Η διαχείριση της απόρριψης δεν είναι εύκολη… Είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση, δεν γίνεται να ταιριάζεις με όλους και με όλα, κι αυτό είναι ΟΚ. Το εάν θα δεις την απόρριψη ως μια αποτυχία που θα σε ρίξει περισσότερο ή σαν μια ευκαιρία για περισυλλογή, είναι το χέρι σου!

Ο ορισμός

Απόρριψη θηλυκό

  1. η άρνηση (κάποιου) να εγκρίνει, να αποδεχτεί (κάποιον/κάτι) απόρριψη πρότασης  (από το Βικιλεξικό)

Ξεκινάω με ορισμό, με μια από τις έννοιες της απόρριψης. Η απόρριψη σαφώς είναι μια αρνητική κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας σε ετούτο τον πλανήτη, θέλουμε να είμαστε αρεστοί, αγαπητοί και να μας αποδέχονται. Πρώτα από την οικογένεια, ύστερα από το οικογενειακό περιβάλλον και κατόπιν στο σχολείο και τις δικές μας συναστροφές. Θέλουμε να είμαστε αγαπητοί και αυτό είναι θεμιτό.

Κάποιες φορές, ειδικά στην εφηβεία ψάχνουμε τρόπους ώστε να μην διαφέρουμε σχεδόν καθόλου από τους άλλους ώστε να ενταχθούμε σε αυτό που λέγεται “φυσιολογικό” και να γίνουμε ένα με τους άλλους.

Η απόρριψη είναι όμως αναπόφευκτη.
Κάπου δε θα ταιριάζεις, όχι γιατί φταις εσύ αλλά γιατί απλώς δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους, είναι θέμα χημείας και το πλήρωμα του χρόνου μόνο είναι ικανό να μας δείξει ότι τελικά καλώς δεν ταιριάζαμε εκεί.

Σε κάποιες εξετάσεις θα διαλέξουν τον διπλανό σου γιατί ίσως εκείνος είναι  πιο κατάλληλος και αντικειμενικά ίσως εκεί να είναι. Σε όλη μας τη ζωή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με απορρίψεις. Το θέμα είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε εμείς.

Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα αρνητικά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή. Άσχημα πράγματα γίνονται καθημερινά, το θέμα είναι η δική μας οπτική σε αυτά.

Η διαχείριση της απόρριψης

Δηλαδή σε μια άσχημη κατάσταση που σου συμβαίνει τι επιλέγεις να κρατήσεις; Θες να κρατήσεις το μαύρο της άσχημης κατάστασης ή την οπτική του μαθήματος που θα έχεις πάρει όταν βγεις από όλο αυτό. Το βλέπεις αλήθεια ως μάθημα για το μέλλον;

Με απέρριψε κάποιος που θα ήθελα να είναι σύντροφός μου. Το ξέρω, είναι πολύ αρνητικό το συναίσθημα και έχεις κάθε δικαίωμα να μείνεις λίγο μέσα στον εαυτό σου και να θρηνήσεις γι’αυτό, για την απόρριψη, που άνοιξες την καρδιά σου και ο άλλος δεν ανταποκρίθηκε, για την ματαίωση των ονείρων που είχες κάνει για την σχέση αυτή. Είναι δύσκολο το καταλαβαίνω και λυπάμαι αν είσαι σε αυτή τη θέση, όμως αν έχεις αποδεχτεί εσύ εσένα πρώτα όπως ακριβώς είσαι ξέρεις ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος σε εσένα, δεν είναι δικό σου το στραβό, δεν φταίς εσύ. Απλώς δεν ταίριαξε, όπως δεν ταιριάζουμε με όλους γύρω μας.

Εσύ όμως σε έχεις αποδεχτεί! Δεν αλλάζεις, τα κιλά σου, την εμφάνισή σου, τον χαρακτήρα σου για να ταιριάξεις κάπου. Είσαι εσύ ένας και μοναδικός σε αυτόν τον κόσμο όπως όλοι μας. Μοναδικές προσωπικότητες εντελώς διαφορετικές από τους άλλους.

Η απόρριψη θεωρείται από κάποιους αποτυχία. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσεις εσύ την αποτυχία. Τι θα συμβεί με την αποτυχία, θα σε πεισμώσει, θα σε θυμώσει, θα σου δώσει την ώθηση που χρειαζόσουν για να πας πιο ψηλά; Σε άλλους δίνει κίνητρα, σε άλλους χρόνο για περισυλλογή, σε άλλους χρόνο για να λάμψουν και βέβαια σε κάποιους ευκαιρία για γκρίνια, θλήψη και μη δράση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είσαι ο ίδιος ύστερα από αυτό. Στο χέρι σου είναι να διαλέξεις πώς θα πάρεις την απόρριψη και την αποτυχία, πώς θα αντιδράσεις, τι θα κρατήσεις. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει στην εξέλιξή σου. 

Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News