Σου έρχεται συχνά η σκέψη “μισώ τον εαυτό μου”; Εάν είσαι γεμάτη συναισθήματα μίσους για τον εαυτό σου, γνωρίζεις πόσο άσχημα σε κάνει αυτό να νιώθεις. Αυτό το συναίσθημα, όχι μόνο περιορίζει όσα μπορείς να πετύχεις στη ζωή, αλλά επιδεινώνει και ψυχικές καταστάσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα συναισθήματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα σημάδια, να κατανοήσεις τις αιτίες και να συνειδητοποιήσεις τις ισχυρές επιπτώσεις που έχουν στη ζωή σου. Φυσικά, τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να αναπτύξεις υγιείς δεξιότητες ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτό που σου συμβαίνει.

Μισώ τον εαυτό μου
Pexels

Τα σημάδια που φωνάζουν “μισώ τον εαυτό μου”:

 • Όλα ή τίποτα: Βλέπεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου ως καλό ή κακό, δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση γκρίζα ζώνη. Εάν κάνεις ένα λάθος, νιώθεις ότι όλα έχουν καταστραφεί.
 • Εστιάζεις στο αρνητικό: Ακόμα κι όταν έχεις μια καλή μέρα, τείνεις να εστιάζεις σε ό,τι κακό μπορεί να συνέβη ή να πήγε στραβά.
 • Συναισθηματική λογική: Αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά σου ως γεγονότα. Εάν παρατηρήσεις ότι νιώθεις, για παράδειγμα αποτυχία, τότε υποθέτεις αμέσως ότι αυτό το συναίσθημά σου πρέπει οπωσδήποτε να αντικατοπτρίζει την αλήθεια, δηλαδή ότι είσαι στα αλήθεια αποτυχημένη, κάτι που είναι λάθος.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις σε αυτό το κομμάτι.
 • Αποζητάς την επιβεβαίωση: Ζητάς συνεχώς έγκριση από άλλους για να επικυρώσεις την αυτοεκτίμησή σου. Η γνώμη σου για τον εαυτό σου αλλάζει ανάλογα με το πώς άλλοι σε αξιολογούν ή ανάλογα με το τι σκέφτονται για σένα.
 • Δεν δέχεσαι φιλοφρονήσεις: Όταν κάποιος λέει κάτι καλό για σένα, κάνεις αυτόματα μια “έκπτωση” σε όσα λέει ή πιστεύεις ότι είναι απλά ευγενικός μαζί σου. Δεν μπορείς να δεχτείς ένα θετικό σχόλιο.
 • Δεν πιστεύεις ότι ταιριάζεις με τους άλλους: Αισθάνεσαι συνεχώς σαν ξένος και προσπαθείς να κάνεις τα πάντα για να ταιριάζεις με τους άλλους. Δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι είσαι ενδιαφέρον άνθρωπος και θέλουν να περνάνε στα αλήθεια χρόνο μαζί σου.
 • Έχεις έντονο το κομμάτι της ζήλιας: Μπορεί ακόμα και να μειώσεις τους γύρω σου για να νιώσεις καλύτερα με την προσωπική σου ζωή.
 • Παίρνεις πολύ προσωπικά την κριτική: Όταν κάποιος σου κάνει κριτική, το παίρνεις πιο πολύ σαν προσωπική επίθεση.
 • Φοβάσαι όταν κάποιος σε πλησιάζει πολύ: Μπορεί να απομακρύνεις φίλους ή πιθανούς συνεργάτες από φόβο ότι όταν κάποιος σε πλησιάσει, αυτό θα καταλήξει άσχημα.
 • Κατηγορείς τον εαυτό σου και δεν τον συγχωρείς εύκολα: Αν κάνεις ένα λάθος στη δουλειά, απλά δεν μπορείς να το δεχτείς και αυτομαστιγώνεσαι.
 • Κυνική οπτική: Βλέπεις τον κόσμο με έναν πολύ κυνικό τρόπο και μισείς τον κόσμο στον οποίο ζεις. Νομίζεις ότι όσοι βλέπουν θετικά είναι αφελείς.
Μισώ τον εαυτό μου
Masha Raymers/Pexels

«Μισώ τον εαυτό μου»: Πώς να σταματήσεις να αυτομαστιγώνεσαι

Εάν ψάχνεις τρόπο να ξεπεράσεις αυτό το μίσος, υπάρχουν διάφορα βήματα και ενέργειες που μπορείς να κάνεις. Πάνω απ ‘όλα, να θυμάσαι ότι δεν φταις για το πώς αισθάνεσαι, αλλά είσαι υπεύθυνη για τις ενέργειες που κάνεις ώστε να βελτιώσεις τη ζωή σου προς το θετικό.

 1. Κράτα ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, εξετάζοντας μερικές αιτίες που μπορεί να σε οδηγούν σε αυτά. Καθώς γράφεις καθημερινά, αναζήτησε μοτίβα και απόκτησε μεγαλύτερη επίγνωση του πώς αλλάζουν τα συναισθήματά σου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η καταγραφή των συναισθημάτων βοηθάει στην ανακούφιση της συναισθηματικής δυσφορίας.
 2. Ρώτα ευθέως τον εαυτό σου εάν οι σκέψεις σου είναι ρεαλιστικές και δημιούργησε μια εσωτερική, δυνατή φωνή που αντικρούει τα επιχειρήματα που σου λέει ο εαυτός σου ως δικαιολογία για να αισθάνεσαι άσχημα.
 3. Αυτοσυμπόνια: Αντί να μισείς τον εαυτό σου, δείξτου συμπόνια, όπως θα έκανες σε κάποιον φίλο σου. Όταν μπορέσεις να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, θα είσαι ανοιχτή σε πιο θετικά συναισθήματα.
 4. Πέρνα χρόνο με θετικούς ανθρώπους ώστε να “παίρνεις” λίγη απ’ την ενέργειά τους!
 5. Κλείσε την αρνητική φωνή που βρίσκεται στο κεφάλι σου, κάνοντας διαλογισμό.
 6. Φρόντισε την σωματική και ψυχική σου υγεία με όποιο τρόπο ταιριάζει καλύτερα σε σένα.
 7. Βρες το νόημα που ψάχνεις. Το αντίδοτο στο να αισθάνεσαι άσχημα όλη την ώρα μπορεί να είναι το να αρχίσεις να κάνεις μικρά βήματα προς αυτό που θέλεις απ’ τη ζωή. Αυτό μπορεί να σημαίνει η εύρεση μιας νέας καριέρας, η λήξη μιας σχέσης ή ακόμα και μια μετακόμιση.

Φυσικά, μπορείς να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τον εσωτερικό σου κόσμο και να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News