H διαφορά μεταξύ life coach και ψυχολόγου για μερικούς ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρη, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ποια είναι η επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται.

Τo Coaching είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που μετρά μόλις λίγα χρόνια αφού περίπου από τα μέσα του 1990 αναπτύχθηκε ως επάγγελμα. Στην Ελλάδα δε, ήρθε πολύ αργότερα. Γι’αυτό το λόγο γεννάται συχνά πολύς λόγος σχετικά με το τι ακριβώς είναι το coaching. Eίναι ο Coach ψυχολόγος; Γιατί να ξεκινήσω coaching και γιατί ψυχοθεραπεία, ποια οφέλη θα δω στη ζωή μου μετά από τη συνεργασία με έναν Coach; Αυτά είναι κάποια από τα πιο συχνά ερωτήματα που  μπορεί δημιουργηθούν σε κάποιον που δεν γνωρίζει τον όρο. Για το coaching και τα  μοντέλα που χρησιμοποιούμε έχουν αντληθεί γνώσεις από ανθρωπιστικές επιστήμες όπως ψυχολογία, κοινωνιολογία, επικοινωνία αλλά και τα οικονομικά, ίσως γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η σύγχυση για κάποιους ανάμεσα στους κλάδους. Τα κοινά τους σημεία είναι σαφώς ,εκτός των άλλων, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η επικοινωνία.

Coaching : Μια συνεργατική, επικεντρωμένη σε λύση, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα συστηματική διαδικασία στην οποία ο Coach διευκολύνει την ενίσχυση της εργασιακής απόδοσης, της εμπειρίας της ζωής, την αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη του coachee.  (Grant 1999)                                            

Μελετώντας έναν από τους ορισμούς του coaching, βλέπουμε ότι πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στον Coach και τον Coachee, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποσκοπώντας στο αποτέλεσμα που επιθυμεί ο Coachee μέσω εξειδικευμένων εργαλείων και μοντέλων. Ο Coach δεν είναι γκουρού επιτυχίας, δεν είναι σύμβουλος, δεν δίνει έτοιμες λύσεις και δεν καθοδηγεί. Υποστηρίζει και γνωρίζει ότι ο πελάτης έχει βαθιά μέσα του τις απαντήσεις που λειτουργούν καλύτερα για εκείνον. Στον Coach θα πας αν η ισορροπία που χρειάζεσαι σε κάποιον από τους βασικούς τομείς της ζωής σου απουσιάζει. Αν χρειάζεσαι ένα πουσάρισμα και επικέντρωση σε αυτό που τώρα δεν είναι συγκεκριμένο. Αν πιστεύεις ότι σου αξίζουν μόνο τα καλύτερα και είσαι έτοιμος να πεις τις λέξεις <<Έως εδώ>> και <<είμαι έτοιμος για δράση και Δέσμευση>>!

 • Ο Coach δεν μπορεί να κάνει διάγνωση (εκτός αν και έχει ανάλογο πτυχίο). Αντίθετα ο ψυχολόγος και τα συναφή επαγγέλματα μπορούν να διαγνώσουν ψυχικά νοσήματα.  
 • Τον ψυχολόγο, σύμβουλο ψυχικής υγείας κλπ, μπορεί να επισκεφθεί κάποιος αν πονά κάποιο κομμάτι του που ανήκει στο παρελθόν του και δεν τον αφήνει να ζει το σήμερα. Οποιοδήποτε τραύμα. Ο ψυχολόγος εργάζεται για το χθες και το σήμερα ενώ ο Coach συνεργάζεται με τον Coachee για το σήμερα και στο αύριο. (Αν υπάρχει κάτι που σε ταλαιπωρεί στο χθες δε σημαίνει ότι δεν μπορείς παράλληλα να εργαστείς και για την υλοποίηση ενός στόχου σου). 
 • Οι συνεδρίες με τον Ψυχολόγο ίσως χρειαστούν αρκετό καιρό για να ολοκληρωθούν, ανάλογα με το πότε θα νιώσει ο θεραπευόμενος έτοιμος να συνεχίσει χωρίς τις συνεδρίες. Αντίθετα οι συνεδρίες με έναν Coach έχουν προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα, συνήθως είναι βραχυπρόθεσμος, ο οποίος συμφωνείται στην πρώτη συνάντηση, όπου ο Coachee σε συνεργασία με τον Coach διαλέγει το πακέτο υπηρεσιών που ταιριάζει καλύτερα σε εκείνον. 

Η διαφορά μεταξύ life coach και ψυχολόγου μέσα από ένα παράδειγμα

Σε αυτό το σημείο θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής: 

Ας κάνουμε μια υπόθεση ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που αυτήν την περίοδο βιώνει πένθος αγαπημένου προσώπου. Η ισορροπία έχει χαθεί από τη ζωή του και δεν ξέρει αν χρειάζεται να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο ή έναν Coach. Τι είναι πιο σωστό να κάνει; 

Πάντα εξαρτάται από τον άνθρωπο και πώς βιώνει την κατάσταση. Αν χρειάζεται να επουλώσει αυτό το τραύμα, που δεν του επιτρέπει να ζει το σήμερα, θα ήταν καλύτερο να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Αν όμως παρόλο που βρίσκεται σ’ αυτήν κατάσταση και ίσως λόγω της κατάστασης  συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η στιγμή να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να βρει το Σκοπό του, να εργαστεί για το όραμα του και είναι έτοιμος να δεσμευτεί, γιατί αυτό που αγαπά πραγματικά η ψυχή του, τότε θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Coach.              

Οι τομείς που μπορεί να χρειάζονται την υποστήριξη ενός Coach θα μπορούσαν να είναι: 

 • ο επαγγελματικός (αλλαγή εργασιακής πορείας ή διόρθωση υπάρχουσας κατάστασης)
 • οι σχέσεις με τους ανθρώπους (φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, με το άλλο φύλο)
 • Αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων (διαχείριση του χρόνου , άγχος, αρνητικά συναισθήματα, λήψη αποφάσεων)
 • Αυτογνωσία-αυτοαποδοχή
 • Χτίσιμο υγιούς αυτοπεποίθησης
 • Υγεία (Well being, διατροφή, άσκηση)*
 • Δημιουργία προγράμματος 
 • Δημιουργία οικονομικού οικογενειακού προγραμματισμού (Budget)
 • Πρόγραμμα σχεδιασμού στόχων (σαφή βήματα, χρονοδιάγραμμα)
 • Ο Coach δεν είναι διατροφολόγος, δεν μπορεί να δώσει συμβουλές διατροφής.

Είμαι πεπεισμένη ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει για κάποιον σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι ζωογόνος, είναι εκείνος που μας δίνει σπίθα και ηλεκτρισμό σε αυτό που κάνουμε. Για κάποιους είναι πιο δύσκολο να το βρουν και για άλλους είναι κάτι που εκπέμπεται από μέσα τους και είναι δύσκολο να το παραβλέψουν. Εύχομαι να βρεις τον σκοπό σου και το λόγο της άφιξής σου εδώ και να λάμψεις! Να λάμπεις και να προσφέρεις απλόχερα τη λάμψη και το φως γύρω σου.

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News