Η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους συχνά μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Χανόμαστε στη μετάφραση, θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο. Κάποιες φορές μπορεί να κρίνουμε με λάθος τρόπο. Δεν είναι κάτι που το θέλουμε, κανείς δεν θέλει να μην γίνεται κατανοητός ή να μην μπορεί να επικοινωνεί καλά με τους άλλους ανθρώπους γύρω του. Ο Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ, ψυχολόγος, δάσκαλος και συγγραφέας, στη δεκαετία του 60 ξεκίνησε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας το Nonviolent Communication (μη βίαιη επικοινωνία).

εποχική κατάθλιψη

Η καρδιά της καμηλοπάρδαλης

Η μη βίαιη επικοινωνία του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ αποτελεί μια νέα γλώσσα και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε αρμονικές σχέσεις και να απελευθερωθούμε συναισθηματικά. Με μια απλή, πρακτική και συγκεκριμένη μέθοδο, μας δείχνει πώς να επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους γύρω μας, ενώ παράλληλα μας υποστηρίζει να εμβαθύνουμε στη σχέση μας με τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε το προσωπικό μας δυναμικό.

Μιλώντας τη γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας βελτιώνουμε σημαντικά τις σχέσεις μας με την οικογένεια και όσους συναναστρεφόμαστε. Βασίστηκε πάνω στο παράδειγμα της καμηλοπάρδαλης, που είναι το ζώο με τη μεγαλύτερη καρδιά από όλα τα ζώα της ξηράς, και το τσακάλι που είναι πιο επιθετικό και δίχως ενσυναίσθηση.

Το τσακάλι απαντά με σκληρή γλώσσα δεν πολυνοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων ούτε το ενδιαφέρει αν θα δημιουργήσει έριδες. Από την άλλη η καμηλοπάρδαλη με την μεγάλη της καρδιά, συμπονεί, νιώθει ενσυναίσθηση, την ενδιαφέρει γιατί αντιδρά έτσι ο άλλος άνθρωπος απέναντί της.

Είναι η επικοινωνία ο θεμέλιος λίθος της σχέσης; Μπορεί και εσύ να μιλάς λιγότερο με τον σύντροφό σου από όσο έχεις ανάγκη

Πού έχει χρήση

Η μη βίαιη επικοινωνία είναι μια γλώσσα που μπορείς να μιλήσεις με όλους τους ανθρώπους γύρω σου. Με τα παιδιά, τον σύντροφο, τους συναδέλφους, με όλους όσους καλούμαστε κάθε μέρα να επικοινωνούμε. Είναι μια γλώσσα που αν κάνουμε τρόπο ζωής, θα διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή μας.

Διάλεξε τις μάχες σου

Δεν είναι όλες οι μάχες που χρειάζεται να παλέψεις με νύχια και με δόντια. Διάλεξε σε ποιες μάχες πρέπει να πολεμήσεις αλλά και πάλι να θυμάσαι ακόμα και αυτός ο πόλεμος να γίνει με μη βίαιο τρόπο αλλά από την σκοπιά της ενσυναίσθησης και του σεβασμού.

Προτιμάτε να έχετε δίκιο ή να είστε ευτυχισμένοι;

Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ

Είναι ωραίο να έχουμε δίκιο και να το βρίσκουμε αλλά όταν μιλάμε για επικοινωνία με ανθρώπους που πραγματικά μας νοιάζει μήπως θα μπορούσαμε να κατευνάσουμε λίγο το θυμό που μπορεί να μας πνίγει εκείνη την ώρα μαζί με το δίκιο;

Κάθε φορά που θεωρούμε ότι κερδίσαμε μια ακόμα μάχη, τελικά η νίκη αυτή τι κόστος είχε για την σχέση μας με τον άνθρωπο αυτό;

Το να ζητάς συγγνώμη δείχνει δύναμη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News