«Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί»; The worst case scenario, που λένε. Μια θεωρία που αγαπώ και χρησιμοποιώ στη ζωή μου συνήθως στα διλήμματα, στα ξεβολέματα, όποτε ξέρω ότι κάτι θα με πάει ένα βήμα παραπέρα αλλά εγώ επιμένω να στρογγυλοκάθομαι στα αυγά μου και να μένω σε αυτά που έχω, φοβούμενη για το τι μπορεί να φέρει το νέο.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Κάθε φορά που φτάνουμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση, βάζουμε κάτω τα πράγματα και τα ζυγίζουμε. Τι θα ήταν σοφότερο να επιλέξω; Τι συνέπειες θα έχει η μία απόφαση και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν κάνω τίποτα; Σε αυτές τις περιπτώσεις έχεις τουλάχιστον την πολυτέλεια της επιλογής. Διαλέγεις και πορεύεσαι αναλόγως στη ζωή σου.

Τι γίνεται όμως τις φορές που δεν έχουμε καν το χρόνο να αντιδράσουμε και τα πράγματα γίνονται τόσο γρήγορα; Όταν όλα είναι εκτός δικού μας ελέγχου; Θυμήσου τους ανθρώπους που ξεσπιτώνονται αυτήν την περίοδο από τα σπίτια τους στην Ουκρανία; Κανείς τους δεν το διάλεξε αυτό, όμως πήραν μια τσάντα με λίγα πράγματα και έφυγαν από το σπίτι τους για να σώσουν τη ζωή τους, τη δική τους και των παιδιών τους.

Δεν θυμάμαι πότε άκουσα πρώτη φορά τον τρόπο σκέψης «The worst case scenario». Πάντως το μόνο που θυμάμαι σχετικά με αυτό είναι ότι έκτοτε, κάθε φορά που χρειάζεται να αποφασίσω κάτι ή αν κάποιος ζητά τη γνώμη μου η πρόταση αυτή πέφτει πάντα στο τραπέζι.

12 αγαπημένα quotes που μου δίνουν κίνητρο, όταν χρειάζομαι έμπνευση. Το 7ο είναι αυτό που ξεχωρίζω

Σε αυτό που σκέφτομαι να κάνω τι θα συμβεί αν;

τα τρία είδη φόβου

Αυτή η ερώτηση πιάνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Πχ. στα επαγγελματικά μας. Ας κάνουμε ένα σενάριο ότι είμαστε σε μιά δουλειά που δεν αγαπάμε και παραμένουμε καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Όμως ταυτόχρονα δημιουργείται κάτι που μοιάζει με ευκαιρία αν το εκλάβουμε με αυτό το σκεπτικό, γιατί καμία ευκαιρία δεν θα έρθει ποτέ να μας χτυπήσει την πόρτα και να μας πει: «Γειά σου, ήρθα, είμαι η ευκαιρία που ζητούσες, άρπαξε με»! Εμείς πρέπει να βάλουμε τη φαντασία μας να λειτουργήσει και να πούμε «Μωρέ μήπως αυτό που ήρθε φοράει τα ρούχα μιας ευκαιρίας»;

Αν λοιπόν μπούμε στο σκεπτικό αυτό και ταλαιπωρούμαστε σχετικά με αποφάσεις και ζυγίσματα και μήπως να κάτσω εδώ που κάθομαι, η ευκαιρία πρώτον υπάρχει περίπτωση να πετάξει! Επίσης ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση; Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε όλα τα δεδομένα σου. Τα της τωρινής δουλειάς και πού θα σε βγάλει αυτό το μονοπάτι που έχεις διαλέξει σε αυτήν τη φάση της ζωής σου αλλά και αυτής της νέας και πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο και προς όφελός σου την κατάσταση αυτή.

Στα θέματα καρδιάς

Κανονικά αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα θέματα των σχέσεων αλλά αξίζει η ανάλυση και σε αυτήν την ενότητα, ταιριάζει ταμάμ! Υπάρχει λοιπόν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι που σε ενδιαφέρει, ας πούμε ότι είσαι κορίτσι, για να φύγουμε λίγο από το γνωστό στερεότυπο ότι ο άντρας είναι ο κυνηγός και τα σχετικά.

Καθόμαστε λοιπόν και ξεροσταλιάζουμε πάνω από το κινητό και περιμένουμε να δούμε πότε θα στείλει, γιατί δεν έστειλε, κοιτάμε στα social πότε ήταν τελευταία φορά ενεργός, μπορεί από την άλλη μεριά να κάνει και εκείνος το ίδιο βέβαια, αλλά ποτέ κανείς από τους δύο δεν σηκώνει το τηλέφωνο να πει:« Πάμε για ένα ποτό, καφέ, σινεμά, θέατρο, βόλτα με τα πόδια»; Μου έλειψες!

Τι μπορεί να πάει άσχημα σε αυτό; Δύο είναι τα σενάρια: Ή να μην θέλει ή να θέλει! Δεν ξέρω γιατί το κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα, προσπαθώ να το καταλάβω αλλά δεν μπορώ. Σίγουρα υπάρχει η αναμονή μέχρι να απαντήσει ο άλλος και σίγουρα το όχι αν το πει πονάει, αλλά ο πόνος είναι πρόσκαιρος. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου ότι μας απέρριψε ο Γιώργος, ο Κώστας, Ο Δημήτρης κλπ. Προχωράμε παρακάτω. Το θέμα είναι να έχει τα κότσια εκείνος να πει την αλήθεια χωρίς υπεκφυγές.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να σου πει ναι! Και τότε αυτό ίσως θα είναι η αρχή ενός μεγάλου έρωτα. Που αν δεν είχες πάρει το θάρρος να ρωτήσεις μπορεί να περιμένατε για πάντα πάνω από ένα τηλέφωνο.

Για εκείνον που δεν ρώτησε η απάντηση είναι πάντα

Όχι

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Εκεί πού κατοικούν οι φόβοι

Αυτό που φοβόμαστε πιο πολύ κατοικεί μέσα στο μυαλό μας. Αν πάρεις το θάρρος να το αντιμετωπίσεις θα δεις ότι τελικά δεν ήταν τίποτα. Θα δεις πόσο δυνατή ήσουν. Και αυτή η ερώτηση θα σου δίνει πάντα μια δυναμική του να αγγίξεις για λίγο έστω νοερά αυτόν τον φόβο. Να βουτήξεις για λίγο σε αυτά τα άγνωστα νερά και να διαπιστώσεις ότι τελικά δεν ήταν τίποτα τόσο τραγικό τελικά όλο αυτό που είχες κάνει τεράστιο τόσα χρόνια στο μυαλό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News