Ο εαυτός μας είναι το μόνο στοιχείο που μας ανήκει ολοκληρωτικά. Μαζί του ζούμε όλη μας τη ζωή. Ωστόσο, συχνά δεν τον γνωρίζουμε σε βάθος και στην ερώτηση «ποιος είσαι και τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις», πιάνουμε τον εαυτό μας να δυσκολεύεται να απαντήσει. Και είναι δύσκολο να μάθεις το «πραγματικό σου εαυτό» όταν προσπαθείς πάντα να κάνεις αυτό που άλλοι άνθρωποι θέλουν ή περιμένουν από σένα ή όταν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποιον άλλο. Η αυτογνωσία είναι ο μόνος δρόμος για να αγκαλιάσει ο καθένας τη μοναδική προσωπικότητά του. Ωστόσο, αυτή η διαδρομή προς την αυτογνωσία χρειάζεται και αρκετή ψυχική αναζήτηση και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου.

Πόσο καλά γνωρίζεις το υποσυνείδητό σου; Το ταξίδι σου για μία καλύτερη ζωή μόλις ξεκίνησε

Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα: Αυτές οι ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν

Με τι παθιάζεσαι και τι είναι η λέξη «ευτυχία» για σένα;

Μέρος του να γνωρίζεις ποιος είσαι πραγματικά είναι να γνωρίζεις τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Όλοι βρίσκουμε ευχαρίστηση σε διαφορετικά πράγματα και είναι σημαντικό να ξέρουμε τι είναι αυτό που πραγματικά αρέσει σε μας τους ίδιους και όχι στους γύρω μας και όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ή ξεκάθαρο. 

Όλοι είμαστε διαφορετικοί και παθιαζόμαστε με διαφορετικά πράγματα στη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να βρίσκεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Είτε η μουσική και οι τέχνες, είτε η αστρονομία για παράδειγμα. Το νόημα αυτής της ερώτησης είναι ότι αν μπορείς να αναγνωρίσεις αυτό που σε ιντριγκάρει, τότε θα υπάρχει πάντα κάτι που θα σου δίνει ώθηση να συνεχίζεις, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνονται τα πράγματα τη δεδομένη στιγμή. Το να είσαι σε θέση να πεις, «μου αρέσει αυτό», ή «αυτό με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο» αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σου, οπότε αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καταλάβεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντάνια.

Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου;

Η αυτογνωσία απαιτεί θέληση για ενδοσκόπηση και συνεχή εξάσκηση. Μπορείς να ξεκινήσεις φτιάχνοντας 2 λίστες. Η μία θα περιγράφει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρείς ότι είναι το δυνατό σου σημείο και η δεύτερη όλα εκείνα στα οποία νομίζεις πως υστερείς. Τώρα που έχεις αφιερώσει χρόνο για να προσδιορίσεις τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου, μπορείς να αξιολογήσεις ποια στοιχεία χρειάζονται την προσοχή σου. Μπορείς να σκεφτείς ποια πλεονεκτήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και να εξελίξεις, αλλά και σε ποιες αδυναμίες οφείλεις να αφιερώσεις χρόνο.

4 μαθήματα που παίρνεις αργότερα στη ζωή σου

Πώς αντιμετωπίζεις το άγχος και τις δύσκολες καταστάσεις;

Μία από τις αγαπημένες μου τεχνικές είναι το χαμόγελο, το οποίο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες. Εάν τα πράγματα ζορίζουν ή αν χρειάζομαι ένα διάλειμμα, τότε βγαίνω έξω στη φύση, η οποία κάνει θαύματα γιατί απελευθερώνει ενδορφίνες που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνιούνται χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Αναρωτήσου και εσύ τι είναι αυτό που σε περιόδους έντονου άγχους σε κάνει να αισθάνεσαι έστω και λίγο καλύτερα και πίστεψέ με, θα έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αυτογνωσία.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σε έχουν επηρεάσει περισσότερο στη ζωή σου;

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι οι γονείς μας, τα αδέρφια ή οι φίλοι μας. Ωστόσο μερικές φορές, μπορεί να είναι ακόμα και δημόσια πρόσωπα όπως ένας καλλιτέχνης ή ένας αθλητής. Όλες αυτές οι επιρροές μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε τα πρότυπα που έχουμε ή το πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας σε μερικά χρόνια από τώρα.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;

Αυτή είναι μία κλασική ερώτηση που γίνεται μέχρι και σε συνεντεύξεις για δουλειά, ωστόσο σχεδόν ποτέ κανείς δεν απαντάει με ειλικρίνεια, αλλά εντελώς μηχανικά για να ξεφύγει και να πάει παρακάτω. Τι προτεραιότητες έχεις; Θες να κάνεις οικογένεια; Θες να δώσεις βάση στην καριέρα σου; Θες να επικεντρωθείς στις σπουδές σου; Θες απλά να βρεις μία δουλειά που να βγάζεις τα προς το ζην χωρίς πολλές απαιτήσεις; Θες να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; Θες να γυρνάς όλο τον κόσμο με μια βαλίτσα στο χέρι; Πρέπει να σπαταλήσεις πολλή σκέψη για να απαντήσεις ειλικρινά σ’ αυτήν την ερώτηση.

Όταν νιώθεις πως όλα πάνε στραβά, διάβασε αυτό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News