Βρισκόμαστε εν μέσω μιας αδιανόητης οικολογικής καταστροφής. Στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη και συνεχίζουν να καίγονται, ζωάκια απροστάτευτα έχασαν τη ζωή τους, άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν. Η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή. Όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα. Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση με κομμένη την ανάσα και έχοντας αυτό το πικρό συναίσθημα ότι είμαστε παντελώς ανίσχυροι να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε την κατάσταση αυτή. Κάποιες φορές οι ειδήσεις που μαθαίνουμε μας ρίχνουν τόσο πολύ που αισθανόμαστε μελαγχολία, θλίψη και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορώ να προστατεύω τον εαυτό μου από ειδήσεις αυτές και να μην της αφήνω να με παρασύρουν;

Εύβοια μετά τη φωτιά

Ενημέρωση με μέτρο

Ενημερώσου με μέτρο. Διάλεξε δυο φορές της ημέρας που θα ενημερωθείς για την κατάσταση. Μην μπαίνεις συνεχώς στις ειδήσεις, κλείσε τις ειδοποιήσεις για λίγο. Επίλεξε δυό-τρείς έγκυρες πηγές που εμπιστεύεσαι και ενημερώσου από εκεί. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να μάθουμε πώς έχει η κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται με σκοπό την ενημέρωσή μας, με όσο το δυνατόν λιγότερο συναίσθημα και σχολιασμό. Το να δούμε στο google earth πώς είναι η φωτιά από ψηλά δεν θα μας βοηθήσει. Μόνο θα μαυρίσει την ψυχή μας περισσότερο.

Πώς μπορώ να βοηθήσω

Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω εθελοντικά στην καταστροφή που γίνεται; Αναλαμβάνοντας δράση αμέσως νιώθουμε λιγότερο ανίσχυροι σε σχέση με πριν που απλά βλέπαμε αμέτοχοι τις ειδήσεις. Να μαγειρέψω ένα φαγητό για τους πυροσβέστες, να πάω νερά και πάγο, να προσφέρω το χρόνο μου για να βοηθήσω τις οργανώσεις που μαζεύουν αγαθά για τους πυρόπληκτους, να δώσω τον οβολό μου, ότι μου περισσεύει, ώστε να αγοραστούν προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή. Ό,τι μπορείς να κάνεις από αυτά είναι αρκετά. Εγγυημένα θα σε βάλουν στην δράση και θα ξεχάσεις για λίγο το πόσο ανίσχυρος είσαι. Ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι το μεγαλύτερο δώρο για έναν άνθρωπο. Όσο δίνουμε αδειάζουν τα χέρια μας, αλλά γεμίζει η καρδιά μας.

Γκρίνια με μέτρο

Όλοι είμαστε απογοητευμένοι από αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Με το να γκρινιάζουμε και να ρίχνουμε ευθύνες δεν κερδίζουμε κάτι. Όσο και να φωνάξουμε η φωτιά δε θα σβήσει έτσι. Όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης έχεις όλο το χρόνο να θυμώσεις, να φωνάξεις, να κάνεις ειρηνική διαδήλωση και να παραπονεθείς για την κατάσταση αυτή.

Εκπαίδευσε το μυαλό σου να βλέπει πάντα τη θετική πλευρά, γιατί γίνεται!

Αν είσαι τώρα διακοπές

Είναι Αύγουστος και ο μήνας αυτός είναι παραδοσιακά συνδυασμένος με διακοπές. Τα πάντα είναι κλειστά και οι εργαζόμενοι επιτέλους θα ξεκουραστούν από τον δύσκολο χειμώνα που πέρασε. Αν τώρα είσαι κάπου μακριά από όλα αυτά που συμβαίνουν και είσαι στεναχωρημένος για την κατάσταση είναι απόλυτα φυσιολογικό. Προσπάθησε με ενσυναίσθηση και σεβασμό στον πόνο των άλλων ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος να συνεχίσεις τις διακοπές σου χωρίς να αφήσεις την κατάσταση που επικρατεί να σε καταβάλει. Οι διακοπές και η ξεκούραση είναι ιερές. Τις έχουμε ανάγκη, να κλείσουμε τους διακόπτες για λίγο και να αδειάσουμε το μυαλό μας. Τώρα είναι η ώρα να πάρεις τη δική σου ευθύνη και να σε προστατεύσεις. Πρέπει να το κάνεις και να πεις φτάνει: «προστατεύω τον εαυτό μου από τις ειδήσεις».

Η ζωή συνεχίζεται

Και πάντα θα συνεχίζεται. Στο τέλος κάθε τραγωδίας, έρχεται ο από μηχανής Θεός που θα σώζει την κατάσταση. Να έχεις πίστη ότι όλα θα πάνε καλά και στο τέλος θα πάνε. Μόνο μην ξεχάσεις ότι αυτή τη φορά, όταν όλα τελειώσουν θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι έμπρακτα δράση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πια δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη, το σπίτι μας.

Μη σηκώνεις όλο το βάρος αυτού του κόσμου στις πλάτες σου. Να σηκώνεις εκείνο που σου αναλογεί. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο όλο αυτό που ζούμε σήμερα αλλά και αυτό θα περάσει. Να είσαι πολύ καλά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News