Είναι μέρες που τα όρια ξεφεύγουν, το αρνάκι πια δεν θέλει να δώσει άλλο και ψάχνει τον τρόπο «πώς να αντιμετωπίσω έναν χειριστικό άνθρωπο»; Πες μου πόσες φορές δεν είσαι απέναντι από έναν άνθρωπο που σαρώνει τα πάντα. Τα μηνύματα πέφτουν κατά ριπάς σε μη επιτρεπτές ώρες, ζητούν την προσοχή σου, την ενέργειά σου, τη φροντίδα σου, ό,τι έχεις και δεν έχεις και με τον τρόπο τους απαιτούν να πάρουν αυτό που ζητούν. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σταθούν στο ύψος τους, να κρατήσουν τα όριά τους, θα δίνουν για πάντα, μέχρι να μην αντέχουν άλλο. Να νιώθουν εξουθενωμένοι απ’ αυτό το αλισβερίσι και που στο τέλος το αποτέλεσμα είναι να κλείνονται μέσα τους και δεν να μην ξανανοίξουν για κανέναν. «Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστόν, επ’ αόριστον». Άδικο για όλους τους άλλους να μην απολαύσουν τα όσα θέλει να δώσει ο giver, επειδή βρέθηκαν αυτοί οι πέντε-έξι που θέλουν τα πάντα και θα το απαιτήσουν με κάθε τρόπο.

Πώς να αντιμετωπίσω έναν χειριστικό άνθρωπο

Το ξέρω ότι μπορεί να μπερδευτείς αν έχεις ξαναδιαβάσει κείμενά μου. Είμαι τεράστιος υποστηρικτής του να ζητάμε. «Εκείνος που δεν ζήτησε δεν πήρε», «Εκείνος που δεν χτύπησε, δεν του άνοιξαν», «Σε εκείνον που δεν ρώτησε η απάντηση είναι πάντα όχι». Αυτά είναι κάποια από τα moto που έχω στη ζωή μου και πιστεύω ότι μας βοηθούν να πάμε παρακάτω, να αναλάβουμε δράση, να πάρουμε το μπαλάκι που είναι πεσμένο στο γήπεδο και να παίξουμε το παιχνίδι της ζωής.

Όμως! Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Σε αυτό το αλισβερίσι υπάρχουν δύο. Ο ένας δίνει ο άλλος παίρνει. Κανείς δεν είπε να πας και να κατακτήσεις, να εκπορθήσεις, να απαιτήσεις για να τα πάρεις. Να χειριστείς, να χειραγωγήσεις. Να βλέπει ο άλλος άνθρωπος το όνομά σου στο κινητό και να λέει: «Ωχ, τι είναι πάλι».

Δεν μπαίνουμε σε έναν χώρο και σαρώνουμε τα πάντα σαν τανκ. Δεν απαιτούμε, με πρόσχημα διάφορους ανόητους λόγους που μπορεί να κρατάμε ως άσσους στο μανίκι μας. Δεν είναι έτσι η ζωή.

Στον Taker που καταπατά τα πάντα μέχρι να γίνει το δικό του

Κοίτα να δεις αγαπητέ taker, χειριστικέ, τοξικέ ή όπως αλλιώς θες, τα πράγματα είναι απλά. Κάθε επιλογή που κάνεις, ακόμα και αν είναι παρορμητική, έχει μια συνέπεια από πίσω της. Είτε σε συμφέρει είτε όχι. Οι κανόνες δεν είναι να είσαι πάντα εσύ ο νικητής. Ή κερδίζεις ή χάνεις. Διάλεξε σοφά τι θες να κάνεις κάθε φορά και άσε τις μανούβρες.

Διάλεξες την Α επιλογή. Μετά το μετάνιωσες και ζητάς από τον άλλο άνθρωπο να αλλάξει τους όρους, να σε βολέψει, να κάνει εκείνος αυτό που εσύ ήσουν ανίκανος να δεις. Δεν είναι έτσι η ζωή αγαπητέ. Πήγες το ζήτησες, το πήρες, τώρα θα το αποδεχτείς, αν δεν το θες απλώς αποδέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου.

Θα μου πεις αν δεν ζητήσω, δεν θα μάθω ποτέ τι θα γίνει παρακάτω. Ζητάς μια φορά, σου λένε όχι, μετά το βουλώνεις (συγχώρα μου τα γαλλικά μου), δεν εκνευρίζεις τον άλλον μέχρι να στο δώσει. Δεν στέλνεις μηνύματα στα άγρια μεσάνυχτα και τις ιερές ώρες ξεκούρασης, μέχρι να πάρεις αυτό που ο άλλος σου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να σου δώσει.

Το όχι είναι μια απάντηση από μόνη της. Δεν μπορείς πάντα να κερδίζεις. Λυπάμαι!

τοξικός άνθρωπος
Pexels

Πάμε τώρα σε σένα Giver

Είναι άλλο να δώσεις κάτι επειδή το θες, επειδή όλα σου τα κύτταρα σου λένε: «Δώσε το» και είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι αντιμέτωπος σε έναν άνθρωπο αμείλικτο που σε πυροβολεί με λέξεις, με μηνύματα, με απαιτήσεις και δεν μπορείς απλώς να του κλείσεις το στόμα και να του πεις: «Όχι, δεν θέλω να το κάνω».

Δεν λαμβάνεις με αυτόν τον τρόπο το όσκαρ του καλού παιδιού, που τόσα χρόνια έχεις κατακτήσει στο ράφι της ζωής σου και καμαρώνεις. Θα μου πεις: «Τι τσάμπα τόσα χρόνια κάνω όλα τα χατίρια σε όλους τους άλλους; Αφού είμαι το καλό παιδί. Τους κάνω όλους περήφανους. Είμαι καλός Σαμαρείτης και το χαίρομαι! Δεν πιέζομαι, όχι, καθόλου! Να, για δες λίγο ένα-ένα τα αυτοάνοσα που μου βγαίνουν, αυτό δεν μαρτυρούν, ότι είμαι πολύ οκ με αυτό;».

Αυτοί που δίνουν, πρέπει να βάζουν όρια επειδή αυτοί που παίρνουν σπάνια το κάνουν

Henry Ford

Βάλε τα τα ρημάδια τα όρια μια φορά στη ζωή σου!

Είναι άδικο! Ξεκάθαρα να πάρει τη μπάλα και τους άλλους ανθρώπους που με σεβασμό, είναι μέσα στη ζωή σου σήμερα. Είναι άδικο να υπάρχει ένας άνθρωπος που θέλει να δώσει, νιώθει χαρά να προσφέρει, να φροντίζει, να δίνει με όλη του την ψυχή και να του το βγάζουν ξινό.

Τι θα γίνει αν πεις όχι σε αυτόν τον τον τύπο που σαρώνει τα πάντα και ζητά κατά ριπάς; Όχι, χωρίς περιστροφές, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς μανούβρες. Ένα ξεκάθαρο και ολοζώντανο όχι που δεν χωρεί παρεξηγήσεις. Λίγες κουβέντες, οι λίγες κουβέντες δεν φέρνουν πολλές απαντήσεις συνήθως.

Θυμήσου έναν άνθρωπο που έχεις στο μυαλό σου που ξέρεις ακριβώς τι θέλει και τι δεν θέλει. Τι είναι πρόθυμος να δώσει και τι όχι. Ας υποθέσουμε ότι θα μπεις σε έναν κολοσσό να αγοράσεις κινητό. Εσύ θα πας και θα του πεις ότι θα δώσω 900€ για να πάρω το κινητό και η αξία του είναι 1000€. Τι πιστεύεις ότι θα κάνει ο υπάλληλος; Θα πας να παζαρέψεις και να ζητήσεις έκπτωση σε κολοσσούς που έχουν ξεκάθαρες πολιτικές, ξεκάθαρη αξία; Ακόμα και ο πιο αδίστακτος taker, δεν θα πάει ποτέ εκεί να κάνει τα κόλπα του, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι έκει δεν πιάνουν τα τερτίπια του.

Γίνε λοιπόν ξεκάθαρος και σκληρός σαν τους κολοσσούς με αυτούς τους ανθρώπους. Πήρες αυτό, είχες όλα τα δεδομένα, έκανες λάθος, ή κάτσε εκεί ή να έχεις τα κότσια να δεχτείς τις συνέπειες της επιλογής σου, that’s life!

Δεν φταίει ποτέ ο Taker μόνο! Είναι δική σου ευθύνη να διαφυλάξεις και να τιμήσεις τα προσωπικά σου όρια! Το γιατί προσελκύεις όλους αυτούς τους τους ανθρώπους στη ζωή σου, είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο.

Το ελεύθερο επάγγελμα δεν είναι ένας δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα. Αφιερωμένο σε αυτούς που είναι πλασμένοι μόνο γι’αυτό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News