Είχα τα θέματά μου με την Δευτέρα από παιδί. Αυτό το γνωστό πλάκωμα που ερχόταν τις Κυριακές το απόγευμα και μετά το ξυπνητήρι που χτυπούσε σαν μανιασμένο και έφερνε τη νέα βδομάδα. Πόσο λάθος ήταν αυτή η οπτική που είχα στη ζωή μου. Να έρχεται μια νέα μέρα και να σιχτιρίζεις, δεν είναι το μήνυμα που μας δίνει δυναμική. Αυτή η ερώτηση με βασάνιζε: γιατί δεν μας αρέσει η Δευτέρα; Έλα μου ντε; Τελικά δεν έφταιγε μόνο το σχολείο. Και μεγαλώνοντας δεν τις ήθελα για πολλά χρόνια τις Δευτέρες, στεναχωριόμουν που έπρεπε να φύγω από το σπίτι μου και να πάω στη δουλειά μου.

προστατεύω τον εαυτό μου από ειδήσεις
Pexels

Και τότε έγινε το κλικ

Πώς γίνεται το κλικ στο μυαλό ενός ανθρώπου; Πώς από εκεί που έχει ρυθμίσει τον εγκέφαλό του όλη του τη ζωή να σιχτιρίζει που έρχεται η Δευτέρα, ξαφνικά βλέπει τα πράγματα αλλιώς; Ξέρεις νομίζω ότι κάποια πράγματα γίνονται και έρχονται στη ζωή μας για κάποιον λόγο. Αρκεί να έχουμε καθαρό μυαλό να τα δούμε. Ίσως βοηθά και η ωριμότητα που έρχεται σιγά σιγά, ίσως βοηθούν και οι συναναστροφές μας. Δηλαδή αν ξαφνικά κάνεις παρέα με ανθρώπους που είναι θετικοί, που έχουν θετικό mentality γίνεσαι και εσύ ένας από αυτούς.

Αν έχεις ως δέσμευση να μην απελπίζεσαι με ό,τι φέρει η τύχη, η ζαριά, η ώρα, η κακιά μου η τύχη, αλλά να το δέχεσαι ως δώρο και ως κάτι που είναι εδώ για να σε εξελίξει και να σε κάνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, εφόσον το πάρεις έτσι και δουλέψεις πάνω σε αυτό τότε θα λάβεις αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ήταν Δευτέρα και είχα σχολείο. Ε και! Τι είναι το σχολείο, με τα μάτια του σχεδόν σαραντάχρονου εαυτού μου; Είναι η γνώση μαζεμένη! Τότε δεν το έβλεπα έτσι, δυστυχώς. Δεν βρέθηκε ίσως κάποιος να με καθοδηγήσει ώστε να το δω έτσι ή δεν ήμουν ώριμη να το δω. Σήμερα βλέπω τα πάντα γύρω μου ευκαιρία για μάθηση. Είτε πηγαίνω σε σχολή για να το μάθω, είτε παρακολουθώ μαθήματα και διαλέξεις από το Internet και βιβλία. Είτε απλά ζώντας. Η ζωή πάντα μας δίνει ευκαιρίες για να μάθουμε. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι νέο. Και ακόμα και αν δεν δω κάτι νέο θα πάρω το λεξικό και θα διαβάσω δέκα νέες λέξεις, που δεν γνώριζα τον ορισμό τους.

Η ζωή που φτιάξαμε δεν μας αρέσει όχι η Δευτέρα

Αν ξυπνήσεις στο σπίτι των ονείρων σου, δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς, ανοίξεις την ντουλάπα και ντυθείς με τα ρούχα που θα ήθελες πάντα να φορέσεις, έχεις το σώμα που πάντα ήθελες, μπεις στο αυτοκίνητο που πάντα ήθελες να οδηγάς και πας στη δουλειά των ονείρων σου, καθόλου δε θα σε νοιάζει που είναι Δευτέρα! Ποιο είναι το εμπόδιο που μας σταματά να ξυπνήσουμε σε αυτήν την ονειρεμένη Δευτέρα; Ποιος μας σταματά; Μην σου πεις δικαιολογίες. Βρες λόγους για να το κάνεις και όχι δικαιολογίες να σε σταματήσεις.

Στο λέω εγώ που χρόνια πριν έκλαιγα που ήταν Δευτέρα και που έπρεπε να αφήσω το σπίτι μου και να πάω να διαθέσω τον χρόνο και την ενέργειά μου σε μια δουλειά που δεν αγαπούσα. Να δουλέψω για κάποιον που δεν ταίριαζαν οι αξίες μας και το μόνο που με έκανε να χαρώ ήταν ο μισθός στο τέλος του μήνα.

Δεν φταίνε οι δουλειές, οι εργοδότες, τα σπίτια, τα ρούχα, οι Δευτέρες! Μας φταίνε οι επιλογές μας και το γεγονός ότι νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε αυτές. Σε έναν φαύλο κύκλο γεμάτο συμβιβασμούς. Πόσο άσχημη λέξη ο συμβιβασμός; Γιατί πρέπει να συμβιβαστούμε σε κάτι που δεν θέλουμε;

Τα πρέπει που μας καθόρισαν

Και γιατί πρέπει; Ποιος ορίζει το πρέπει; Το καταλαβαίνω ότι κάνουμε τις επιλογές μας και ζούμε σύμφωνα με τις επιλογές που κάναμε αλλά, πώς μπορώ να διαφυλάξω ότι θα μου αρέσει το ίδιο η δουλειά που σπούδασα στα 20 μου χρόνια και στα 40; Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα είμαι οκ με τη σχέση που διάλεξα ή δεν διάλεξα; Αν την λεξούλα «Πρέπει» τη βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας και την αφήσουμε μόνο στο γιατρό που ξέρει τι πρέπει να κάνουμε και την αντικαταστήσουμε με τη λέξη, θέλω ή τη λέξη επιλέγω μήπως οι επιλογές μας θα ορίζονται μόνο από την ελευθερία μας και αυτό που βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας;

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Γιατί δεν μας αρέσει η Δευτέρα;

Γιατί μας θυμίζει ότι ξυπνήσαμε στη ζωή που φτιάξαμε και όχι στη ζωή που θέλαμε να έχουμε ξυπνήσει. Γι’αυτό βρίζουμε που είναι Δευτέρα, που είναι χειμώνας, που πρέπει να πάμε για δουλειά. Λες και θα είμαστε εδώ για πάντα. Λες και θα είμαστε 30 και 40 πάντα. Λες και τα χρόνια δεν περνούν.

Μην αφήνεις άλλο τις μέρες να περνούν και να μην ξυπνάς στη ζωή που πάντα ονειρευόσουν. Μην την διώχνεις τη Δευτέρα, κάποτε θα τελειώσουν οι Δευτέρες και οι χειμώνες και θα λέμε αχ να είχα λίγο ακόμα. Αχ και να ήταν σήμερα Δευτέρα και να είχα να μια ολόκληρη βδομάδα μπροστά μου να κάνω όλα αυτά που δεν πρόλαβα.

Από αυτό ξεκινούν όλα και εκεί καταλήγουν. Στο ότι ο χρόνος είναι μετρημένος και άγνωστο πότε θα τελειώσει για τον καθένα μας. Εύχομαι να βρεις τη δύναμη να αλλάξεις τις επιλογές σου και να ξυπνάς στις Δευτέρες που μοιάζουν με δώρο!

Ναι, αύριο είναι Δευτέρα. Και γιατί σκας;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News