Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει μια σειρά από αλλαγές στη ζωή μας, απ’ το πώς ζούμε την καθημερινότητά μας και εργαζόμαστε, μέχρι τις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας. Η διαχείριση αυτής της κρίσης κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, και γι΄αυτό πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια ενός επαγγελματία στη ζωή τους. Όμως, τι να επιλέξεις; Coaching ή ψυχοθεραπεία;

Είναι ένα εύλογο ερώτημα που μου θέτουν αρκετοί πελάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των αλλαγών που φέρνει η πανδημία στην επαγγελματική η/και στην προσωπική στους ζωή.

Αρχικά ας διευκρινίσω κάποιες από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ψυχοθεραπείας και coaching:


Ψυχοθεραπεία
Coaching
Εστίαση στο παρελθόν με σκοπό την επούλωση ψυχικών τραυμάτων ή την διαχείριση αρνητικών μη υγιών συναισθημάτωνΕστίαση στο παρόν με σκοπό την επίτευξη στόχων στο μέλλον
Ο Ψυχοθεραπευτής καθοδηγεί τον/την Πελάτη/ισσα να κατανοήσει την πηγή του προβλήματος του/της και παρέχει ψυχολογική στήριξη με ψυχο-εκπαίδευση και λύσεις Ο Coach διευκολύνει τον/την Πελάτη/ισσα ώστε να αξιοποιήσει τους δικούς του/της πόρους και να βρει τις λύσεις που ταιριάζουν στον εαυτό του/της
Μακροπρόθεσμη παρέμβαση που εστιάζει στην διαχείριση μη υγιών αρνητικών συναισθημάτων π.χ. άγχος, θυμός, κατάθλιψη, ενοχή, ζήλεια κ.α.Βραχυπρόθεσμη παρέμβαση που εστιάζει στην επίτευξη συγκεκριμένου στόχου του/της πελάτη/ισσας  

Υπάρχουν κι άλλες διαφορές, οι οποίες ευελπιστώ να γίνουν κατανοητές μέσα από την αυθόρμητη απάντησή σου στα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Βλέπω την αλλαγή ως
  • α) μια πρόκληση που με βοηθάει να μάθω και να αναπτυχθώ  
  • β) ένα εμπόδιο που με δυσκολεύει και φοβάμαι να διαχειριστώ
 • Παρομοιάζω την αλλαγή με ένα
  • α) ανηφορικό μονοπάτι που θέλω να διαβώ  
  • β) τούνελ χωρίς φως που αποφεύγω να μπω
 • Η αλλαγή για μένα μοιάζει με ένα
  • α) βουνό που νιώθω δυνατός/η να σκαρφαλώσω  
  • β) πηγάδι που βρίσκομαι μέσα και για να βγω χρειάζομαι κάποιον/α να με τραβήξει  

Αν οι απαντήσεις σου στις παραπάνω ερωτήσεις είναι κυρίως το (α), τότε ίσως το coaching είναι μια διεργασία που θα σε διευκολύνει να θέσεις στόχους και να τους πετύχεις. 

Αν οι  απαντήσεις σου είναι κυρίως το (β), τότε ίσως η ψυχοθεραπεία είναι πιο κατάλληλη για σένα αυτή την περίοδο. 

Βέβαια, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο (α) ή (β), όπως δεν είναι πάντα μόνο άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να επιλέξεις ανάμεσα σε coaching και ψυχοθεραπεία, ή ακόμα και να συνδυάσεις τις δυο προσεγγίσεις. Σου προτείνω να κάνεις μια συζήτηση με πιστοποιημένο/η επαγγελματία Coach, για να σε διευκολύνει να κατανοήσεις την πραγματική σου ανάγκη, ώστε να διαχειριστείς την αλλαγή που φέρνει η πανδημία, καθώς και κάθε αλλαγή.  

Σου εύχομαι καλή τύχη! 

Ζωή Α. Λιόλιου

Ζωή Α. Λιόλιου | Senior Practitioner Coach, EMCC Accredited | www.coachinginaction.gr 

Ως coach, πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει τους πόρους που χρειάζονται, για να κάνει τις αλλαγές που θέλει ώστε να πετύχει τους στόχους του. Στις συνεδρίες coaching επιλέγω την μη-καθοδηγητική προσέγγιση, ώστε να διευκολύνω τον coachee να αναπτύξει την αυτοεπίγνωση και την υπευθυνότητά του.

Η Ζωή Λιόλιου έχει συγγράψει το βιβλίο “To Coaching στην Πράξη που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις iWrite και μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News