Πολλές φορές μπορεί να έχεις αναρωτηθεί τι διδάσκει ο χορός τελικά, μόνο μερικά βήματα; Τι μπορείς να μάθεις χορεύοντας; Η απάντηση είναι στις επόμενες παραγράφους αυτού του άρθρου και όσα έχω ζήσει και ζω μέσα από τον χορό όλα αυτά τα χρόνια είναι μαθήματα ζωής που κανένας άλλος δεν μπόρεσε να μου μάθει.

Ο χορός είναι έκφραση, πάθος, ευχαρίστηση, είναι μια μορφή τέχνης πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Είναι μια λέξη, δυο μονάχα συλλαβές και χιλιάδες εικόνες που κατακλύζουν το μυαλό. Χορεύω από 3 ετών και δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με αυτόν, δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά είδη, από μπαλέτο μέχρι hip hop κι από latin μέχρι παραδοσιακούς κι οριεντάλ. Για μένα ο χορός είναι ζωή και δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή ή την καθημερινότητά μου χωρίς να χορεύω.

Όμως, αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως δεν πρόκειται απλά για μια μορφή σωματικής άσκησης και μια δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα, αλλά και για πραγματικά πολλά μαθήματα ζωής που μπορείς να πάρεις ακόμα κι αν ασχολείσαι ερασιτεχνικά με τον χορό.

Χορεύοντας από 3 ετών έχω διδαχτεί τόσα χρόνια πράγματα που κανένα σχολείο δεν μου έμαθε και είναι αρετές για τις οποίες είμαι ευγνώμων. Και τελικά τι διδάσκει ο χορός; Πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι.

Ξεκινώντας από τα πιο βασικά, μέσα από τον χορό έμαθα την πειθαρχία, την ομαδικότητα, την προσπάθεια και κατάλαβα ότι όσες φορές και να πέσεις σημασία έχει να ξανασηκωθείς, είτε πρόκειται για τις δυσκολίες της ζωής, είτε για τα βήματα στον χορό. Τα νέα παιδιά δεν έχουν μάθει να προσπαθούν αρκετά και το ξέρεις πολύ καλά αυτό. Θέλουν να τα έχουν όλα έτοιμα και περιμένουν πως η ζωή είναι εύκολη και δεν είναι φυσικά. Ο χορός, όμως, σε προετοιμάζει για αυτές τις δυσκολίες και σου μαθαίνει ότι το φαίνεσθαι διαφέρει από την πραγματικότητα. Έχω χορέψει πολλές χορογραφίες, έχω πονέσει πολύ, έχω ματώσει τα πόδια μου κυριολεκτικά και μεταφορικά για να καταφέρω να βγάλω τα βήματα και το αποτέλεσμα που βλέπει ο κόσμος κι αυτό χωρίς να έχω ασχοληθεί ποτέ επαγγελματικά με τον χορό. Αλλά ξεκινώντας μπαλέτο από τα 3 μου έτη συνειδητοποίησα γρήγορα και σε μικρή ηλικία πως η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές.

τι διδάσκει ο χορός
Unsplash/David Hofmann

Ο χορός δεν είναι μόνο αυτό. Η σωματική αυτή δραστηριότητα μου έμαθε και συνεχίζει να μου μαθαίνει να αγαπάω το σώμα μου κάθε μέρα και να το φροντίζω για να είναι πρώτα απ’ όλα υγιές. Ο χορός απαιτεί ένα δυνατό και υγιές σώμα, ώστε να καταφέρεις να χορέψεις και το να ζεις μέσα σ’ ένα σώμα που αγαπάς είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχω διδαχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ όλων αυτών, βέβαια, γνωρίζεις καλύτερα και το ίδιο σου το σώμα και μαθαίνεις πως μπορεί να κινηθεί με τρόπους που ποτέ άλλοτε δεν είχες φανταστεί.

Βλέποντας τις σχέσεις μέσα από τη δυναμική του αργεντίνικου τάνγκο. Όσα μου έμαθε αυτός ο χορός για το μαζί!

Και φυσικά να μην ξεχάσω την αυτοπεποίθηση, τόσο όσον αφορά το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση, όσο και ως προς τις ικανότητες. Και ποιος δεν έχει αισθανθεί ότι μπορεί να αποτύχει όταν ανεβαίνει πάνω στη σκηνή; Δεν είναι εύκολο να θυμάσαι τη σειρά όλων αυτών των βημάτων, αλλά ούτε και να κρατήσεις ισορροπία πάνω στα χορευτικά σου παπούτσια. Δεν είναι εύκολο να συντονιστείς με την υπόλοιπη χορευτική ομάδα ή τον παρτενέρ σου, αλλά ούτε και να νιώθεις όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω σου. Φυσικά και η εμπειρία παίζει ρόλο, όμως μεταξύ άλλων μαθαίνεις με τον καιρό να έχεις αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις.

Ο χορός μου έχει μάθει αυτά και πολλά ακόμη, όπως να είμαι οργανωτική, συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω, δημιουργική, να σέβομαι, να μαθαίνω γρήγορα, να προσαρμόζομαι, να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες, να δοκιμάζω κάτι καινούργιο – όπως ένα είδος χορού – ακόμα κι αν τελικά δεν είναι αυτό που μου ταιριάζει και προτιμώ.

Σε όσους χορεύουν ήδη θα τους συμβούλευα να μην σταματήσουν ποτέ να το κάνουν και σε όσους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα αυτή τη δραστηριότητα θα έλεγα απλά να τολμήσουν και να μπουν στον κόσμο του χορού. Και μόλις το κάνουν δεν θα θέλουν να βγουν από αυτόν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News