αποτελέσματα σε αυτό το ερώτημα: Πού πήγε ο ελεύθερος χρόνος μας;

Πώς να βρω χρόνο για εμένα;

Κάθε Δευτέρα πρωί χτυπάει μια ειδοποίηση στο κινητό μου και μου λέει πόσος ήταν ο εβδομαδιαίος χρόνος παρακολούθησης στο κινητό μου. Κάθε Δευτέρα πρωί τον περιμένω αυτόν τον ήχο και ξέρω ότι μόλις δω το νούμερο αυτό θα στεναχωρηθώ για τον χαμένο χρόνο που άφησα να φύγει στον αέρα. Παρόλα αυτά συνεχίζω με την ίδια ένταση και τη νέα εβδομάδα.

Είναι 5,5 ώρες ελεύθερος χρόνος όπου σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 22 λεπτά την ημέρα στη συμμετοχή του σε αθλήματα, άσκηση και αναψυχή. 32 λεπτά την ημέρα για κοινωνικοποίηση ή επικοινωνία. Και 26 λεπτά την ημέρα χαλάρωση ή σκέψη. Αντίθετα, περνά 211 λεπτά την ημέρα βλέποντας τηλεόραση. Αυτός είναι 2,6 φορές περισσότερος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης από ό,τι η άσκηση, η χαλάρωση και η συναναστροφή μαζί.

Για εμάς που δεν βλέπουμε τηλεόραση το κινητό έχει πάρει τη θέση της τηλεόρασης! Να λοιπόν που πήγε ο ελεύθερος χρόνος που γυρεύεις κάθε μέρα. Στο κινητό, στην οθόνη, στην τηλεόραση και το Netflix.

5 Χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσεις τις τελευταίες μέρες στη δουλειά και να μην αφήσεις πίσω σου εκκρεμότητες

To καλύτερο time hack που θα βρεις!

Το καλύτερο time hack που θα βρεις ονομάζεται κοινωνική εξοικονόμηση και σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι παίρνουμε ενεργές αποφάσεις για:

  • το πώς περνάμε τον χρόνο μας και στη συνέχεια
  • και εξοικονομούμε και επενδύουμε τον χρόνο μας όπου και όπως εμείς θέλουμε

Σου έχω όμως και καλά νέα! Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί στο να καταλαβαίνουμε γρήγορα τι θέλουμε! Σύμφωνα με μελέτη, χρειάζεται να δεις κατά μέσο όρο, 3,38 πίνακες για να καταλάβεις αν σου αρέσει ένα στυλ τέχνης, να πιεις 1,5 μικρό φλιτζάνι ένα νέο ρόφημα για να καταλάβεις αν έχει καλή γεύση και δύο δοκίμια από έναν υποψήφιο για δουλειά για να καταλάβεις αν θες να το προσλάβεις.

Ακόμη και μια από τις μεγαλύτερες επιλογές της ζωής μας γίνεται αρκετά γρήγορα: Χρειάζονται μόνο 173 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να αποφασίσουμε ότι το άτομο με το οποίο βγαίνουμε είναι αυτό που θέλουμε να παντρευτούμε.

οργάνωση στη δουλειά
Pixabay

Γιατί η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από το multitasking και γιατί δεν το χρειάζεσαι στη ζωή σου

Επί του πρακτέου!

Εφαρμόζοντας την ιδέα της κοινωνικής οικονομίας, σημαίνει αρχικά ότι μπορείς πάρεις κοινωνικές αποφάσεις και επίσης ότι ξέρεις ήδη τι θέλεις. Η λέξη κλειδί και παράλληλα το καλύτερο time hack ever είναι η Επιλογή. Εμείς έχουμε την επιλογή για το πώς να περάσουμε τις 5,5 ώρες του ελεύθερου χρόνου μας κάθε μέρα. Μην εξαπατάς τον εαυτό σου και πιστεύεις ότι παρασύρεσαι από τις οθόνες σου.

Αντίθετα, δες τη χρήση της τεχνολογίας ως αυτό που είναι. Άλλωστε γνωρίζεις τι σου αρέσει και επιλέγεις να ασχοληθείς με αυτό (με κόστος άλλων ευκαιριών). Κανείς νομίζω σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς κινητό. Αν θεωρείς ότι έχεις εξάρτηση από την οθόνη του κινητού σου, ίσως γνωρίζεις καλύτερα τι πρέπει να κάνεις.

Πώς αλλάζουμε κάτι

Σύμφωνα με το μοντέλο των σταδίων της αλλαγής, οι φάσει απο τις οποίες αποτελείται είναι τέσσερις:

  • Προστοχασμό
  • Στοχασμό
  • Προετοιμασία
  • Δράση

Εάν έχεις ήδη αρχίσει να το σκέφτεσαι βαθιά που αφορά στα δύο πρώτα στάδια, συνεχίζεις στο επόμενο βήμα που είναι να προετοιμάσεις ένα σχέδιο και να το θέσεις σε εφαρμογή.

Υπάρχουν δύο τύποι δράσης:

  1. Παράλειψη (χάραξη προσωπικών ωρών) πχ μη χρήση συσκευών στο τραπέζι ή στην κρεβατοκάμαρα.
  2. Αντικατάσταση (εναλλαγή του παθητικού χρόνου στην οθόνη με κάτι που έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως μια κλήση σε έναν φίλο ή μια βόλτα). Στη συνέχεια, κάθε φορά που αλληλεπιδράς με το τηλέφωνό σου, θα έχετε τρεις επιλογές: χρήση, παράλειψη ή αντικατάσταση.

Η αλλαγή με μικρούς τρόπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στο καθημερινό μας ρολόι

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνική εξοικονόμηση θα είναι εύκολη από την αρχή. Χρειάζονται περίπου 66 ημέρες για να στερεοποιηθεί μια συνήθεια. Αλλά το να οραματιστείς τη ζωή σου σε δύο μήνες από τώρα μπορεί να είναι όλο το κίνητρο που χρειάζεσαι για να κάνεις την αλλαγή. Μπορεί να ασκείσαι περισσότερο, να κοινωνικοποιηθείς περισσότερο και να απολαύσεις περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο.

5 συμβουλές οργάνωσης που θα κάνουν την ζωή σου εύκολη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News