Στο προηγούμενο part για τους στόχους για το 2021, είχαμε μιλήσει για τα λάθη που μπορεί να έκανες τα προηγούμενα χρόνια… Πάμε τώρα να δούμε πώς μπορείς να θέσεις τους στόχους που θα πετύχεις το 2021!

Φαντάσου όλη αυτή τη διαδικασία σαν ένα ταξίδι. Ξεκινάς με ένα ΟΡΑΜΑ, στην περίπτωση του ταξιδιού θες να πας ας πούμε στην Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από την Αθήνα. Ουσιαστικά βάζω τις συντεταγμένες μου στο “GPS”. 

Πώς να θέσεις σωστά τους στόχους που θέλεις να πετύχεις το 2021;

  • Κάνουμε την ερώτηση στον εαυτό μας: Πού βρίσκομαι τώρα και πού θέλω να πάω.
  • Γιατί θέλω να πάω; Τι θα κερδίσω από αυτό το ταξίδι; Πώς θα είμαι όταν φτάσω στη Θεσσαλονίκη;
  • Με ποιο μέσο θα πάω; Σε πόσο χρόνο; Ποιος άλλος θα πρέπει να ενημερωθεί για αυτό; Θα χρειαστώ τη βοήθεια κάποιου άλλου;
  • Στην περίπτωση που στη μέση του ταξιδιού πάθω βλάβη, έχω έτοιμες λύσεις για να ξεπεράσω το εμπόδιο αυτό και να συνεχίσω το ταξίδι μου;
  • Έχω έτοιμα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσω οργανωμένα και έτοιμα για χρήση; Πχ το αυτοκίνητο μου έχει καύσιμο, το κινητό μου έχει μπαταρία, έχω φροντίσει για την ψυχαγωγία μου κατά τη διαρκεί του ταξιδιού ή τη διατροφή μου. 
  • Έχω αποφασίσει που θα κάνω μια στάση για ξεκούραση; Πόση ώρα θα διαρκέσει; 
  • Αν περάσει αρκετή ώρα και δεν έχω συνεχίσει την πορεία μου όπως θα ήθελα θα κάνω μια αναθεώρηση του ταξιδιού; 
  • Έχω αξιολογήσει ποια ώρα είναι η καλύτερη για να ξεκινήσω το ταξίδι βάση της οδηγικής μου συμπεριφοράς και ικανότητας;
  • Είμαι έτοιμος για ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που μέσα από μια παραβολή ουσιαστικά μας δείχνει ότι ο στόχος που είμαι έτοιμος να θέσω, αναλάβω την προσωπική μου ευθύνη, να σχεδιάσω να υλοποιήσω και να ζήσω τη ζωή που θα τιμά το σκοπό μου και τις αξίες μου.

Ξεκινάμε λοιπόν από το πού είμαι τώρα και πού θέλω να φτάσω. Κάνω όσο πιο παραστατικό μπορώ το αποτέλεσμα που επιθυμώ. Το κάνω συγκεκριμένο. Πώς θα είμαι, πώς θα αισθάνομαι, όταν τον πετύχω τον στόχο. Δεν αφήνω περιθώρια για παρεξηγήσεις. Όσο πιο ξεκάθαρο το κάνω τόσο το καλύτερο. Αν σε διευκολύνει μπορείς να χρησιμοποιήσεις, φωτογραφίες από περιοδικά, ή ζωγραφιές που θα φτιάξεις ο ίδιος ενεργοποιώντας έτσι και τις δυο πλευρές του εγκεφάλου σου (αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο, ο οραματισμός, πάρα πολύ χρήσιμος για το σχεδιασμό των στόχων αλλά θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο). 

-Αυτό που θέλω πηγάζει από την καρδιά μου; Γιατί το θέλω; Αν δεν το κάνω τι θα συμβεί; Γιατί μέχρι τώρα δεν το ολοκλήρωσα; Ποια εμπόδια με σταματούν;

-Σε πόσο χρόνο θα το κάνω; Είναι εφικτό να γίνει στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που όρισα; Τι θα πρέπει να γνωρίζω και να υπολογίσω; Αν χρειάζεσαι δυο μήνες για την επίτευξη του στόχου, δώσε λίγο ακόμα χρόνο για να είσαι μέσα, άνοιξε λίγο το deadline σου, μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα που θα σε καθυστερήσουν. 

-Με ποιους τρόπους θα το μετρήσω; Θα μπορώ να πω ότι έφτασα;

-Ποιος χρειάζεται να ενημερωθεί για αυτό; Είτε για να σε βοηθήσει, είτε για να σε υποστηρίξει. 

-Ποια μέσα θα χρησιμοποιήσω; Ποια εργαλεία έχω διαθέσιμα στη φαρέτρα μου; Ποια μπορώ να βρω που θα με βοηθήσουν. 

-Αρκετά συχνά κάνε αξιολόγηση, είτε τέλος κάθε μήνα, είτε τέλος της εβδομάδας για να βλέπεις την πρόοδό σου. Μην αφήνεις να φτάσεις στην καταληκτική ημερομηνία και απλώς να διαπιστώσεις ότι χάθηκε ακόμα μια φορά ο στόχος

Αρκετά ψηλά σε αυτή τη λίστα, ίσως μετά το όραμα είναι η ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Η λέξη αυτή έχει καταπληκτική δυναμική! Τη στιγμή που αποφασίσεις να δεσμευτείς στον εαυτό σου, ακόμα και κανείς άλλος να μην είναι εκεί, έχεις υπογράψει το πιο σημαντικό συμβόλαιο. Η ρήτρα του είναι ότι δε θες να σε απογοητεύσεις. Θες να το κάνεις για εσένα και μόνο. 

Τα κριτήριά σου θα πρέπει να πηγάζουν από μέσα σου, από τα θέλω σου και όχι να σε πιέζουν ψυχαναγκαστικά. Αν συμβεί αυτό θα τα παρατήσεις. Δεν θα νιώθεις ότι το θέλω σου πηγάζει από ελευθερία, την υπέρτατη αυτή αξία που εύχομαι να σε διακρίνει σε κάθε σου πράξη. 

Ζούμε όμως σε μια εποχή με πολύ κοινωνικότητα, αν πιστεύεις ότι το να δημοσιοποιήσεις τη δέσμευσή σου σε κάποιους θα σε βοηθήσει τουλάχιστον στην αρχή να παραμείνεις συνεπής, μπορείς να το κάνεις.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα υπέροχα μέσα τεχνολογίας για να σου υπενθυμίζεις τους στόχους σου, είτε με αφυπνίσεις (reminders) στο κινητό σου, είτε με εφαρμογές.

Πια υπάρχουν εφαρμογές για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, από ασκήσεις που χτυπάνε όταν ορίσεις για να κάνεις επανάληψη, εφαρμογές που σου θυμίζουν να πίνεις νερό αν ξεχνάς να το κάνεις κλ. Μπορείς να εκμεταλλευτείς όλα αυτά τα μέσα λοιπόν προς όφελός σου και να κρατήσεις και τα δεδομένα που θα σου δώσουν το μετρήσιμο αποτέλεσμα που χρειάζεσαι για τις αξιολογήσεις σου.

Μην ξεχάσεις να τα καταγράψεις όλα αυτά σε ένα ημερολόγιο, ώστε να επιστρέφεις όταν ορίσεις για την αξιολόγησή σου. Αν για λίγο ξεφύγεις, φρόντισε να απαντήσεις γιατί δεν το έκανες, με όσο γίνεται πιο υποστηρικτική διάθεση. 

Εύχομαι το 2021 να είναι η χρονιά που τελικά τα κατάφερες και να πετύχεις το 2021 όλα όσα βάλεις στόχο!

Αν χρειαστείς τη βοήθειά μου, θα χαρώ να σε υποστηρίξω. 

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Site

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News