Το κεφάλαιο άγχος είναι κάτι που απασχολεί πολύ τον σύγχρονο άνθρωπο. Όταν ήμουν μικρή αν και θεωρούσα ότι δεν είχα άγχος, ωστόσο αρκετά συχνά κάποια από τα συμπτώματα που εμφάνιζα μαρτυρούσαν ότι αγχώνομαι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρουσιάζονταν δερματολογικά θέματα κυρίως και στην κλινική εξέταση ο γιατρός έδινε την γνωμάτευση άγχος. Καθόμουν και το σκεφτόμουν και έλεγα τι είναι αυτό το άγχος, αφού εγώ δεν νιώθω κάτι τέτοιο. Το σώμα μου όμως έδινε άλλη απάντηση. Τι παθαίνει το σώμα όταν αγχώνομαι; Εγώ παρουσίαζα εξανθήματα, άλλος τριχόπτωση, άλλος εφίδρωση, άλλος ταχυπαλμία. Καθένας μας είναι διαφορετικός και διαφορετικά αντιδρά. Αν το άγχος που βιώνεις είναι κάτι που σε απασχολεί, μπορείς να δεις τι πραγματικά παθαίνει το σώμα μας αλλά και πώς μπορείς να χαλαρώσεις.

πίεση της καθημερινότητας

Αντιμετώπισε το άγχος της δουλειάς με πρακτικές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα

Τι παθαίνει το σώμα όταν αγχώνομαι;

Ως συνέχεια μελέτης για το άγχος, η οποία διαπίστωσε ότι «τα άτομα που έχουν στρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στον αυτοέλεγχο και είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα». Oι άνθρωποι στο Time Magazine δημιούργησαν έγραψαν ένα άρθρο που επισημαίνει μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις άγχους στους Αμερικανούς.

Πώς αντιδρούν όταν είναι αγχωμένοι οι άνθρωποι

 1. Το 42% δηλώνει ότι δεν κάνει αρκετά για να διαχειριστεί τα επίπεδα άγχους του
 2. Το 72% αισθάνεται άγχος για τα χρήματα κατά καιρούς
 3. Το 41% έχει χάσει την υπομονή του και/ή φώναξε στον σύντροφό του από άγχος
 4. Το 18% έκανε το ίδιο με έναν κολλητό του

Σε ένα άλλο άρθρο, οι ειδικοί ανέλυαν περισσότερο το πώς το ανθρώπινο σώμα σκληραίνει για να αντιδράσει στο στρες, προκειμένου να προστατευθεί από απειλές και πιθανές επιθέσεις.

“Όταν το σώμα πιστεύει ότι υπάρχει μια απειλή, κάνει όπως ένα σκυλί που γαβγίζει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας”, εξηγούν οι ειδικοί, “ο υποθάλαμος (μια μικρή περιοχή στη βάση του εγκεφάλου) ενεργοποιεί ένα σύστημα συναγερμού”. Στη συνέχεια, οι ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη μπαίνουν σε δράση, προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αύξηση των επιπέδων σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα”.

Έτσι, όταν αυτές οι ορμόνες ωθούν στα άκρα τον έλεγχο του σώματος, μπορεί να υπάρξουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη συνολική ευημερία του ατόμου.

Αυτές είναι κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί από τα αποτελέσματα των ερευνών και του τι παθαίνει το σώμα όταν αγχώνομαι.

Ασκήσεις γιόγκα στο κρεβάτι: Στάσεις για να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο και να γεμίσεις ενέργεια το πρωί

Οι 8 πιο κοινές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσει το άγχος στη σωματική υγεία

 1. Η αναπνοή μπορεί να επιταχυνθεί, προκαλώντας δυνητικά άσθμα ή κρίσεις πανικού.
 2. Ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη αυξάνεται.
 3. Είναι πιθανή στυτική δυσλειτουργία ή μειωμένη λίμπιντος.
 4. Το συκώτι μπορεί να παράγει περίσσεια γλυκόζης, θέτοντας τον οργανισμό σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
 5. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να γίνει ακανόνιστος ή να σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
 6. Οι μύες μπορεί να τεντωθούν, προκαλώντας πονοκεφάλους έντασης και πόνους σε όλο το σώμα.
 7. Πιθανή είναι η εμφάνιση δυσκολίας με τον αυτοέλεγχο. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει το άτομο πιο επιρρεπές σε κακές επιλογές τροφίμων.
 8. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ναυτίας, έλκη ή/και σοβαρούς πόνους στο στομάχι.

Self-care και διαχείριση των επιβλαβών συνεπειών του στρες.

Προτίμησε υγιεινή διατροφή και άσκηση και έχε ως προτεραιότητα το να κοιμηθείτε αρκετά. Ένταξη στο καθημερινό πρόγραμμα έναν περίπατο. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι μια τεχνική ώστε να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να τονωθεί το νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην ηρεμία του σώματος και του μυαλού.

Το καλύτερο που προτείνεται σαν τεχνική είναι τα συχνά διαλείμματα και η χρήση όλων των τεχνικών ώστε να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό. Το να αποβάλλεις το άγχος είναι το κλειδί για να νιώσεις καλύτερα και να ζήσεις περισσότερο.

Ψάχνεις τρόπους να μειώσεις το άγχος; Βρήκαμε 5 σούπερ φυτά εσωτερικού χώρου που θα σε βοηθήσουν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News