Τι είναι η κρίση ταυτότητας και τελικά ποιοι είναι αυτοί που το βιώνουν; Η κρίση ταυτότητας κάνει μια ερώτηση: «Ποιος είμαι». Στην απάντηση χωρούν πολλές παράμετροι και εκδοχές. Θεολογικές, εξελικτικές, φιλοσοφικές, σουρεαλιστικές. Τι είναι αυτό που δίνει νόημα σε εσένα και τη ζωή σου; Όταν βρίσκεσαι εν μέσω αυτής της κατάστασης, ίσως νιώθεις μετέωρος, φόβο και δίχως πυξίδα. Και όλο αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Μεγαλώνοντας εξελισσόμαστε, αποκτάμε σοφία, που μέχρι χθες ίσως δεν είχαμε και τέλος αυτό ίσως είναι χρήσιμο μέρος του ταξιδιού μας για να κάνουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε ή να επανεκτιμήσουμε τι είναι σημαντικό και τι σημασία για εμάς σε αυτή τη φάση της ζωής μας.

Η ταυτότητα

Η ταυτότητά είναι η ιστορία που λες στον εαυτό σου για εσένα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον σκοπό και την αξία σου στον κόσμο και πώς σχετίζεσαι με την υπόλοιπη κοινωνία.

Αν κάποιος σε ρωτήσει για την ταυτότητά σου θα μιλήσεις για το επάγγελμα, τα ταλέντα, τις σχέσεις ή ακόμα και τις τάσεις της προσωπικότητας μας: «Είμαι λογιστής» ή «Χορεύω» ή «Είμαι μαμά» ή «Είμαι πολύ πεισματάρα». Αλλά αυτοί οι όροι που χρησιμοποιείς είναι ουσιαστικά ταμπέλες στην προσπάθειά σου να συνοψίσεις μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία που λες στον εαυτό σου για τον εαυτό σου.

Βαρέθηκες και εσύ να διαβάσεις ποστ αυτοβελτίωσης στα social media;

Πώς δημιουργείται η ταυτότητα:

Αυτή η βασική ιστορία που λες στον εαυτό σου, σχηματίζεται από τρεις διαφορετικούς τύπους ιστοριών:

 • Τις ιστορίες στις οποίες γεννιέσαι
 • Τις ιστορίες που σου λένε οι άλλοι
 • Τις ιστορίες των εμπειριών σου
Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη
Unsplash/Jorge Salvador

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία των τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιείς τις εμπειρίες σου για να πεις στον κόσμο ποιος είσαι

 • Καριέρα: Είμαι επιχειρηματίας, είμαι δάσκαλος, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος.
 • Επιτεύγματα: Είμαι αθλητής του Μαραθωνίου, έχω γράψει ένα Best seller βιβλιο, έχω πάρει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό χορού.
 • Τραύμα: Επέζησα από ανίατη ασθένεια, είμαι πρόσφυγας, το σπίτι μου κάηκε στις πυρκαγιές.
 • Ενδιαφέροντα: Είμαι ζωγράφος. Είμαι χορευτής latin χορών, παίζω κιθάρα, τραγουδάω, πηγαίνω στον αγώνα της ομάδας μου κάθε εβδομάδα.
 • Σχέσεις: Είμαι παππούς, είμαι μπαμπάς, είμαι ελεύθερη, είμαι χήρα.

Τι προκαλεί την κρίση ταυτότητας;

Μια κρίση ταυτότητας συμβαίνει όταν συνειδητοποιείς ότι η ιστορία που λες στον εαυτό σου είναι ψέμα, ή απλά είναι κάτι που δεν ισχύει πια. Όταν οι ιστορίες που λες στον εαυτό σου δεν αντέχουν πια μπροστά στην αλήθεια και την πραγματικότητα. Δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την αλήθεια σου.

Φαντάσου τον εαυτό σου σαν τρένο και την ταυτότητά σου τις ράγες. Οι πίστες καθοδηγούν και σου επιτρέπουν να προχωρήσεις. Μια κρίση ταυτότητας συμβαίνει όταν «οι ράγες τελειώνουν», συχνά κατά τη διάρκεια μιας αλλαγής στη ζωή ή μιας δυσκολίας. Είσαι δημοσιογράφος και σε απολύουν από τη δουλειά των ονείρων σου. Ή είσαι χορεύτρια και μετά από ένα τροχαίο, δεν μπορείς να ξαναχορέψεις. Ή είσαι μια μαμά που αφιερώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της και όταν εκείνα φεύγουν για σπουδές, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με την άδεια φωλιά.

Και τώρα τι κάνω;

Οι πίστες τελειώνουν και εσύ σταματάς. Συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πει στον εαυτό σου την αλήθεια για πολύ καιρό. Πρέπει να αποφασίσεις ποιος είσαι κάτω από όλες τις ταμπέλες και τις μάσκες του επιτεύγματος που φόραγες για χρόνια. Να αποστασιοποιηθείς από τις ιστορίες και να ρωτήσεις: Ποιος είμαι; Και τι θέλω να κάνω μετά από αυτό;
Στη φάση που περνάς μια κρίση ταυτότητας, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξεις:

 • Σε κατηγορείς, παραίτηση και δυσαρέσκεια
 • Αμφισβήτηση των αξιών και των πεποιθήσεών σου
 • Νιώθεις ότι δεν ανήκεις κάπου

Τα 5 τοπ βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει να διαβάσεις και εσύ

Τι να κάνεις όταν περνάς μια κρίση ταυτότητας

Αν και η κρίση ακούγεται ανησυχητική, μια κρίση ταυτότητας θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που σου έχει συμβεί! Ένας ακρογωνιαίος λίθος ψυχολογικής και συναισθηματικής ωριμότητας. Μην αναρωτιέσαι πια αν είναι αληθινή η ιστορία που λέω στον εαυτό μου; Και αν αυτός είναι ο τρόπος που θέλω να ζήσω; Καλύτρα να αναρωτιέσαι: Τι θέλω πραγματικά με τη μικρή και πολύτιμη ​​ζωή μου;

Μπορεί αυτό που βιώνεις τώρα να είναι τρομακτικό. Να είσαι τόσο έξω από τα νερά σου που να μην θες να κάνεις ούτε βήμα. Μπορείς να πιστεύεις ότι σου λείπει το θάρρος. Δεν σου λείπει και τώρα είναι η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα. Τώρα που επιτέλους ξεδιάλυνε μπροστά σου η αλήθεια σου.

Να είσαι περίεργος και να έχεις ενσυναίσθηση με τον εαυτό σας καθώς εξερευνάς και ξαναπάτας το μονοπάτι της ζωής σου. Κάνε ειρήνη με τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος. Μην κρατάς την πικρία, πες επιτέλους Let it go!

Οι άνθρωποι στη ζωή που είσαι πιο κοντά έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ταυτότητά σου. Πέρασε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου που σου ανοίγουν την καρδιά και το μυαλό σου σε νέες δυνατότητες. Που θέλουν να σε βλέπουν να προοδεύεις και το κάνουν με πράξεις.

Εάν δεν σου αρέσει αυτή η ιστορία που ζεις, βρες έναν ήρωα να ακολουθήσεις. Όλοι χρειαζόμαστε μέντορες και οδηγούς που διαμορφώνουν την ιστορία που θέλουμε να ζήσουμε. Αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζεις στην πραγματική ζωή ή μπορεί να είναι κάποιος με επιρροή που θαυμάζεις από μακριά.

Εσύ είσαι ο συγγραφέας της ζωής σου που γράφει το επόμενο κεφάλαιο

Αποφάσισε τι είδους άτομο θέλεις να είσαι. Καθώς ξεκινάς να γράφεις τη νέα ιστορία σου, βάσισε την ταυτότητά σου, στο είδος του ατόμου που θέλεις να είσαι, όχι στο τι καταφέρνεις, ποια είναι τα δυνατά σου σημεία ή κάτι σχετικό με αυτό που ήσουν χθες. Διάλεξε εσύ τον ήρωα που θα ήθελες να υποδυθείς! Αν θες μπορείς, με σύμμαχο τη φαντασία σου μπορείς να κάνεις πραγματικότητα και τα πιο τρελά σου όνειρα.

Το θαυμαστό ταξίδι προς την αυτοβελτίωση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News