Ξεκινάς να πας στη δουλειά σου και κάτι τόσο φυσικό όσο η βροχή το φθινόπωρο είναι ικανή να προκαλέσει φόβο. Χθες το πρωί καθώς πήγαινα στο γραφείο μου, βρέθηκα αντιμέτωπη με έναν λασπώδη χείμαρρο που κατέβαινε με φόρα από το βουνό. Οι υαλοκαθαριστήρες μου δούλευαν στην γρήγορη σκάλα αλλά η ορατότητα μπροστά μου ήταν μηδενική και το νερό που έπεφτε φαινόταν να μην έχει τελειωμό. Κάπου εκεί ένιωσα να ιδρώνω και να αισθάνομαι φόβο. Άναψα αλάρμ έκανα στην άκρη και προσπάθησα να με ηρεμήσω. Αν δεν είχα ενημερωθεί για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων από τις ειδήσεις, ίσως συνέχιζα το δρόμο μου με προσοχή, αλλά εκείνη τη στιγμή είδα μπροστά μου σαν ταινία, εικόνες από ανθρώπους να είναι εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα που μοιάζουν με βάρκες και που όλοι λέμε εκ των υστέρων: «Μα γιατί έφυγε από το σπίτι του, δεν είχε ακούσει»; Με κυρίευσε ο φόβος για τα καιρικά φαινόμενα και με τη σύμφωνη γνώμη της αρχισυντάκτριάς μου, επέστρεψα σπίτι και δούλεψα από εκεί.

αρχές Ιουλίου με επιδείνωση του καιρού

Αυτό που φοβάσαι περισσότερο στον κόσμο είναι … ο φόβος

Ρέμους Λούπιν

Είμαστε άνθρωποι

Η φύση έχει τεράστια δύναμη και όταν έρθουμε αντιμέτωποι μπροστά της είναι φυσιολογικό να νιώσουμε δέος και φόβο για τα καιρικά φαινόμενα. Είμαστε τόσο δα μικροί και όλα μπορούν να καταστραφούν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο φόβος είναι ένας μηχανισμός που μας έχει βοηθήσει να επιβιώσουμε όλους αυτούς τους αιώνες. Χωρίς το φόβο, θα πηγαίναμε μέσα στη φωτιά, θα βουτάγαμε από ψηλά βράχια, θα κάναμε ριψοκίνδυνα πράγματα χωρίς δεύτερη σκέψη και πολύ πιθανόν να τρώγαμε το κεφάλι μας.

Στο χθεσινό περιστατικό σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος» που βούλιαξε στην κυριολεξία την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές, ένιωσα παραπάνω το αίσθημα του φόβου, λίγο πριν γίνει πανικός, ευτυχώς. Δεν άφησα να με κατακλύσει το συναίσθημα. Έκανα στην άκρη, πήρα βαθιές ανάσες, άνοιξα το ράδιο και άκουσα τη μουσική, έκλεισα τη μηχανή και ενώ έξω γινόταν κατακλυσμός, άκουγα τον ήχο της βροχής να πέφτει στο αυτοκίνητο και φαντάστηκα ότι δεν ήμουν εκεί. Ότι το καφετί ποτάμι που ανέβαινε απειλητικά σε ύψος δεν υπήρχε. Και ξέρεις κάτι, δούλεψε. Μετά από αυτό το διάλειμμα πέντε λεπτών ήμουν πιο ήρεμη και πήρα το δρόμο του γυρισμού πιο ήρεμη.

Φόβος για το νερό: Τι ακριβώς είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή

Ευγνωμονώ που βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που μπορώ να επικοινωνήσω τους φόβους, που έχω την ελευθερία να είμαι ο εαυτός μου χωρίς να καταπιέζομαι, που κάποιος είναι εκεί να με ακούσει ανθρώπινα και να καταλάβει το συναίσθημά μου. Το ξέρω ότι εκεί έξω δεν είναι πάντα έτσι οι συνθήκες, ούτε οι εργασίες όλες γίνονται από απόσταση γιατί απαιτούν φυσική παρουσία. Τι θα έκανα αν δεν είχα άλλη επιλογή; Θα έβαζα κάτω τη λογική, θα έβλεπα όλα αυτά τα αυτοκίνητα που πήγαιναν και εκείνα μπροστά μου στο δρόμο τους και θα έπαιρνα δύναμη.

Προϋπόθεση για να βάλεις την λογική κάτω είναι να έχεις καταφέρει να ηρεμήσεις τον εαυτό σου. Για να πρυτανεύσει η λογική προϋποθέτει ότι το μυαλό και το σώμα είναι ήρεμο. Και τότε βάζεις τη λογική κάτω και το τεράστιο το κάνεις φυσιολογικό.

Νιώθοντας αβοήθητοι

Αυτό το συναίσθημα της μοναξιάς, της απογοήτευσης, του θυμού, του έντονου φόβου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό. Σκέφτομαι ότι έχουμε επιστρέψει από ένα καταστροφικό καλοκαίρι, κάθε καλοκαίρι φέρνει δυστυχώς και μια πυρκαγιά, αυτό κοντεύει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, αλλά μετά το φετινό καλοκαίρι το να διαπιστώνεις δυό μήνες μετά ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να προφυλάξει το σύνολο, είναι τόσο απογοητευτικό.

Είμαστε αβοήθητοι και η μόνη βοήθεια που προσφέρεται είναι αυτή που δίνει ο ένας στον άλλο. Η αλληλεγγύη. Ευτυχώς δεν χάθηκε η ανθρωπιά.

Για να μην αναφέρω το ότι μια βροχή μέσα στο φθινόπωρο είναι ικανή να κλείσει τα σχολεία. Κλείνουμε τα σχολεία επειδή δεν μπορούμε να φτιάξουμε τις σχολικές εγκαταστάσεις σωστά. Στέλνουμε κάθε μέρα τα παιδιά στο σχολείο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει;

Τι μπορώ να ελέγξω;

Τι από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου μπορώ και έχω τη δύναμη να ελέγξω; Τα καιρικά φαινόμενα είναι ένα από αυτά που δεν μπορώ να ελέγξω. Ο φόβος για τα καιρικά φαινόμενα είναι κάτι που μπορώ να κατανοήσω και να ελέγξω, όπως και όλα τα συναισθήματα που έρχονται και φεύγουν. Εύχομαι να τελείωσε όλο αυτό, να είμαστε όλοι καλά και επιτέλους να παρθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς προβλήματα παρόμοιες καταστάσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κρίσης άγχους και κρίσης πανικού;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News