Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κοριτσιού που γιορτάζεται σήμερα, ίσως γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται ακόμα διακρίσεις με βάση το φύλο, μου γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω ένα γράμμα στην κόρη μου και σε όλα τα μικρά κοριτσάκια εκεί έξω.

17 Quotes για την αγάπη του γονιού προς το παιδί που θα σε κάνουν ταυτιστείς

«Συγχαρητήρια, θα κάνετε κοριτσάκι»! Μας είπε ο γιατρός που μου έκανε τον υπέρηχο, εκείνον τον Φλεβάρη του 2012. Πέταξα απ’τη χαρά μου, δε σου κρύβω, αλλά αμέσως μετά σκέφτηκα όλα όσα ζούμε εμείς οι γυναίκες και το ξανασκέφτηκα.

μεγαλώνεις μοναχοπαίδι
Unsplash/ Paige Cody

Είναι δύσκολος αυτός ο κόσμος για να είσαι γυναίκα

Μπορεί να έχουν αλλάξει οι καιροί, σε σχέση με το πώς ζούσαν οι γυναίκες τον προηγούμενο αιώνα. Το πώς μεγάλωσαν οι γιαγιάδες μου στα ξεκομμένα βουνά των Ιωαννίνων, η μαμά μου και εγώ. Η τεχνολογική ανάπτυξη, η επιστήμη, η εκπαίδευση έχουν βοηθήσει συνολικά στο να γίνει η ζωή των γυναικών σημαντικά πιο εύκολη.

Η γιαγιά μου έπρεπε να πλύνει ρούχα έχοντας μαζέψει ξύλα έχοντας κουβαλήσει η ίδια το νερό από τη βρύση, διανύοντας τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα για να πάει και 2 για να γυρίσει φορτωμένη τους κουβάδες. Έπρεπε να κάνει αυτή τη διαδρομή τουλάχιστον 5 φορές την μέρα για να μαζέψει νερό για την οικογένεια. Μετά να φτιάξει το καζάνι, να βράσει νερό, να τα πλύνει. Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα απλώσουμε.

(Μιά παρένθεση σε όλο αυτό είναι το γεγονός ότι οι γιαγιάδες εκείνης της εποχής το θεωρούσαν δεδομένο ότι αυτή η δουλειά, όπως και όλες οι άλλες επρέπε να περάσουν μόνο από τα δικά τους χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν. Δεν μπορούσαν ούτε καν να παραπονεθούν γιατί αυτό το είχαν δεχτεί ως κάτι δεδομένο).

Οι γιαγιάδες μας προφανώς μπορεί να περνούσαν επιλόχειο κατάθλιψη, μπορεί εννοείται να υπέφεραν τους πόνους της γέννας, πολλές φορές έκαναν μόνες τους τη διαδικασία του τοκετού αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να γκρινιάξουν ή να παραπονεθούν.

Απλοποιήθηκε η ζωή μας σημαντικά, όμως και πάλι όλα ή σχεδόν όλα πρέπει να περάσουν από τα χέρια μας. Αν είσαι μαμά θα ξέρεις ότι πρέπει να κοιμηθείς λιγότερο και να ξυπνήσεις νωρίτερα, να φροντίσεις να έχουν φαγητό τα παιδιά και ο άντρας σου να πάρουν στο σχολείο και στη δουλειά, να έχεις φροντίσει να υπάρχουν καθαρά ρούχα για όλους, να έχεις φροντίσει να έχεις κατεβάσει τα ρούχα τα χειμερινά και να μαζέψεις τα καλοκαιρινά, περιμένοντας να περάσουν έξι μήνες για να ξανακάνεις την αντίστροφη δουλειά.

Στρώσιμο και ξεστρώσιμο τραπεζιού, τραπεζώματα γενικά με όλα τα συνεπακόλουθα. Γενικά η λέξη που ταιριάζει περισσότερο με την κατάσταση που ζούμε ως γυναίκες είναι αν θέλω να το πω ευγενικά «νοιάξιμο» αν δεν θέλω να το πω ευγενικά… θα κρατήσω τους καλούς μου τρόπους και θα αφήσω να βάλεις εσύ τη λέξη που ταιριάζει περισσότερο.

Για να μην αναφέρω τα γνωστά και επώδυνα, περιόδους, γέννες, θηλασμούς, που πάλι καλά έχουν αρχίσει σιγά σιγά και γίνονται όλο και πιο ανεκτά σε σχέση με αυτό που βίωναν οι γυναίκες πριν από εμάς.

Γιατί οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερες γυναίκες Leaders

Και το κερασάκι

Τι θα πει ο κόσμος! Ναι, με θαυμαστικό όχ με ερωτηματικό στο τέλος. Γιατί πάρα πολύ μας νοιάζει τι θα πει αυτός ο έρμος ο κόσμος που τα έχει λυμένα, τα του σπιτιού του και βγαίνει παραέξω να δει τι μένει να λυθεί ή καλύτερα να σχολιαστεί στα άλλα σπίτια. Ποτέ να μην σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, ποτέ να μην ορίζονται οι αποφάσεις της ζωής σου βάσει αυτών που θα πει ο κόσμος. Καθόλου δεν με ένοιαξε ο κόσμος, τι και αν συχνά την άκουγα την ατάκα, ή και να μην την άκουγα ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να είμαι καλό παιδί και να πηγαίνω σύμφωνα με το τι θα πει ο κόσμος.

Να κάνεις ό,τι αρέσει σε εσένα, σαν να μην υπάρχει ο κόσμος. Αυτή η ατάκα νομίζω ότι έχει φτιαχτεί για εμάς τις γυναίκες, ποτέ δε συνάντησα ούτε έναν άντρα που να τον νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι γύρω του. Δεν γαλουχήθηκαν έτσι οι άντρες από τα σπίτια τους. Δεν τους πιάνει το στόμα του κόσμου τους άντρες.

Όλα αυτά βοήθησαν για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα

Όλες οι θυσίες που έκαναν οι γιαγιάδες μας, οι προγιαγιάδες, οι γυναίκες που πολέμησαν για να βρούμε εμείς έτοιμα και δεδομένα πράγματα φτιάξαν έναν κόσμο καλύτερο για εμάς που θα ακολουθήσουμε. Αυτό κάνουν πάντα οι άνθρωποι, παλεύουν για να φτιάξουν τις ζωές τους και τις ζωές εκείνων που θα έρθουν.

Ακόμα και αν χρειάζονται πολλές ακόμα μάχες να δοθούν, φαίνεται το μέλλον πιο φιλικό στο να απολαμβάνουν οι γυναίκες ίσης μεταχείρισης δίχως διακρίσεις. Είμαστε δυνατές και όσα έχουμε ήδη καταφέρει είναι πάρα πολλά.

Γεννήθηκες κορίτσι μου, σε ένα κόσμο καθόλου φιλικό και δίκαιο για τα κορίτσια. Συνέχισε να κάνεις όλα αυτά τα αδύνατα δυνατά, να μιλάς, να ζητάς. Συνέχισε να μην εφησυχάζεσαι με τίποτα, να έχεις υψηλά τα στάνταρ σου και να δίνεις πάντα το καλύτερό σου εαυτό. Για την παγκόσμια ημέρα κοριτσιού, μικρό μου κοριτσάκι, εύχομαι να την γιορτάζεις κάθε μέρα και να μην ξεχνάς ποτέ πόσο δυνατή είσαι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News