Κάθε φορά που σκάει μια είδηση με ηγέτες ή ανθρώπους που έχουν κάποια επιρροή εκεί έξω, πώς δεν πέφτω καθόλου από τα σύννεφα; Πώς κατά κάποιον τρόπο δεν χρειάζεται μια λίστα για να μου επιβεβαιώσει αυτό που φαντάζομαι ότι είναι η πραγματικότητα. Δεν ήρθαμε χθες σ’αυτόν τον κόσμο. Μόλις διέρρευσαν ονόματα από ηγέτες στη λίστα Pandora Papers και αυτό που σκέφτομαι είναι ότι όλο αυτό είναι τόσο υποκριτικό. Αν έχεις ταξιδέψει, μπορείς να κρίνεις μόνος σου τις ανισότητες και τη δυσανολογία που υπάρχουν μεταξύ των λαών αυτών και των ηγετών τους.

αγορές μετοχών

Pandora Papers: Ο κρυφός πλούτος παγκόσμιων ηγετών και celebrities- Τα ονόματα

Όταν δεν μπορούν να χορτάσουν οι χορτάτοι και όχι οι νηστικοί

Κανείς δεν είπε ότι θα είναι δίκαιη η ζωή. Ερχόμενοι εδώ δεν φανταζόμασταν ότι θα ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο, όμως αυτή η δυσανάλογη ανισότητα είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να ξεχάσεις. Στην Αφρική, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν μπορεί να απολαύσει αυτά που θεωρούμε εμείς του Δυτικού κόσμου δεδομένα, όπως το καθαρό νερό, η τροφή, η παροχή υγείας, η εκπαίδευση.

Δεν ξέρω πώς μπορούμε να ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο που μόνο από καθαρή τύχη δεν γεννηθήκαμε εκεί. Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε να διαδέχεται η μια μέρα την άλλη και όμως να συνεχίζουμε να ζούμε κανονικά ενώ εκεί κάτω, στη Νότια Αμερική και σε άλλα μέρη του πλανήτη, άνθρωποι υποφέρουν. Ίσως επειδή δεν έχουμε λύσει τα δικά μας θέματα και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε κάθε μέρα και αυτό.

Μετά λέω στον εαυτό μου ότι είμαι πολύ μικρή για να βοηθήσω όλους τους αδικημένους αυτού του κόσμου και αυτό ίσως το λες και εσύ και εσύ και τελικά δεν μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας το μικρό για να αφήσουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο. Καλύτερο από ό,τι μας το έδωσαν όταν ανέτειλε ο ήλιος για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια μας.

Είμαστε πολύ μικροί όταν οι «μεγάλοι» αυτού του κόσμου αν μάζευαν τα λεφτά τους σε έναν έναν κουμπαρά θα είχαν λύσει την πείνα, την αρρώστια, την αμορφωσιά, τον πόνο που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο.

Αν τιμούσαν τον όρκο που έδωσαν όταν είπαν ότι θα βοηθήσω. Και όντως το έκαναν.

10 Οργανώσεις και Οργανισμοί στην Ελλάδα που θαυμάζουμε για το έργο τους, σε δύσκολες και εύκολες περιόδους

Μας πειράζει

Αν και δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης της διαρροής ονομάτων από ηγέτες στην λίστα Pandora Papers, μας πειράζει και μπορεί να χαιρόμαστε που ξεσκεπάστηκαν. Που βγήκε στη φόρα η αλήθεια και που μπορεί να υπάρχει και κάποια συνέπεια.

Αν όλα αυτά τα λεφτά δεν ξεκουράζονταν κρυφά σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, αφορολόγητα περιμένοντας μέχρι να γίνουν διαμερίσματα και ιδιωτικές παραλίες, αλλά τίμια και δίκαια φορολογόντουσαν όπως όλων των υπόλοιπων φορολογούμενων που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε 1€, αν λοιπόν όλα αυτά τα έσοδα από φόρους που χάνει το κράτος εξαιτίας τους, διατίθεντo για το κοινό καλό, για την εκπαίδευση ή την υγεία τότε όλα θα ήταν καλύτερα και θα βλέπαμε τα οφέλη στην καθημερινότητά μας όλοι.

Μας πειράζει που αυτό το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που ενώ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν, βάζουν πιο πάνω το δικό τους «καλό» και στο εφήμερό πέρασμά τους επιλέγουν να πατήσουν τον όρκο τους, να ξεχάσουν το κοινό καλό και να κάνουν το καθήκον τους. Που δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στους άλλους ανθρώπους. Φτιάχνουν νόμους που απευθύνονται μόνο στους άλλους και όχι σε εκείνους.

Διάλεξε, τι θες να είσαι;

Είναι υποθετική η κουβέντα που άνοιξα και το ξέρω ότι μπορείς ως απάντηση να μου πεις ότι: Nαι αλλά και εσύ αν είχες τόσα χρήματα μπορεί να το έκανες. Ή μπορεί όλοι να κάναμε κάτι παρόμοιο. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και μάλιστα, υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι με τεράστια πορτοφόλια, τα οποία όμως τα μοιράζονται με τους πεινασμένους αυτού το κόσμου, χωρίς να αγοράζουν πολυτελή πράγματα, προσφέρουν χρήματα για την ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων.

Οι άσσοι της Λίβερπουλ: Σάντιο Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ, δεν ξεχνούν ποτέ από που ξεκίνησαν και βοηθούν έμπρακτα για να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους. Αυτοί οι άνθρωποι και άλλοι τόσοι που μπορεί να μην έχουμε ακούσει ποτέ, αποτελούν το παράδειγμα για όλους μας.

Μέχρι να έρθει κάποτε η μέρα που δεν θα χρειάζεται να γραφτούν άρθρα για τις ανισότητες, για την υποκρισία, για τους αδικημένους και τους πεινασμένους αυτού του κόσμου. Μέχρι οι ηγέτες στη λίστα Pandora Papers δεν υπάρχει λόγο να στέλνουν τα χρήματά τους στις Offshore.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News