Στην ζωή μας έρχονται συχνά στιγμές που πρέπει να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση η οποία ενδέχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι εκείνη την στιγμή. Είτε πρόκειται για μια στροφή στην καριέρα σου είτε για την αλλαγή πόλης ή και χώρας για να κυνηγήσεις τα όνειρα σου ή να ακολουθήσεις έναν μεγάλο έρωτα, το ρίσκο είναι πάντα παρόν και το βάρος της απόφασης μεγάλο. Η γενναιότητα είναι μια αρετή πολύ χρήσιμη αυτές τις στιγμές της ζωής μας την οποία μπορείς να αποκτήσεις μέσα από την προσωπική σου αναζήτηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις το θάρρος σου και θα σε διδάξουν πώς να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο το οποίο θα σου αλλάξει την ζωή.

Πώς να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο

Μην φοβάσαι την αποτυχία

Η αποτυχία είναι και αυτή ένα μέρος της ζωής. Ο φόβος πώς κάτι θα πάει στραβά και το πλάνο σου θα αποτύχει δεν πρέπει να είναι ικανός να σε κρατήσει πίσω και να σε αποκλείσει από όλα όσα έχει να σου προσφέρει η θετική έκβαση του σχεδίου σου. Αλλά ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φαντάστηκες η προσπάθεια σου θα σε έχει ήδη διδάξει πολλά και θα σου ζώσει την δύναμη που χρειάζεσαι για να ξανά προσπαθήσεις.

3 tips για να απελευθερωθείς από τους φόβους του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της ύπαρξης σου

Σκέψου το ρίσκο από την αντίθετη όψη

Μην σκέφτεσαι μόνο τι θα ρισκάρεις αν πάρεις την συγκεκριμένη απόφαση, σκέψου και τι μπορεί να χάσεις αν δεν την πάρεις. Ο συμβιβασμός με το παρόν και την καθημερινότητα που έχουμε συνηθίσει μπορεί να ακούγεται η εύκολη λύση αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη για μας. Με το να μένουμε προσκολλημένοι στην ρουτίνα μας από φόβο για το άγνωστο αποκλείουμε τον εαυτό μας από όλα τα όμορφα πράγματα και τις άγνωστες πτυχές που μπορεί να μας επιφυλάσσει η ζωή. Όπως έχει πει και ο Mark Zuckerberg, ο ιδρυτής του Facebook:

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι να ρισκάρουμε. Σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, η μόνη στρατηγική που εγγυάται την αποτυχία είναι να μην ρισκάρουμε”.

πώς να πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο
pexels/Prateek Katyal

Διατήρησε ένα δίχτυ ασφαλείας

Πριν πάρεις ένα μεγάλο ρίσκο είναι χρήσιμο να έχεις δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας. Στην περίπτωση που το ρίσκο είναι οικονομικό ένας καλός προϋπολογισμός ή ένα plan b μπορεί πάντα να σε σώσει. Στην περίπτωση των προσωπικών ρίσκων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι φίλοι και η οικογένεια μας αποτελούν ανέκαθεν το δίχτυ ασφαλείας σου, αφού θα είναι πάντα εκεί για να σου δώσουν το θάρρος και το αίσθημα ασφάλειας που έχεις ανάγκη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μην υποτιμάς τον εαυτό σου

Ο φόβος του ρίσκου και της αποτυχίας συχνά πηγάζει από την χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Είναι αναγκαίο σε μια τέτοια συνθήκη να έχεις επίγνωση των δυνατοτήτων, των ικανοτήτων, του ταλέντου και των γνώσεων σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς τα όσα μπορείς να καταφέρεις και να έχεις εμπιστοσύνη στην προσωπική σου δύναμη.

Πώς να είσαι ψυχικά δυνατός; 8 συμβουλές που πραγματικά θα σε βοηθήσουν

Μην σκέφτεσαι τί θα πει ο κόσμος

Οι αποφάσεις μας δεν θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα την άποψη που έχει ο κόσμος γι’ αυτές, ούτε είναι ωφέλιμο να αφήνουμε την κριτική των γύρω μας να μας επηρεάσει. Ο κύκλος μας είναι αναγκαίο να αποτελείται από άτομα που μας στηρίζουν ένθερμα και θέλουν το καλύτερο για μας σεβόμενοι πάντα αυτό που θεωρούμε εμείς καλύτερο για τον εαυτό μας. Μπορούμε να εξηγήσουμε στους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας, που μπορεί να διαφωνούν με την λήψη ενός μεγάλου ρίσκου, τον λόγο που θέλουμε να πάρουμε αυτήν την σημαντική απόφαση χωρίς όμως να δικαιολογηθούμε για την επιλογή μας.

Το να βγούμε από το comfort zone μας δεν είναι πάντα μια εύκολη απόφαση. Είναι όμως σίγουρο πως μόνο έτσι θα γνωρίσουμε άλλες πτυχές του κόσμου και του εαυτού μας, θα βιώσουμε νέες εμπειρίες και θα δημιουργήσουμε μια ζωή που αξίζει να την ζει κανείς. Εάν λοιπόν είσαι σίγουρος πως αξίζει να πάρεις το ρίσκο και να αλλάξεις την καθημερινότητα σου ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις τα εμπόδια που ο ίδιος έχεις θέσει στον εαυτό σου και να απολαύσεις το νέο σου ταξίδι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News