Μάρτιος του 2022 και οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν μόνο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και ένα χάσμα εξάντλησης, γνωστό κι ως «Exhaustion Gap». Νέα μελέτη έφερε στα φώτα της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως οι γυναίκες αισθάνονται εξαντλημένες και αντιπαραγωγικές στον χώρο εργασίας του. Τι μπορεί να σημαίνει, άραγε, αυτό και σε ποιους παράγοντες οφείλεται;

Η έρευνα, που έγινε μόλις τρεις εβδομάδες πριν, από τους Berlin Cameron, Eve Rodsky και Kantar, εξέτασε 1000 εργαζομένους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 68% των γυναικών στις ΗΠΑ βίωσαν εξάντληση τις προηγούμενες επτά ημέρες, ενώ μόνο το 50% των ανδρών στις ΗΠΑ ανέφεραν το ίδιο.

Όταν τα προβλήματα χρόνων γίνονται η αφορμή για να βοηθηθούν οι Ουκρανοί- Το installation που θέλει να κάνει τη διαφορά

«Exhaustion Gap»: Το νέο χάσμα μεταξύ των φύλων

Η πανδημία φαίνεται να έχει επιδεινώσει τα συμπτώματα εξουθένωσης στις γυναίκες. Οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερη εξάντληση και λιγότερα κίνητρα από τους άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο απομονωμένες με την εμφάνιση της πανδημίας. Η επικεφαλής της έρευνας, Jennifer DaSilva αναφέρει: «Θέλω να τονίσω ότι είναι ok για τις γυναίκες να αισθάνονται έτσι και ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα στον κόσμο για να τις εμπνεύσουν ξανά».

Μια μελέτη που διεξήχθη από τους McKinsey και Lean In επιβεβαιώνει ότι το εργασιακό burnout αυξήθηκε για τις γυναίκες μετά την πανδημία. Η έκθεσή τους Women In The Workplace 2021 δείχνει ότι το «Exhaustion Gap» μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας, Dr Gerald Coakley, ιδρυτή της Fatigue Clinic στο Λονδίνο: «Το πρόβλημα με το να μην μπορείτε να κάνετε εντελώς τίποτα από την εξουθένωση, είναι η πιθανότητα να μπείτε εύκολα σε μια φάση ακόμη πιο έντονης εξάντλησης, με παρόμοια συμπτώματα που δημιουργεί η επαγγελματική υπερκόπωση-ευερεθιστικότητα, αϋπνία το βράδυ και υπνηλία την ημέρα, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα».

8 τρόποι για να κάνεις declutter στο μυαλό σου και να νιώσεις ανάλαφρος

πώς να μάθει ιστορία το παιδί
Pexels

Burnout και γονεϊκότητα

Οι εργαζόμενες μητέρες μπορεί να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξουθένωσης. Μια ξεχωριστή ανάλυση διαπίστωσε ότι έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν εξουθένωση σε σχέση με τους εργαζόμενους μπαμπάδες. Οι προκλήσεις για τους εργαζόμενους γονείς αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η ανάλυση εκτιμά ότι υπήρξαν 2,35 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις εργασιακού burnout μεταξύ των εργαζόμενων μητέρων λόγω των δυσανάλογων απαιτήσεων για τη φροντίδα των παιδιών, όταν αυτά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους δια ζώσης.

Πριν από την πανδημία, οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους για τέσσερα χρόνια με σκοπό να προσδιορίσουν τα αίτια του εργασιακού burnout. Για τις γυναίκες, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την εργασία και την οικογένεια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί επίσης να βιώνουν μεγαλύτερη εξουθένωση επειδή δεν τους αναθέτουν συχνά σημαντικά tasks, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην πλήξη και στην εξάντληση.

Οι γυναίκες, δηλαδή, έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να προαχθούν σε διοικητικές θέσεις, ενώ οι δεξιότητές τους δεν αξιοποιούνται. 

Τώρα, λοιπόν, μπορείς να καταλάβεις τι είναι το «Exhaustion Gap» και σε τι οφείλεται. Απ’ ό,τι φαίνεται ο δρόμος για την ισότητα είναι αρκετά μεγάλος.

Γιατί το χιούμορ στην εργασία δεν ωφελεί τις γυναίκες αλλά μόνο τους άνδρες;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News