Υπάρχουν κάποιες λέξεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ούτε στον γραπτό ούτε στον προφορικό λόγο. Αυτό είναι κάτι που έμαθα στα πλαίσια της εκπαίδευσής μου και μέσα στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ενεργητικής ακρόασης. Σήμερα θα σου δώσω ένα cheat sheet αν καμιά φορά δυσκολεύεσαι λίγο με την επικοινωνία.

Κάποιες λέξεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Είσαι φοβερός, τρομερός. Αυτές τις δύο λέξεις ενώ τις χρησιμοποιούν άνθρωποι με θετική χροιά έχουν εντελώς άλλο νόημα. Οι λέξεις είναι αρνητικές και μόνο αρνητικό είναι αυτό που δηλώνουν. Φοβερός: αυτός που προκαλεί φόβο. Τρομερός: αυτός που προκαλεί τρόμο.

Θα μου πεις γιατί τόσο μεγάλη κουβέντα γι’αυτό; Γιατί λέμε μια λέξη θεωρώντας ότι κάνουμε ένα κοπλιμέντο αλλά με την αρνητική χροιά δίνουμε λάθος εντελώς νόημα. Σε αντικατάστασή της μπορείς να πεις είσαι καταπληκτικός, αν πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξεις τον ενθουσιασμό σου.

Πραγματικά: Ενώ το ελληνικό λεξιλόγιο έχει έναν τεράστιο πλούτο, δεν ξέρω για ποιο λόγο ακούμε αυτήν την λέξη συνεχώς και παντού. Αν πεις την λέξη πραγματικά καθώς λες κάτι θετικό, θεωρώ ότι δεν πιστεύεις καν αυτό που προσπαθείς να με πείσεις. Δεν χρειάζεται αυτή η έμφαση ειδικά στην ποσότητα που την ακούμε τα τελευταία χρόνια.

Πίστεψέ με: Λέξη που είναι συνυφασμένη με πωλήσεις. Λέξη καραμέλα που χρησιμοποιούν άνθρωποι που πουλάνε. Η λέξη πίστεψέ με, μου θυμίζει για κάποιο λόγο ότι προσπαθείς να με κοροϊδέψεις. Δυσκολεύομαι να πειστώ από έναν άνθρωπο που με προτρέπει να τον πιστέψω.

σημάδια ενδοοικογενειακής βίας
Pexels

Οι θετικές λέξεις

Δεν θα με ακούσεις συχνά να λέω αρνητικές λέξεις. Ακόμα και για κάτι αρνητικό θα πω πχ: Ποιος νίκησε, όχι ποιος έχασε. Το μυαλό μου προτιμώ να πηγαίνει πάντα στο θετικό σενάριο, ακόμα και σαν εικόνα. Αυτό είναι κάτι που εκπαιδεύεται με τον καιρό, μέχρι να γίνει αυτόματος τρόπος ζωής.

Στην επικοινωνία υπάρχει το κομμάτι της λεκτικής αλλά και της εξωλεκτικής επικοινωνίας που πρέπει να υπολογίσουμε. Δηλαδή, έρχεται ο άλλος και σου λέει πιστέψτε με και η στάση του σώματός του μαρτυρά ότι δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος τον εαυτό του.

Μπορεί να είσαι διαβασμένος, να ξέρεις ποιες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιείς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις αποτελεσματική επικοινωνία. Η πιο βασική προϋπόθεση για τη επικοινωνία είναι η ακρόαση. Η ικανότητα δηλαδή να ακούς τι σου λέει ο άλλος και να μην βιάζεσαι να απαντήσεις.

Οι ισχυρές λέξεις

Σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μπορείς να χρησιμοποιείς λέξεις ισχυρές με θετικό αντίκτυπο σε εκείνον που το ακούει. Λέξεις που σε πείθουν, ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου ξέρει για τι πράγμα μιλάει, δεν λέει λέξεις για να εντυπωσιάσει, δεν χρησιμοποιεί δημοσιοσχετίστικα τερτίπια.

 • Νοιάζομαι
 • Αποτέλεσμα
 • Διαχειρίζομαι
 • Εγγυημένο
 • Αναπτύχθηκε
 • Εμπνευσμένο
 • Καταπληκτικό
 • Είναι ευθυγραμμισμένο με τον στόχο
 • Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα
 • Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης
 • Ναι
 • Ευχαριστώ
 • Παρακαλώ
 • Συγγνώμη

Οι λέξεις από μόνες τους είναι απλώς λέξεις. Αν δεν συνοδευτούν με ένα χαμόγελο. Με όλη σου την ύπαρξη να φωνάζει ότι: «Αυτή τη στιγμή, είμαι εδώ για σένα και σε ακούω, με όλες μου τις αισθήσεις». Το σημερινό είναι ένα εισαγωγικό κείμενο και επ’ ουδενί δεν μπορείς να πεις ότι ξεκαθαρίζει εντελώς το θέμα της επικοινωνίας. Οι λέξεις είναι μόνο το όχημα που μας βοηθά να φτάσει το μήνυμα στον παραλήπτη. Το αν θα λάβει το μήνυμα ο παραλήπτης είναι ένα άλλο εντελώς θέμα.

8 απλές συνήθειες που έχουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι και μπορείς να ακολουθήσεις και εσύ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News