Η πίστη στο Θεό αλλά και γενικά σε οτιδήποτε κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να είναι διαφορετικός στον άνθρωπο που πιστεύει και σε εκείνον που δεν πιστεύει. Τα σκαναρίσματα των εγκεφάλων παρουσιάζουν ότι ενεργοποιούνται διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου σε έναν άνθρωπο που πιστεύει, που κάνει διαλογισμό που έχει πιστεύει κάτι ότι πρόκειται να γίνει σε σχέση με εκείνους που δεν πιστεύουν.

Ο εγκέφαλος εκείνου του Believer γενικά αλλά και εκείνου που έχει πίστη στο Θεό

Σύμφωνα με αποτελέσματα από σκαναρίσματα εγκεφάλου έχουν εντοπιστεί διαφορές μεταξύ του εγκεφάλου των πιστών και των μη πιστών. Οι άνθρωποι που ασκούν διαλογισμό ή προσεύχονται για πολλά χρόνια παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα και έχουν περισσότερο εγκεφαλικό ιστό στους μετωπιαίους λοβούς τους, περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και την ανταμοιβή, σε σύγκριση με άτομα που δεν διαλογίζονται ή προσεύχονται ή γενικά δεν έχουν μια πεποίθηση πίστης σε οποιοδήποτε τομέα.

Οι άνθρωποι που έχουν την νοοτροπία του Believer αυτό εξηγείται από την ενεργοποίηση των διακριτών εγκεφαλικών δικτύων ανώτερης τάξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Believers είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν πιο διαισθητικό και ευρετικό συλλογισμό και ότι εκείνοι που δεν πιστεύουν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν πιο αναλυτικό συλλογισμό.

δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις
Freepik

Οι μη πιστοί είναι πιο πιθανό να επεξεργάζονται αισθητηριακές πληροφορίες, όπως κάτι που βλέπουν, με πιο διασκεδαστικό τρόπο που περιλαμβάνει υψηλότερες περιοχές του φλοιού, που εμπλέκονται στη συλλογιστική.

Τι γίνεται με τις συνάψεις του εγκεφάλου τους;

Υπάρχει μια έρευνα που δείχνει επίσης ότι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που πιστεύει, εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με αυξημένη προσοχή και κίνητρο. Συγκεκριμένα οι πιστοί ήταν πολύ πιο πιθανό από τους σκεπτικιστές να δουν λέξεις και πρόσωπα σε μια οθόνη όταν δεν υπήρχαν, ενώ οι σκεπτικιστές συχνά δεν έβλεπαν λέξεις και πρόσωπα που υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, όταν στους σκεπτικιστές δόθηκε ένα φάρμακο που αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ήταν εξίσου πιθανό να ερμηνεύσουν τα ανακατεμένα μοτίβα ως λέξεις και πρόσωπα, όπως και τα θρησκευόμενα άτομα.

Κεφάλαιο σχέση: Πώς μπορείς να εκφράσεις αντιθέσεις σχετικά με τη θρησκεία του άλλου

Η επιστήμη μίλησε

Πάντα με ενδιέφερε η ανθρώπινη συμπεριφορά και κατά πόσο ο εγκέφαλός μας και ο τρόπος που συνάπτονται οι νευρώνες του εγκεφάλου μας αν παίζουν ρόλο στον τρόπο που αντιδρούμε. Η νευροεπιστήμη είναι η επιστήμη που τα αποτελέσματά της πάντα δίνουν καταπληκτικά αποτελέσματα και επιβεβαιώνει ότι ο εγκέφαλος είναι το όργανο που έχει τεράστιες δυνατότητες.

Λίγες σκέψεις για το παιδί και τη νηστεία. Πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News