Πια μεγαλώσαμε, δεν είμαστε παιδιά. Το μάλωμα στους ενήλικες, στις διάφορες παρέες, στη δουλειά, στα χόμπι, στις φιλίες, καλό είναι να αποφεύγεται. Θα μου πεις στα παιδιά επιτρέπεται; Όχι, αν με ρωτάς καλό είναι να γίνεται με συζήτηση και πολιτισμένα η κάθε κουβέντα που έχεις να πεις. Δεν χρειάζεται να μαλώσεις τον άλλον, να σκύψει το κεφάλι, να ντραπεί για κάτι που έκανε λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη και ο μόνος που δεν κάνει είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα ή εκείνος που δεν ζει.

Πώς το μάλωμα στους ενήλικες μπορεί να γίνει σωστά

Πας στη δουλειά σου και κάνεις ένα λάθος, ο εργοδότης γίνεται έξαλλος, σε μαλώνει σε φωνάζει και θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Μνήμες από τα μαθητικά και παιδικά σου χρόνια ξυπνούν. Τότε που πήγες στο σχολείο αδιάβαστος και ο δάσκαλος σε σήκωσε στον πίνακα. Τότε που έγραψες ένα λάθος και στάθηκε αυτό λόγος για να σε μαλώσουν. Τότε που έκανες φασαρία και σε πέταξαν έξω από την τάξη και έπρεπε να πας στον διευθυντή να του πεις τι έκανες.

Μετά θυμάσαι ότι ευτυχώς πια δεν είσαι παιδί! Δεν είσαι ένα ανίσχυρο και αδύναμο πλάσμα που δυστυχώς ο καθένας καταχρά την εξουσία του και φέρεται όπως θέλει. Είσαι πια μεγάλη γυναίκα ή άντρας και η φωνή σου έχει δύναμη.

«Συγγνώμη, έκανα λάθος», να κάτι που μπορείς να πεις και να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση, αν όντως μετανιώνεις για το λάθος που έκανες. Δικαιολογίες σε ενήλικες δεν χωράνε και αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε όλοι. Δεν είμαστε πια παιδιά που κάναμε λάθος και το ρίξαμε στον διπλανό μας για να πάψουν να μαλώνουν εμάς και να πάει σε κάποιον άλλο η ευθύνη.

νεύρα στη δουλειά
Pexels

Πώς να μιλήσεις στους ενήλικες

Αν στην ομάδα σου έχει γίνει κάτι λάθος, αν κάποιος δεν διάβασε, αν κάποιος έχασε τα βήματα, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, χρειάζεται ακόμα καθοδήγηση, προσπάθησε όσο μπορείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και με υπομονή να μιλήσεις σε εκείνον. Καθοδήγησέ τον, δώσε του το χέρι που χρειάζεται, άκουσέ τον, δικαιολόγησέ τον. Φέρσου του με σεβασμό.

Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι πια, δεν θέλουμε κανένας να έρχεται με το δάχτυλο προταμένο να μας λέει με φωνές και μαλώματα τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, απλώς είναι δύσκολο να το κάνουμε. Θέλει εξάσκηση, θέλει καθαρό μυαλό, θέλει συγκέντρωση.

Πού να τα βρεις όλα αυτά, όταν όλη τη μέρα έχεις να μοιραστείς ανάμεσα σε 5-6 διαφορετικούς ρόλους. Όταν είσαι παιδί έχεις μόνο δύο υποχρεώσεις, να διαβάσεις και να παίξεις. Όταν μεγαλώνεις ο χρόνος, η ενέργεια και η προσοχή σου μοιράζονται σε διαφορετικά πράγματα και ρόλους. Δεν μπορείς να τα είσαι καλός σε όλα όσα κάνεις μέσα στη μέρα. Κάπου θα ξεφύγει κάτι, κάπου θα το χάσεις.

Έχεις αναλογιστεί για πόσα πράγματα μαλώνουμε τα παιδιά μας αλλά τους ενήλικες τους αντιμετωπίζουμε διαφορετικά;

Ποια είναι η οπτική σου;

Τα πράγματα είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κάνεις δράσεις και σήμερα ζεις το αποτέλεσμα των δράσεών σου. Διαθέτεις τον χρόνο σου και την ενέργειά σου και κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που θα αποφασίσεις ότι θα αφιερωθείς.

Κανείς από την πρώτη μέρα δεν τα πήγε καλά. Ακόμα και αν έχεις έμφυτο ταλέντο σε κάτι εντούτοις, χρειάζεται να δουλέψεις πολύ για να ανεβάσεις ψηλά τον πήχη και τελικά, αφού το κάνεις αυτό να συνεχίσεις να δουλεύεις για να διατηρήσεις το επίπεδό σου σε καλά σημεία.

Το πώς δέχεσαι αυτό που σου λέει ο δάσκαλος, ο εργοδότης, ο φίλος, ο καθένας που γνωρίζει κάτι παραπάνω σε αυτό που κάνετε μαζί, είναι δικό σου θέμα. Το πώς το λέει εκείνος είναι δικό του. Αν μάθεις να φιλτράρεις αυτήν την συμβουλή ή την πληροφορία που σου δίνεται, να βγάζεις τον προσωπικό παράγοντα από μέσα του και να κρατήσεις μόνο το χρήσιμο κομμάτι για σένα θα βρεις πραγματική βοήθεια.

Το ξέρω ότι όλοι έχουμε ένα εγωισμό, σε κάποια επίπεδα, μια αξιοπρέπεια και δεν δεχόμαστε να έρθει ο άλλος να μας μαλώσει. Ειδικά μπροστά σε άλλους. Δεν θέλω να βρεθώ στη δύσκολη θέση να μου μιλήσουν άσχημα και έχω προφυλάξει τον εαυτό μου όσο μπορώ από αυτό, πατώντας όσο μπορώ την πεπατημένη, ώστε να μην χρειαστεί να με μαλώσει κάποιος.

Σχετικά με την εξουσία

Οπουδήποτε θαρρείς ότι έχεις μια εξουσία απατάσαι. Ακόμα και οι θέσεις με εξουσία, δεν έχουν πραγματική εξουσία πουθενά. Παρά μόνο στον εαυτό μας. Είμαστε όλοι ίσοι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τους άλλους. Τι και αν είσαι δάσκαλος, εργοδότης, πρόεδρος, διευθυντής, τη στιγμή που θα πεις ποιος είναι ο τίτλος σου, χάνεις αμέσως την όποια εξουσία θαρρείς πώς έχεις.

Αν οι άνθρωποι που έχεις στην ομάδα σου κάνουν λάθη, δεν φταίνε μόνο εκείνοι. Δες που έχεις λάθος εσύ, που χρειάζονται καθοδήγηση και τι έχεις εσύ κάνει λάθος από πλευρά σου. Άλλωστε ο καπετάνιος φεύγει πάντα τελευταίος από το καράβι και ο καθένας μας έχει τη δική του ευθύνη.

Είτε είσαι παιδί είτε μεγάλος, δεν σου αξίζει, να σε μαλώνουν. Κανείς δεν έχει την παραμικρή εξουσία πάνω σου, παρά μόνο όση του παραχωρήσεις εσύ. Πάψε να δικαιολογείς τον εαυτό σου, θέσε τα όριά σου και μείνε πιστός σε αυτά και κάνε τη δουλειά σου όσο περισσότερο σωστά μπορείς ώστε να μην χρειαστεί να σε μαλώσει ο καθένας.

Βρες μια δουλειά που να σου προσφέρει ταυτόχρονα προσωπική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη και γίνε ο άνθρωπος που προορίζεσαι να γίνεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News