Έχει τύχει ποτέ να πάρεις μια απόφαση και μετά να σκεφτείς «Γιατί στο καλό το έκανα αυτό;». Λοιπόν, μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να ζούμε σε μια προσομοίωση, όπως στο Matrix!

Ερωτήσεις σχετικά με τη μοίρα, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης έχουν απασχολήσει γενιές και γενιές, αλλά υπάρχει στ’ αλήθεια πιθανότητα να κάθεται ένας άνθρωπος σ’ έναν υπολογιστή και να ελέγχει τις ζωές μας με κλικς;

 

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNILAD (@unilad)

Σε μια έκθεσή του το 2003, ο φιλόσοφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Nick Bostrom, παρουσίασε την πιθανότητα η πραγματικότητά μας να είναι μια προσομοίωση υπολογιστών που έχει δημιουργήσει ένας πολύ αναπτυγμένος πολιτισμός. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τουλάχιστον μία από τις τρεις προτάσεις πρέπει να ισχύει:

  • Οι πολιτισμοί συνήθως εξαφανίζονται προτού αναπτύξουν την ικανότητα δημιουργίας προσομοιώσεων πραγματικότητας.
  • Οι αναπτυγμένοι πολιτισμοί συνήθως δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προσομοιώσεις πραγματικότητας.
  • Ζούμε σχεδόν σίγουρα σε μια προσομοίωση.

Καθηγητής του Columbia υποστηρίζει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να ζούμε σε μια προσομοίωση!

Τώρα, ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Columbia, David Kipping, μελετάει αυτές τις προτάσεις, γνωστές και ως «τρίλιμα» του Bostrom και υποστηρίζει ότι υπάρχει ουσιαστικά 50-50 πιθανότητα να ζούμε πράγματι σε μια προσομοίωση.

Ο Kipping ένωσε τις δύο πρώτες προτάσεις σε μία, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο θα είχαν το ίδιο συμπέρασμα: Το ότι δεν ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση.

Ο Kipping υποστηρίζει, όμως, ότι όσο περισσότερα στρώματα της πραγματικότητας ενσωματώνονται μια προσομοίωση, τόσο περισσότεροι πόροι υπολογιστών θα μειώνονταν.

Το συμπέρασμα του αστρονόμου μετά τη μείωση των αριθμών είναι ότι υπάρχουν περίπου 50% πιθανότητες ότι οποιαδήποτε υπόθεση είναι αλήθεια.

Την ημέρα που εφευρίσκουμε αυτήν την τεχνολογία, αλλάζουν οι πιθανότητες ότι είμαστε πραγματικοί και σχεδόν σίγουρα δεν είμαστε πραγματικοί, σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τις επόμενες δεκαετίες, η τεχνογνωσία μας θα μας επιτρέψει τελικά να επιβεβαιώσουμε μια για πάντα αν βρισκόμαστε σε μια προσομοίωση ή όχι. Προς το παρόν, πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι απλά δεν το γνωρίζουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News