Είναι γεγονός πως η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της παγκόσμιας ιστορίας, απολάμβανε τον θαυμασμό και την αγάπη χιλιάδων ανθρώπων κατά τα 70 χρόνια βασιλείας της, κάτι το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί από τον φόρο τιμής που αποτίει στο πρόσωπό της ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων μετά την είδηση του θανάτου της. Κατά καιρούς πολλά έχουν γίνει γνωστά για το πώς ήταν σαν άνθρωπος και ποια χαρακτηριστικά της θαύμαζε ή αγαπούσε σε εκείνη ο κόσμος. Αυτό στο οποίο δεν έχει γίνει μεγάλη αναφορά, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για το οποίο ήταν γνωστή, είναι ο τρόπος ομιλίας της. Στο άρθρο αυτό, έχεις την ευκαιρία να μάθεις περισσότερα σχετικά με την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ, τις αλλαγές στην γλώσσα που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της και το τι φανερώνουν για την εξέλιξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γλώσσα της Βασίλισσας Ελισάβετ για την οποία ήταν διάσημη, είναι γνωστή ως Queen’s English (Τα Αγγλικά της Βασίλισσας) και αποτελεί έναν τρόπο ομιλίας των ανώτερων τάξεων. Ο συγκεκριμένος τρόπος ομιλίας προϋπήρχε της Βασίλισσας Ελισάβετ και πάντα φανέρωνε την ανώτερη κοινωνικά τάξη, καθώς η γλώσσα αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο διάκρισης των τάξεων. Μάλιστα, όποιος επιθυμούσε να δείχνει ότι ανήκει στην υψηλή κοινωνία της εποχής, προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας.

Με το πέρασμα του χρόνου και με τις αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες και την καθημερινή ζωή, ο συγκεκριμένος τρόπος ομιλίας κατέληξε να θεωρείται μη λειτουργικός και χωρίς να συμβαδίζει με την καθημερινότητα των ανθρώπων στη σύγχρονη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό διαμορφώθηκαν αλλαγές στη γλώσσα που πλησίαζαν περισσότερο τη γλώσσα των αστών, του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας.

Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από απλοποιητικό χαρακτήρα και με χαρακτηριστικά του λόγου των καθημερινών ανθρώπων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στη γλώσσα συντελέστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους νεότερους σε ηλικία με αποτέλεσμα οι σημερινοί νέοι, ανώτερων και κατώτερων κοινωνικών τάξεων στη Βρετανία, να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο Πρίγκιπας Harry και William, έχουν υιοθετήσει αυτά τα στοιχεία στον λόγο τους. Ποια η θέση της Βασίλισσας σε αυτές τις αλλαγές;

ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ
Instagram/Royal Family

Οι αλλαγές στην ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ

Για να δοθεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μία ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, με την άδεια του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, μελέτησε τις ετήσιες χριστουγεννιάτικες μεταδόσεις της βασίλισσας στο BBC με σκοπό να διαπιστώσει τι αλλαγές είχαν συντελεστεί στον λόγο της από τις αρχές του 1950 μέχρι τις αρχές του 1980.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας; Ο λόγος της βασίλισσας δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις αναφερόμενες αλλαγές. Είχε αρχίσει να έρχεται πιο κοντά στον τρόπο ομιλίας των ανθρώπων του βασιλείου της, χωρίς όμως να χάνει το στοιχείο που τη διακρίνει από τους καθημερινούς ανθρώπους. Στα αρχικά χρόνια της βασιλείας της, ο λόγος της είχε περισσότερη απόσταση από αυτόν που μιλούσαν οι σύγχρονοι άνθρωποι εξαιτίας και της πιο αυστηρά βασιλικής δομής της κοινωνίας και των περισσότερων χαρακτηριστικών διάκρισης των κοινωνικών τάξεων. Με το πέρασμα των δεκαετιών, όμως, και αφού χαλάρωσαν κάπως τα παραπάνω αυστηρά δομικά στοιχεία, χάρις των πολιτισμικών αλλαγών που συνέβησαν στη Βρετανία, η γλώσσα της πλησίασε αρκετά περισσότερο αυτή των καθημερινών ανθρώπων.

Φαίνεται, άρα, πως η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μία προσωπικότητα που επηρέασε τον κόσμο όσο ήταν στο θρόνο, όμως οι αλλαγές που συνέβησαν δεν την άφησαν ασυγκίνητη. Προσπάθησε μέσα από τον τρόπο ομιλίας της να συμβαδίσει με την εποχή και να έρθει πιο κοντά στον κόσμο της χώρας της.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News