Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν ειπωθεί για την ευτυχία και ουκ ολίγοι φιλόσοφοι έχουν ασχοληθεί με τον ορισμό της. Αυτό το άρθρο δεν είναι ένας ακόμη οδηγός για το πώς να είσαι ευτυχισμένος κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας για όλη σου τη ζωή. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά εξουθενωτικό και η αλήθεια είναι πως τον τρόπο δεν τον έχουμε ανακαλύψει ούτε εμείς. Μπορείς, όμως, να βρεις τον οδηγό στα δικά σου μέτρα, ώστε να αποκτήσεις την ευτυχία σου σε πολύ απλά πράγματα. Ανακάλυψε μερικούς εύκολους και απρόσμενους τρόπους για να το πετύχεις!

Τι είναι όμως η «ευτυχία»;

Ευτυχία για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Ευτυχία είναι να είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου, να χαμογελάς με μικρές ασήμαντες στιγμές, να απολαμβάνεις και τη βροχή και τη ζέστη, ακόμα και το χαλάζι. Ευτυχία είναι να ακούς και να μη μιλάς, να παρακολουθείς και να ονειρεύεσαι, να εξελίσσεσαι και να προχωράς.

Για μένα ευτυχία είναι ένα ζεστό χαμόγελο και μια αγκαλιά από αγαπημένα μου πρόσωπα, ο ήχος της βροχής το χειμώνα και η μυρωδιά της θάλασσας το καλοκαίρι. Ευτυχία είναι να ακούω το αγαπημένο μου τραγούδι στη συναυλία που περίμενα καιρό να πάω και να ανατριχιάζω και το φαγητό που μυρίζει υπέροχα όταν γυρνάω στο σπίτι πτώμα. Αλλά πάνω απ’ όλα η ευτυχία νομίζω πως είναι στιγμές, τις περισσότερες φορές μικρές λεπτομέρειες που για άλλους ίσως μοιάζουν ασήμαντες όμως για μένα είναι το παν!

4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να έρθεις ακόμα πιο κοντά στην ευτυχία

πώς να είσαι ευτυχισμένος
Unsplash

Πώς να είσαι ευτυχισμένος: Οι τρόποι που κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει «ολοκληρωμένος»

Σταμάτα να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα γύρω σου

Η ανάγκη να ελέγχεις οτιδήποτε υπάρχει γύρω σου δεν σε βοηθάει, μάλλον σε εξουθενώνει. Σίγουρα, η ζωή σου θα ήταν πολύ καλύτερη αν οι άνθρωποι γύρω σου συμπεριφέρονταν ακριβώς όπως θέλεις, αλλά αυτό πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί, γι’ αυτό επικεντρώσου στον εαυτό σου αντί να σπαταλάς την ενέργειά σου σε ανεπιθύμητα, χρονοβόρα πράγματα. Αντίθετα, χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να βελτιώσεις τον εαυτό σου ή να κάνεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

Σταμάτα να ευχαριστείς τους πάντες γύρω σου

Όταν νιώθεις την πίεση να ευχαριστείς τους άλλους, πώς θα εστιάσεις σε αυτό που κάνει εσένα ευτυχισμένο; Μάθε να λες όχι. Ένα ναι που λέμε για να μην δυσαρεστήσουμε κάποιον, την ίδια στιγμή γίνεται ένα μεγάλο όχι που λέμε στον εαυτό μας. Ένα όχι που μας είπαν κάποτε και μας δυσκόλεψε, ταυτόχρονα μας κινητοποίησε και πετύχαμε κάτι που δεν θα καταφέρναμε αλλιώς. Η τέχνη του «όχι», μόνο σε συνειδητά «ναι» μπορεί να μας οδηγήσει, σε υγιή προσωπικά όρια που είναι σημάδι υγιών σχέσεων και αυτοσεβασμού.

Απαλλάξου από τις σκέψεις του παρελθόντος

Το να σκέφτεσαι συνεχώς τι θα μπορούσες να έχεις αλλάξει στο παρελθόν δεν πρόκειται να σε αφήσει να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να το αλλάξεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το αποδεχτείς και να μάθεις από τα λάθη σου, επιπλέον, να αγαπάς τις στιγμές που αξίζει να θυμάσαι. Όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθείς με το παρελθόν, τόσο καλύτερο θα είναι το παρόν.

Σταμάτα να αγνοείς τις προσωπικές σου ανάγκες

Αν δεν ενδιαφερθείς εσύ για τον εαυτό σου και το πώς θα γίνεις χαρούμενος, κανείς δε θα το κάνει. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και κανένας δε ξέρει καλύτερα από σένα τι είναι καλύτερο για σένα. Ακολούθησε τα συναισθήματά σου και αυτά θα σου πουν τί πρέπει να κάνεις.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αυτό είναι καταπληκτικό. Αφού λοιπόν είσαι μοναδικός, δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Θα καταλήξεις δυστυχισμένος και θα ζηλεύεις πράγματα που δεν έχεις.

“Χάκαρε” το μυαλό σου και βάλτο σε mode ευτυχίας! 5 τρόποι να το κάνεις

Η ευτυχία είναι απόφαση. Είναι η γαλήνη της ψυχής σου. Το μυστικό βρίσκεται στην αυτοφροντίδα. Αν εσύ αποφασίσεις ότι θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, θα είσαι. Αρκεί να κοιτάξεις γύρω σου και να αναγνωρίσεις την ευτυχία σε αυτές τις μικρές και λίγες δόσεις που δίνεται. Ζούμε μόνο μία φορά. Ας την κάνουμε να αξίζει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News