Υπάρχουν άνθρωποι που μας παρακινούν να γίνουμε καλύτεροι, δεν ξέρω αν το έχεις νιώσει και εσύ. Αν είχες την τύχη να βρεθεί κάποιος από αυτούς στον δρόμο σου. Τους έχω χωρίσει σε δύο κατηγορίες αυτούς τους ανθρώπους. Σε εκείνους που μας παρακινούν με το παράδειγμά τους και σε εκείνους που μας πεισμώνουν επειδή δεν πιστεύουν σε εμάς, επειδή μας ιντριγκάρουν και για κάποιο λόγο θέλουμε να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος. Θα μου πεις τι σε νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας; Δεν με νοιάζει, ούτε πρέπει να μας νοιάζει, για μας το κάνουμε.

Εκείνοι που το καταφέρνουν πεισμώνοντάς μας

Τους χωρίζω σε δύο κατηγορίες: Τον ένα λοιπόν θα τον ονομάσω, Α έχοντας στο μυαλό μου έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου, ο οποίος είναι από εκείνους που ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη, είναι επαγγελματίας, δεν χαρίζει κάστανα και τα λέει πάντα τσεκουράτα τα πράγματα.

Αν έχεις συνεργαστεί μαζί του και σε βοηθά σε έναν προσωπικό μου στόχο ίσως έχεις μπει και εσύ σε ένα απίστευτο τριπάκι να βάλεις τα δυνατά σου, να μην τα παρατήσεις, να δώσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις. Ακόμα και αν δεν είσαι ανταγωνιστική σαν χαρακτήρας και τις περισσότερες φορές τα παρατάς εύκολα. Όμως, στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής ίσως προσπαθείς να βάλεις τα δυνατά σου.

Ίσως σου έχει τύχει και εσένα να βρεις έναν τέτοιο άνθρωπο ο οποίος δεν πιστεύει ότι μπορείς. Ξέρει ότι χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ και θεωρεί δεδομένο ότι θα τα παρατήσεις. Το απίστευτο είναι τελικά δεν τα παρατάς γιατί δεν θες να τον επιβεβαιώσεις. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους που βαριούνται εύκολα, αν το καταφέρουν.

Εκείνοι που το καταφέρνουν με το παράδειγμά τους

Φως μόνο εκπέμπεται από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να σου πουν πολλά, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες και περιττά λόγια. Σε εμπνέουν απλώς όντας ο εαυτός τους. Ένας δάσκαλος, ένας επαγγελματίας που τα σπάει, ένας φίλος, ένας εθελοντής, ένας εργοδότης, ένας άνθρωπος που βοηθά τους ανθρώπους με τον τρόπο του να αναπνεύσουν καλύτερα. Τόσο απλά.

Αυτοί οι άνθρωποι μας παρακινούν με το παράδειγμά τους. Θέλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας να γίνουμε καλύτεροι, να τους μοιάσουμε, να ανεβάσουμε τον πήχη και εμείς ψηλά, να βάλουμε τα δυνατά μας, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με όποιον τρόπο μπορούμε. Είναι σαν να αποκτά έναν άλλον σκοπό η ύπαρξή μας μετά από αυτό.

Μένουμε Σπίτι

Οι άνθρωποι που μας παρακινούν να γίνουμε καλύτεροι

Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Θετικό για σένα. Σε βοηθά να πας λίγο παρακάτω, να κάνεις το level up, να περάσεις στην επόμενη πίστα στο παιχνίδι της ζωής σου. Να είσαι ευγνώμων για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο σου. Ίσως να μην είχες φτάσει μέχρι εδώ αν δεν είχαν έρθει εκείνοι στη ζωή σου.

Καταλαβαίνω ότι η περίπτωση του Α τύπου μπορεί να κρύβει μέσα του κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τίποτα, ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό, γνωρίζουμε την αξία μας, ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε, αλλά κάθε φορά που κάνεις το κάτι παραπάνω ξεπερνώντας τα εμπόδια, είναι ένας ακόμα λόγος να νιώθεις περηφάνια που και αυτό το κατάφερες.

Δεν μπορώ, είναι δύσκολο, φοβάμαι, δεν ξέρω πώς να το κάνω;

Όλα αυτά τα δεν και τα εμπόδια, τα αδιέξοδα που σε κολλάς μήπως είναι θέμα mindset; Μήπως όταν αντικαταστήσεις όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις και τα δεν με το ναι, μπορώ, ή θα προσπαθήσω δεις τα αποτελέσματα των δράσεών σου;

Κανείς δεν ξέρει από μόνος του τα σωστά βήματα που πρέπει να πατήσει. Δοκιμάζει, ρωτάει τη συμβουλη ειδικών, προσπαθεί. Το δεν μόνο τοίχο και αδιέξοδο θα μας δίνει. Ακόμα και σε όλους αυτούς που πέτυχαν τους στόχους τους, να ξέρεις ότι τα κατάφεραν μετά από πολύ δουλειά και ψάξιμο.

Το πεισμα που γράφω στην πρώτη παράγραφο, είναι κάτι που δεν το έχουν όλοι έμφυτο. Ίσως κάποιοι να λένε γιατί να προσπαθήσω, είναι δύσκολο, ας τα παρατήσω καλύτερα. Θα το κάνεις αυτό, ακόμα και αν είναι δύσκολο, μόνο όταν δεις έναν πραγματικό σκοπό και λόγο πίσω από αυτό. Δεν συνεργάζεται αλλιώς το μυαλό σου να κάνει κάτι που είναι δύσκολο, άβολο, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Μυστικό επιτυχίας: Μάθε από τους καλύτερους και γίνε ένας από αυτούς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News