Τα οφέλη που έχουν τα βιβλία στη ζωή μας είναι χωρίς αμφιβολία πολλά! Τα βιβλία αυτοβελτίωσης όμως δίνουν ακόμα περισσότερα. Δεν γνωρίζω αν αγαπάς αυτού του είδους τα βιβλία, εγώ τα αγαπώ πάρα πολύ και διαβάζω τουλάχιστον τρία με τέσσερα κάθε μήνα. 

Πώς μπορώ όμως να πάρω βοήθεια απ’ τα βιβλία αυτοβελτίωσης;

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία αυτοβελτίωσης, δέχονται την έμπνευση από τις ιστορίες ή τις τεχνικές του συγγραφέα και μόλις το τελειώσουν, το βάζουν στη θέση του στο ράφι της βιβλιοθήκης και συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην διάβασαν ποτέ αυτό το βιβλίο. Δεν τους άφησε δηλαδή κανέναν αντίκτυπο πίσω τους. 

Οι συγγραφείς, ειδικά των βιβλίων αυτοβελτίωσης, συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν μέσα από τη ζωή τους να ή τις επιλογές τους ή τον τρόπο που ζουν να δώσουν ένα παράδειγμα. Τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άνθρωποι στους οποίους κάτι πήγε στραβά στη ζωή τους. Είτε κάποιο ατύχημα, είτε κάποια αποτυχία στις επιχειρήσεις, είτε στις σχέσεις. Ξαφνικά άστραψε η λάμπα πάνω από τα κεφάλια τους, όπως στα καρτούν και άλλαξαν πράγματα στη ζωή τους και πήραν τα αποτελέσματα που ήθελαν. Συχνά στα βιβλία που έχω διαβάσει σε αυτό το αντικείμενο, επαναλαμβάνεται αυτό το μοτίβο. 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ανθρωπότητα προχώρησε και εξελίχθηκε με τόσο αλματώδεις ρυθμούς και με αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί κάναμε δοκιμές και μιμούμασταν ο ένας τον άλλον χάρη στους κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου. Έτσι μάθαμε να αναπαράγουμε ήχους, να μιλάμε, να επικοινωνούμε κα. 

iPop Book Club: 18 βιβλία που θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Ό,τι έχουμε βάλει στο μυαλό μας, σχεδόν ό,τι δηλαδή, κάποιος άλλος το έχει σκεφτεί και το έχει κάνει με επιτυχία πριν από εμάς. Πια στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε μπορούμε να αντλήσουμε όλη αυτή τη γνώση ανά πάσα στιγμή. 

Το θέμα όμως είναι αν θέλουμε πρακτικά να επωφεληθούμε. Διαβάζοντας ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και κρατώντας παράλληλα σημειώσεις ή απαντώντας στις ασκήσεις που συχνά γράφει ο συγγραφέας, ενεργοποιούμε όλα τα πεδία και δημιουργούμε τη δική μας στρατηγική. Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, μπορούμε να επιστρέφουμε σε σημεία του βιβλίου που έχουμε κρατήσει σημειώσεις ώστε να το ξαναθυμηθούμε το κομμάτι αυτό που ίσως μας χρειαστεί. 

Μπορείς να πάρεις βοήθεια απ’ τα βιβλία αυτοβελτίωσης, αρκεί να θες να βοηθηθείς και να μην τα διαβάζεις όπως ένα μυθιστόρημα ή οποιουδήποτε άλλου είδους βιβλίου. Συνήθως η γραφή τους είναι πολύ απλή και η έμπνευση που προσφέρουν είναι χωρίς όρια. 

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, για εμένα τουλάχιστον, να συνάδει η γραφή του συγγραφέα με το lifestyle του. Δηλαδή, θεωρώ ότι δεν μπορείς να γράφεις για σχέσεις ή να είσαι εξειδικευμένος σε αυτό το κομμάτι και το παράδειγμα της ζωής σου να έχει να δώσει εργένικη ζωή. Ή δεν μπορείς να γράφεις για το πώς να επιτύχεις στις επιχειρήσεις αλλά να μην έχεις επιχείρηση ή να μην είχες ποτέ επιτυχία στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει η εικόνα σου να ταιριάζει με αυτό που γράφεις. Όχι γιατί ή γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια, δεν μας ενδιαφέρει μόνο “το φαίνεσθαι” αλλά μέσα από ποιες παραστάσεις και εικόνες γράφεις για κάτι που δεν γνωρίζεις;

Εμένα δεν με πείθουν αυτοί οι συγγραφείς, μιας που συνηθίζω να διαβάζω πάντα τη βιογραφία τους, τα επιτεύγματά τους, τις νίκες και τις αποτυχίες τους και πώς τελικά κατάφεραν να κάνουν να συμβούν πράγματα στη ζωή τους. Αν δε πειστώ από το παράδειγμά τους, δεν θα αγοράσω το βιβλίο τους.

Η έμπνευση είναι εκεί έξω παντού γύρω μας! Αν θες να πάρεις όλα τα οφέλη από  το βιβλίο που διαβάζεις μπορείς να το κάνεις και εσύ. Αρκεί να περάσεις στη δράση και να κάνεις κάτι διαφορετικό σήμερα από αυτό που έκανες εχθές. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν μυστικά. Ότι χρειάζεσαι είναι εκεί έξω. Εσύ είσαι ο καπετάνιος του δικού σου καραβιού. Εύχομαι και ελπίζω να πιάσεις το πηδάλιο και να σε ταξιδέψεις πολύ μακριά, ακόμα και εκεί που δεν έχεις καν ονειρευτεί! 

Να είσαι πολύ καλά!

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site– Podcasts), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News