Η στέρηση στην παιδική ηλικία είναι κάτι που μπορεί να το κουβαλάμε στις αποσκευές μας σ’ όλες τις ηλικίες, ακόμα και ως ενήλικες. Στέρηση αγάπης, στέρηση ζεστασιάς, στέρηση υλικών πραγμάτων. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να φοράμε το στέμμα του θύματος εσαεί, του αδικημένου και του στερημένου. Κάποτε πρέπει να φανούμε δυνατοί και να πετάξουμε αυτόν τον τίτλο από πάνω μας.

Στέρηση στην παιδική ηλικία

Το να είσαι παιδί και να μην λαμβάνεις την αγκαλιά, την φροντίδα, την ζεστασιά, την άνευ όρων αγάπη των ανθρώπων που σε έφεραν στον κόσμο και μετά όλων των υπολοίπων, είναι σαν να είσαι αναγκασμένος να ζεις σε ένα μόνιμο καθεστώς τιμωρίας.

Το να είμαστε αρεστοί και να ανήκουμε κάπου, είναι δύο βασικές ανάγκες που έχουμε οι άνθρωποι απαρχής του κόσμου. Αν όταν ήσουν παιδί στερήθηκες από εκείνους που όφειλαν να σου δώσουν το αίσθημα της ασφάλειας και της αγάπης, δεν φταις καθόλου εσύ. Μακάρι να ήταν πιο εύκολο για σένα το κομμάτι αυτό. Μακάρι να βρεις τη δύναμη να γιατρέψεις αυτό το τραύμα και να ζήσεις χωρίς αυτόν τον πόνο στη ζωή σου.

Το απίστευτο που συμβαίνει μέσα μας όταν προσφέρουμε

Δεν μπορείς να προσφέρεις, αν δεν έχεις. Από πού να πάρεις απόθεμα και να δώσεις; Η αγάπη είναι κάτι που μοιράζεται από τους γονείς μας, είναι κάτι που μαθαίνουμε βιώνοντάς τη. Θα μου πεις, μπορεί να σου είπαν πολλές φορές «Σ’αγαπώ» αλλά αυτή να μην ήταν αγάπη. Μπορεί να μην στο είπαν, γιατί δεν ήξεραν πώς να το πουν.

Μπορεί και εκείνοι με τη σειρά τους να μην έμαθαν ποτέ πώς αγαπάμε και πώς λέμε σ’ έναν άνθρωπο το Σ’αγαπώ.

Αυτό συμβαίνει όταν, ακόμα και αν φοβάσαι, αρχίσεις να δίνεις: Είτε αυτό λέγεται αγάπη, αγκαλιές, υλικά, νοιάξιμο, χρόνο, είναι όσο δίνεις τόσο περισσότερο λαμβάνεις πίσω. Δεν στερεύουν ούτε τα υλικά ούτε τα άπιαστα. Ίσα ίσα πολλαπλασιάζονται και τότε είναι που νιώθεις πληρότητα και «πλουτίζεις».

το παιδί που κρύβουμε μέσα μας
Pexels

Όταν καταλάβεις ότι δεν είσαι ο γονιός του συντρόφου σου, τότε η σχέση σας θα φτάσει σε άλλο επίπεδο

Άλλαξε ρόλο

Ο ρόλος του θύματος που έχεις φορέσει επειδή τα πράγματα σου ήρθαν στραβά, επειδή η ζαριά έτυχε να μην είναι με το μέρος σου, εκτός ότι κουράζει τους γύρω σου, έχει γίνει τόσο τεράστιος μέσα στο μυαλό σου που πια έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι αυτό που συνέβη στα παιδικά σου χρόνια είναι το τέλος του κόσμου, ότι δεν μπορείς να πάρεις και να δώσεις, ότι δεν είσαι άξιος να δεχτείς αγάπη και πράγματα.

Οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα και όσο συνεχίζεις να τρέφεις με αυτήν την ιστοριούλα το μυαλό σου, τόσο θα συνεχίζεις επ’ άπειρον το ίδιο μη λειτουργικό μοτίβο.

Τα δεδομένα

Πάρε ως δεδομένα κάποια πράγματα και κάνε ειρήνη με το παρελθόν σου. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα, βρες τη δύναμη να τα αφήσεις να φύγουν τα παλιά αδειάζοντας τις αποσκευές σου και δώσε χώρο σε νέα πράγματα να έρθουν στη ζωή σου. Δεν είσαι το παρελθόν σου και δεν σε καθορίζει τίποτα από όσα έχεις ζήσει. Είσαι ο άνθρωπος που θα αποφασίσεις να είσαι. Σου αξίζει να πάρεις και να δώσεις αγάπη.

Προσφέροντας «αδειάζουν» τα χέρια σου, αλλά γεμίζει η καρδιά σου. Όσο περισσότερο δίνεις τόσο περισσότερο γεμάτη θα νιώθεις, κάνε αυτή τη δοκιμή για λίγο και δες και μόνη σου το αποτέλεσμα στη ζωή σου. Οι άνθρωποι είναι φύσει καλοί και, αν τους προσφέρεις, θα σου δώσουν πίσω τις περισσότερες φορές.

Καλό είναι να μην δίνουμε περιμένοντας πίσω ανταμοιβή. Να δίνεις με ανιδιοτέλεια και με όλη την καρδιά σου. Ακόμα και αν δε το έμαθες ποτέ.

Πώς να τα βγάλεις πέρα με έναν σύντροφο που υπεραναλύει τα πάντα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News