Η διάθεσή σου πέφτει όταν αλλάζει ο καιρός; Δεν είναι τυχαίο! Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η ψυχολογία επηρεάζεται απ’ τον καιρό και όχι με τον τρόπο που νομίζεις.

Πολλές φορές μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι έχουμε γκρίζες μέρες όταν ο καιρός είναι μουντός. Αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η θερμοκρασία επηρεάζει τη διάθεσή μας; Όχι!

Η ψυχική υγεία έχει ήδη επηρεαστεί από γεγονότα που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, οι αυξημένες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ που ανέφεραν την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας για 30 ημέρες, συσχετισμένη με το κλίμα. Το συμπέρασμα είναι ότι ψυχική υγεία και περιβάλλον συνδέονται άμεσα.

Πώς η ψυχολογία επηρεάζεται απ’ τον καιρό

Κατά μέσο όρο, στους μήνες που οι θερμοκρασίες ήταν άνω των 30 βαθμών κελσίου ή υπήρχαν βροχοπτώσεις για περίπου 25 μέρες παρατηρήθηκαν αναφορές για άγχος, κατάθλιψη και “συναισθηματικά προβλήματα”.

Είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσουμε πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κοινωνία.

Η έρευνα αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της κλιματικής αλλαγής δείχνοντας ότι η ψυχική υγεία επιδεινώνεται και ότι αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά αυτοκτονίας.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα ήταν κατά 60% πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω των καιρικών συνθηκών από αυτούς που κερδίζουν μεγαλύτερο εισόδημα.

Μια από τις θεωρίες των ερευνητών είναι ότι πιθανότατα οι επιδράσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών επηράζουν καθαρά τον ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τομείς που επηρεάζονται από τις ψηλές θερμοκρασίες.

ψυχική υγεία και περιβάλλον

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην γνωστική λειτουργία του ατόμου, καθώς επιδρούν και στην ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τα συναισθήματα.

Αυτό που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με σιγουριά και είναι πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο θέμα είναι το τι οδηγεί σε αυτή τη πτώση της ψυχικής υγείας. Εάν δεν βρεθεί η αιτία, δεν θα γνωρίζουμε ως κοινωνία τι θα πρέπει να στοχεύσουμε για να μειώσουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κλιματική αλλαγή στη συνολική ψυχική υγεία. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστούν ποσοτικά τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, όλες οι χώρες πρέπει να βελτιώσουν τις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας, ώστε αν οι άνθρωποι έρθουν αντιμέτωποι με στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούνται από την ψυχική υγεία, μπορεί να έχουν ένα καλύτερο βασικό επίπεδο ψυχικής υγείας και διαθεσιμότητας.

Ωστόσο, η μελέτη ανέφερε ότι η συσχέτιση μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων θερμότητας και της επιδείνωσης της θερμοκρασίας και της ψυχικής υγείας, δεν μπορεί να επιμείνει στο μέλλον, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές είτε τεχνολογικά είτε φυσιολογικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News