Ζούμε σε μια κανιβαλιστική κοινωνία, είναι πια βέβαιο. Η αποξένωση, οι αλλεπάλληλες καραντίνες, τα social media, η έλλειψη ενσυναίσθησης που μας χαρακτηρίζει σαν λαό, μας έχει κάνει ανθρωποφάγους. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες διαδικτυακών μαχών. Πιάνουμε το σφυρί και εξαπολύουμε κατηγορίες ως άλλοι κατήγοροι και δικαστές κοτσάρουμε και ένα #χασταγκ για να μη χαθεί στην απεραντότητα του Ίντερνετ και νιώθουμε καλά που τον ξεσκεπάσαμε και αυτόν. Τον αθλητή, τον πολιτικό, τον ηθοποιό, το άτομο που έχει δημόσιο λόγο και με τις ατυχείς δηλώσεις του κατέστρεψε μόνος του την εικόνα του.

Γιατί τα βάθρα είναι μόνο για τον αθλητικό στίβο;

Είναι κάποιοι τύποι που με δαύτους η υπόθεση βρωμάει από την αρχή. Τον βλέπεις τον άλλον, λες αυτός κάτι έχει, τα ένστικτά σου λειτουργούν και τον έχεις από μακριά γιατί τον φοβάσαι ότι θα στη φέρει με την πρώτη ευκαιρία. Τι γίνεται όμως όταν σου έρχεται η κεραμίδα από τα λεγόμενα καλά παιδιά;

Εκείνα τα καλά παιδιά που έχουν όλο το πακέτο και που τα έχεις στο μυαλό σου ως «Καλά Παιδιά» με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Όταν λοιπόν αυτό το παιδί, που το έχεις βάλει στο βάθρο του καλού παιδιού, κάνει ένα λάθος σοβαρό, τότε γκρεμίζεται από το βάθρο του και ο θόρυβος που κάνει είναι πολύ δυνατός. Δυνατότερος από τον άλλον που το περίμενες.

Γι’αυτό κρατάω παντα μικρό καλάθι. Γενικά δεν περιμένω πολλά από τους ανθρώπους αλλά ούτε και από τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί τόσες φορές στο παρελθόν με έχω απογοητεύσει. Το ότι ο άλλος είναι αθλητής, πρωταθλητής, ολυμπιονίκης, δημόσιο πρόσωπο καθόλου δε με εντυπωσιάζει συνολικά πια.

μικρόφωνο laptop

Πώς μερικές ατυχείς δηλώσεις μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα ακόμα και των πιο διάσημων

Έμπνευση

Τι εννοώ ότι δεν εντυπωσιάζομαι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες, βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους, όπως κάνω εγώ ή εσύ. Πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο, να ξεκαθαρίσουμε ότι το γεγονός ότι κάνουμε όλοι εμείς τη δουλειά μας καλά, κάποιοι από αυτούς που προανέφερα την κάνουν εξαιρετικά και γι’αυτό έχουν διακριθεί και μπράβο τους, σε αυτό τους βγάζουμε το καπέλο και τους παραδεχόμαστε, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε παράλληλα και πράγματα προς επίλυση σχετικά με τον χαρακτήρα μας.

Όλοι μας έχουμε κομμάτια στα οποία χρειαζόμαστε δουλειά και βελτίωση. Το ότι σε παραδέχομαι σαν επαγγελματία δεν συνεπάγεται ότι ταιριάζω μαζί σου ή ότι σε παραδέχομαι απαραίτητα συνολικά.

Τα άτομα που έχουν δημόσιο πρόσωπο μπορεί να προσφέρουν έμπνευση σε όλους εμάς με τις επιδόσεις τους ή με το αντικείμενο που ασχολούνται, εγώ η ίδια έχω γράψει άπειρα άρθρα για ανθρώπους που θαυμάζω: αθλητές ή επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω ότι δεν θαυμάζω εξίσου τον αλαζονικό τους χαρακτήρα ή τα σημεία που έχω βρει ότι δεν συνάδουν με τις δικές μου αξίες. Χρειάζεται διάκριση και είναι πολύ χρήσιμη στη ζωή μας.

Γιατί το ότι είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου δεν συνεπάγεται ότι είσαι και ένας υπέροχος άνθρωπος

Σέβομαι τη συγνώμη σου

Γενικά σέβομαι τους ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν ειρήνη και όταν κάνουν λάθος το παραδέχονται με μια ειλικρινή συγνώμη. Κάποιες φορές όταν κάνουμε ένα λάθος αρκεί να πούμε μόνο μια συγνώμη χωρίς να μας δικαιολογήσουμε. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα επιπλέον, παρά μόνο ένα «Συγνώμη, έκανα λάθος» και αυτό είναι αρκετό. Το να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ατυχείς δηλώσεις με ένα σωρό δικαιολογίες πλάι στη συγνώμη μας και ατάκες του τύπου: άλλα έλεγα, άλλα εννοούσα τελικά δεν ξέρω ποιον πείθουν.

Τι θα ήθελα να μου κάνουν;

Το ξέρω είναι κλισέ, είναι χιλιοειπωμένο αλλά αξίζει να το πω άλλη μια φορά. Δεν κάνω ποτέ ότι δεν θα ήθελα να μου κάνουν. Ή καλύτερα φέρομαι όπως θα ήθελα να μου φερθούν. Η ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία να γίνει βίωμα και τρόπος ζωής. Το να μπω στα παπούτσια του άλλου και να καταλάβω για λίγο τον πόνο του και το πώς μπορεί να νιώθει. Αν πάρω αυτόν τον χρόνο και το βιώσω νοερά ίσως τότε να μιλούσα λιγότερο. Κάποιες φορές η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση, αν δεν έχουμε κάτι καλό να πούμε για τον άλλον ας μη πούμε τίποτα.

Γιατί είναι πολύ ΟΚ να απομυθοποιούμε ανθρώπους που θαυμάζαμε;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News