Τι θα κερδίσω από τη συνεργασία με έναν Life Coach, έχει τη μαγική λύση στο πρόβλημά μου;  Τι είναι το Coaching που ακούμε παντού τελευταία γύρω μας;

Το Coaching βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλάζοντας ότι δεν είναι σήμερα λειτουργικό στοχεύοντας στην αλλαγή, στο εξαίρετο και στο να βγουν στην επιφάνεια τυχόν δυνατότητες που υπάρχουν στον καθένα αλλά είναι κρυμμένες προς το παρόν.

Ο Coach είναι ο υποστηρικτής σου, είναι ο άνθρωπος που για ένα συγκεκριμένο διάστημα έχετε μια συνεργασία η οποία είναι σαφώς ορισμένη με συμβόλαιο και συνήθως έχει μικρή διάρκεια ή όσο χρειαστεί ο άνθρωπος υποστήριξη, δεν είναι Μέντορινγκ που συνήθως είναι πιο μακροπρόθεσμη η συνεργασία.

Έχει τη μαγική λύση ο Coach για εμένα;

Όχι, κανένας δεν έχει μαγική λύση για κανέναν. Πηγαίνοντας στον Coach δε θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματά σου. Δεν υπάρχουν τζίνι. Τα τζίνι της ζωής μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και αν όταν ο τρόπος με τον οποίο ζούμε δε μας αρέσει, αν οι επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, μας έχουν φέρει αποτελέσματα που δεν μας ταιριάζουν πια, τότε μπορούμε να κάνουμε αλλαγές και να αφήσουμε να απελευθερωθούν από μέσα μας δυνατότητες και δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι είχαμε μέχρι τώρα. 

Μεγαλώνοντας και βάσει των βιωμάτων μας, εξελισσόμαστε, αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο όταν έρθει και αν έρθει στη ζωή μας. 

Κάποιες φορές η λύση σε οτιδήποτε μας απασχολεί είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά είμαστε τόσο μπερδεμένοι που δεν μπορούμε να τη δούμε, εκεί είναι που χρειάζεται ένας εξωτερικός παρατηρητής, ένα τρίτο μάτι που είναι αντικειμενικό, απαλλαγμένο εντελώς από οποιαδήποτε προκατάληψη ή δεύτερες σκέψεις. 

Πώς να διαλέξω τον ιδανικό Coach για εμένα;

Το πιο βασικό που πρέπει να ελέγξεις, είναι η εκπαίδευση του ανθρώπου αυτού. Δηλαδή το ότι κάποιος παρακολούθησε ένα σεμινάριο 10 ώρων δεν γίνεται αυτόματα Coach. Γιατί υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, οι αυτοαποκαλούμενοι Coaches. Κάνοντας μια έρευνα στο Facebook βρήκα τρία διαφορετικά προγράμματα που διαφημίζουν ότι γίνεσαι Coach με μια εκπαίδευση λίγων ωρών και με ελάχιστα δίδακτρα, (διαβάζοντας τα σχόλια με τα εύλογα ερωτήματα των ανθρώπων από κάτω από τις σελίδες αυτές κατάλαβα γιατί υπάρχει τόση επιφύλαξη για το επάγγελμα μας). 

Αν και δεν είμαι υπέρ των γρήγορων και μη εξακριβομένων συμπερασμάτων, σε αυτήν την περίπτωση μπορώ να καταλάβω την αμφιβολία των ανθρώπων.

Τα κριτήρια είναι προσωπικά και ένα από αυτά είναι να σου εμπέει ο επαγγελματίας εμπιστοσύνη, να θες να μιλήσεις ελεύθερα. Να σου εμπνέει εμπιστοσύνη ότι αυτός ο άνθρωπος θέλει και μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να βρεις τη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί τώρα. Ο Coach είναι με το δικό σου μέρος.

Οι Coaches έχουν τα εργαλεία και, εφόσον είσαι έτοιμος, μπορείς να δεις τα οφέλη της συνεργασίας αυτής. Είναι εκεί για να σε ακούσουν, να εκτιμήσετε από κοινού την κατάσταση και να συζητήσετε λύσεις. Σε κάποιους φαίνεται παντελώς άχρηστο και περιττό όλο αυτό αφού μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, σε άλλους έχει ανοίξει άλλους ορίζοντες και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. 

Πότε να φύγεις μακριά; Όταν ο επαγγελματίας που διάλεξες, σε συμβουλεύει ή σε καθοδηγεί όταν παίζει με το μυαλό σου και σε χειραγωγεί, όταν σου λέει πρέπει να κάνεις αυτό ή εκείνο…  Το Coaching δεν είναι συμβουλευτική, υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες που κάνουν αυτό το επάγγελμα. Οι Coaches γνωρίζουν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, καθώς αυτό ορίζει η δεοντολογία τους, ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και δε χρειάζεται κανένας άλλος άνθρωπος να τους πει τι να κάνουν. Εμείς δίνουμε στους ανθρώπους γύρω μας δύναμη. 

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός life coach και ενός ψυχολόγου;

Οι νίκες ανήκουν στους ανθρώπους που εργάστηκαν για να έχουν τα αποτελέσματα αυτά και όχι στον επαγγελματία και αυτό πρέπει να είναι σαφές εξ’αρχής στην συνεργασία. 

Πριν ξεκινήσεις τη συνεργασία θα πρέπει να είσαι έτοιμος για δέσμευση και να υπογράψεις αυτό το συμβόλαιο με τον εαυτό σου. Είναι σαν να εμπιστεύεσαι κάποιον διατροφολόγο για να χάσεις βάρος και να μην τρως αυτά που ορίζει το πρόγραμμα σου. Αυτό είναι ξεκάθαρο χάσιμο χρημάτων και χρόνου. 

Υπάρχει ένα βίντεο που είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι είναι και τι δεν είναι Coach οπότε αν σε ενδιαφέρει ίσως σε βοηθήσει.

Βιογραφικό

Λαμπρινή Λαδά

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account – Site), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching. 

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.  

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News