Θα έχεις παρατηρήσει και εσύ, αλλά κυρίως οι γύρω σου πως όταν παρακολουθείς τηλεόραση «χάνεσαι». Δεν δίνεις σημασία στο τι σου λένε, παρά μόνο στα όσα βλέπεις στην τηλεόραση. Εν’ ολίγοις κουφαίνεσαι, αλλά δεν το καταλαβαίνεις. Γιατί δεν ακούω όταν βλέπω τηλεόραση, με ρωτάς. Και εμείς θα σου δώσουμε αμέσως την απάντηση!

Για αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, προφανώς δεν χάνεις την αίσθηση της ακοής την ώρα που βλέπεις τηλεόραση. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα οφείλεται στο φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης.

Τι είναι το φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης;

Οι ερευνητές αποκαλούν φαινόμενο αφηρημένης κώφωσης, τις στιγμές που επικεντρωνόμαστε σε μία οπτική εργασία και παύουμε σε μεγάλο βαθμό να ακούμε τους ήχους που θα αντιλαμβανόμασταν εύκολα υπό άλλες συνθήκες. Δηλαδή, βλέπουμε τηλεόραση ή έχουμε «αφαιρεθεί» βλέποντας κάτι και όταν μας μιλήσει κάποιος δεν τον προσέχουμε και τον αναγκάζουμε να επαναλάβει τα όσα είπε με τον απορημένο μορφασμό και το επιφώνημα «εεε;».

βλέπεις τηλεόραση
John Tuesday/Unsplash

Πώς απαντούν οι μελετητές στην ερώτηση «γιατί δεν ακούω όταν βλέπω τηλεόραση»;

Το συμπέρασμα βγήκε από την εξέταση λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών, όπου έλαβαν μέρος 13 άτομα. Οι τομογραφίες έδειξαν ότι οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής μοιράζονται τμήμα της εγκεφαλικής ικανότητας και όταν «ανταγωνίζονται» νικά η όραση.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν στις τομογραφίες την ώρα που συμπλήρωναν διάφορα τεστ. Όταν τα τεστ απαιτούσαν να εστιάσουν σε κάτι τα μάτια τους (π.χ. για να βρουν μία λέξη σε έναν πίνακα), μειωνόταν σημαντικά η ανταπόκριση του εγκεφάλου στους διάφορους ήχους.

«Βρήκαμε πως όταν εκτελούμε απαιτητικές οπτικές εργασίες είναι αδύνατο ακούσουμε τους ήχους που θα ακούγαμε διαφορετικά», ανέφερε η ερευνήτρια Μαρία Τσέιτ, επικεφαλής της μελέτης. «Οι τομογραφίες έδειξαν πως αυτό δεν οφειλόταν στο ότι επέλεγαν να αγνοήσουν ή να αποκλείσουν τους ήχους. Αλήθεια, δεν τους άκουγαν καθόλου» συνέχισε η ίδια.

Το φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης έχει φανεί και σε άλλες μελέτες, αλλά η παρούσα εξηγεί την αιτία. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε κάποιον που είναι προσηλωμένος σε ένα βιβλίο ή στην τηλεόραση και δεν λαμβάνουμε απάντηση, ο άνθρωπος αυτός δεν μας αγνοεί. Απλώς δεν ακούει», είπε η ειδικός.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δείξε λίγη υπομονή όταν μιλάς σε κάποιον που βλέπει τηλεόραση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δεν σε ακούει. Καλύτερα πήγαινε σκούντηξέ τον για να τον αποσυντονίσεις και να σου δώσει την ανάλογη προσοχή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News