Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν πώς να κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων και εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Πρώτο και βασικό μέλημα, όμως, για να κερδίσεις τον σεβασμό των γύρω σου, είναι να δείξεις κι εσύ σεβασμό. 5 βήματα που θα σε βοηθήσουν να δώσεις και να κερδίσεις τον σεβασμό.

Μερικές φορές χανόμαστε στη ρουτίνα της καθημερινότητας και ξεχνάμε ακόμα και τις βασικές αρχές της ευγένειας. Τα επικριτικά σχόλια και ο σαρκασμός έχουν γίνει ανασπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας μας.

Ο σεβασμός, όμως, δεν είναι κάτι που μας δίνεται έτσι απλόχερα. Υπάρχει μια αρχή που σχεδόν πάντα μας βοηθάει να κερδίζουμε τον σεβασμό.

Για να κερδίσεις τον σεβασμό, πρέπει να δείξεις σεβασμό

Πώς κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

Αναγνώρισε τους άλλους

Ακόμα και πριν μιλήσεις με κάποιον, μπορείς να δείξεις τον σεβασμό σου προς το πρόσωπό του, αναγνωρίζοντας την παρουσία του. Ένα ελαφρύ νεύμα, ένα χαμόγελο ή ένα απλό γεια, είναι αρκετό για μια θετική πρώτη εντύπωση.

Επίσης, όταν συζητάς για ένα θέμα στο οποίο διαφωνείς με τον άλλον, μάθε να αναγνωρίζεις τα επιχειρήματά του και να κατανοείς τη δική του θέση, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτήν. Πες ευχαριστώ που μοιράστηκε την οπτική του μαζί σου.

συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι
Freepik

Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα

Να είσαι προσεκτικός όταν βγάζεις συμπεράσματα και να προσπαθείς να μαθαίνεις όλη την ιστορία. Μην βγάζεις κανένα συμπέρασμα και για κανέναν εάν δεν ξέρεις γεγονότα ή δεν τα έχεις δει εσύ από πρώτο χέρι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάνεις κομμάτια της ιστορίας που είναι καθοριστικά για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας.

Προσάρμοσε τον τόνο σου

Εάν πλησιάζεις τους ανθρώπους γύρω σου με έναν ήρεμο, φιλικό και λογικό τρόπο, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες να ανταποκριθούν κι εκείνοι με τον ίδιο τρόπο. Αναγνώρισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θα δεις ότι θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη, αλλά και τον σεβασμό τους.

συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι
Freepik

Η άποψη για τον εαυτό σου

Διατήρησε μια ισορροπημένη άποψη για τον εαυτό τους. Δύσκολα οι άνθρωποι σέβονται εκείνους που φαίνονται αλαζονικοί ή υπερόπτες. Φυσικά, και το άλλο άκρο είναι επικίνδυνο, το να δείχνεις δηλαδή ότι δεν έχεις καθόλου αυτοπεποίθηση και να βγάζεις έναν υπερβολικά αδύναμο χαρακτήρα.

Συμπεριφέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται

Είναι πολύ γνωστός αυτός ο χρυσός κανόνας. Αυτό που θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι όταν έρχονται σε επαφή μαζί σου, απλά εφάρμοσέ το κι εσύ! Σίγουρα δεν θα ήθελες κάποια άσχημη, επιθετική ή αλαζονική συμπεριφορά. Γιατί να ζητάει, λοιπόν, κάποιος κάτι τέτοιο από εσένα;

Μήπως οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να μας διδάξουν κάποια πράγματα που πρέπει να ακούσουμε;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News