Ο εθελοντισμός είναι ένδειξη ανιδιοτελούς αγάπης και φροντίδας για τον συνάνθρωπο, δεν είναι υποχρεωτικός, είναι κάτι που βασίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του κάθε ατόμου. Ο εθελοντισμός πηγάζει από μέσα μας. Βλέποντας τους πληγωμένους και ανυπεράσπιστους, επιλέγεις αν θες διαθέσεις το χρόνο σου, τα χρήματά σου, τον κόπο σου σε εκείνους που σε χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Τα οφέλη του εθελοντισμού στην ψυχική υγεία βάσει ερευνών και επιστημονικών άρθρων είναι πάρα πολλά. Παρακάτω θα βρεις κάποια από αυτά.

βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές
Joel Muniz/unsplash

Μετά τα γεγονότα με τις πυρκαγιές και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν πάρει τα πράγματα, είδαμε για άλλη μια φορά πως η ιδιωτική πρωτοβουλία και κάποιες εθελοντικές οργανώσεις σήκωσαν μανίκια και παρακίνησαν χιλιάδες κόσμου να βγουν από τα σπίτια τους και να διαθέσουν το χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν αυτή τη στιγμή.

Για όσους παρακολουθούμε το θέμα αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι είναι πάρα πολύ συγκινητική όλη αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα που ήρθε εδώ για να μας ενώσει και να μας θυμίσει ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Η χαρά της προσφοράς

Με όσους ανθρώπους το έχω συζητήσει, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην συμφωνεί ότι το να προσφέρεις οτιδήποτε προσφέρει πραγματικά μεγάλη χαρά και σε αυτόν που παίρνει μα και αυτόν που δίνει. Η χαρά και αυτό το αίσθημα ότι είμαι ένας χρήσιμος άνθρωπος για κάποιον που αυτή τη στιγμή με χρειάζεται είναι σίγουρα ένα από τα οφέλη του εθελοντισμού.

Εσύ τι έμαθες από τον κορονοϊο; Τα μαθήματα ζωής που κατάφερε να μας διδάξει

Οφέλη εθελοντισμού

  • Δίνει μια αίσθηση επίτευξης και σκοπού και βοηθάει να αισθανθούμε μέρος μιας κοινότητας και του ανήκειν σε μια ομάδα ή έναν κοινό ανώτερο σκοπό.
  • Βοηθά να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό σας βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση αλλά και την αυτοπεποίθηση.
  • Βοηθά να μοιραστούμε τις δεξιότητές μας με τους άλλους καθώς και να τις εξελίξουμε και να μάθουμε νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.
  • Συντελεί στην καταπολέμηση του άγχους, της μοναξιάς, της κοινωνικής απομόνωσης και της κατάθλιψης.
  • Διευρύνεται ο κύκλος μας καθώς γνωρίζουμε νέα άτομα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο συνδεδεμένοι και να αυξήσουμε τις κοινωνικές μας δυνατότητες.
  • Δημιουργείτε αυτό το αίσθημα της αφθονίας σε όλα και νιώθουμε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας. Δεν μένει χρόνος για γκρίνια και απογοήτευση αλλά αντίθετα έχουμε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης γι’αυτό που έχουμε σήμερα είτε αυτό είναι χρόνος, είτε για τους πόρους.
  • Ο εθελοντισμός βοηθά στο να ανεβούμε επίπεδα και να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωσή μας. Δηλαδή , είμαι καλά, υγιής, από τα πχ 2€ που έχω, μπορώ να δώσω το 1€ στον διπλανό μου που αυτή τη στιγμή δεν έχει και να τον ανακουφίσω. Όλες ή σχετικά όλες οι ανάγκες μου ή τουλάχιστον οι βασικές είναι καλυμμένες οπότε μπορώ να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ στην κάλυψη των βασικών αναγκών και του διπλανού μου. Και γι’αυτό αισθάνομαι πολύ καλά με εμένα.

#HereForYou: Το Instagram στη μάχη της ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία

Δώσε χωρίς να περιμένεις τίποτα

Ο εθελοντής δίνει γιατί δίνοντας αδειάζουν τα χέρια του αλλά γεμίζει η καρδιά του. Αυτή είναι η πληρωμή του. Αυτός είναι «ο μισθός του». Το ότι ένας άλλος ανάπνευσε καλύτερα επειδή βρέθηκες εσύ εκεί και τον βοήθησες όταν το είχε ανάγκη. Τα οφέλη του εθελοντισμού στην ψυχική υγεία είναι πολλά, αν μιλήσεις με πέντε εθελοντές που βοηθούν σε διαφορετικούς σκοπούς θα σου δώσει ο καθένας διαφορετική απάντηση για τα οφέλη που είδε εκείνος στη ζωή του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News