Για εσένα που λες: «φτάνει με τους στόχους» μπορώ να πω ότι από μια μεριά σε καταλαβαίνω. Τις τελευταίες μέρες αλλά και κάθε χρόνο αρχές του Ιανουαρίου, παραδοσιακά γράφεται ένας τεράστιος όγκος περιεχομένου για τους στόχους. Γράφω και εγώ και το θέμα στόχοι είναι ένα θέμα το οποίο ξέρω πολύ καλά αλλά και κάτι για το οποίο ενημερώνομαι συνεχώς από νέες έρευνες και πράγματα που λειτουργούν σε επιτυχημένους ανθρώπους. Διαβάζω, λοιπόν, όπως και εσύ άρθρα από ανθρώπους που μπορεί να έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με την στοχοθεσία, ή μπορεί να βαρέθηκαν και εκείνοι να διαβάζουν παντού για στόχους ή και για κάποιους άλλους που ενώ δεν έχουν γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο θεωρούν ότι μπορούν να καλύψουν το αντικείμενο επαρκώς, απλώς και μόνο επειδή διάβασαν κάπου ένα άρθρο του εξωτερικού.

Φτάνει με τους στόχους!

Το ξέρω ότι έχει παραγίνει το θέμα με τους στόχους. Μπορεί να βαρέθηκες, να κουράστηκες, να θεωρήσεις ότι είσαι σπαμαρισμένος από υπερανάλυση και πληροφορία σχετικά με τους στόχους και γι’αυτό το λόγο έγραψα και αυτό άρθρο:«6 λόγοι που σε σταματούν από το να βάλεις στόχους φέτος».

Όλα αυτά τα άρθρα που κυκλοφορούν και σε παροτρύνουν ή σε συμβουλεύουν να μην γράψεις τους στόχους σου γιατί είναι κάτι μάταιο, πραγματικά δεν τα καταλαβαίνω. Είναι σαν να θες να πας σε μια οδό στον Πειραιά και εσύ δεν ξέρεις τίποτα από Πειραιά. Ο προορισμός σου ο τελικός δηλαδή είναι ο Πειραιάς. Πώς έχεις σκοπό να φτάσεις;

Θες να πας στον Πειραιά, χωρίς να ξέρεις ότι θες να πας, για ποιο λόγο θες να πας, τι θα κερδίσεις αν πας και δεν ξέρεις και ποιες μεθόδους θα χρησιμοποιήσεις για να πας.

Το ξέρω ότι αυτό είναι ένα πολύ αστείο παράδειγμα αλλά έτσι είναι ακριβώς τα πράγματα. Ρωτάς τον εαυτό σου τι θες και δεν ξέρεις. Ή ακόμα και αν το ξέρεις μπορεί να μη έχεις την απάντηση του γιατί το θες ξεκάθαρη στο μυαλό σου. Αν σκοπεύεις απλώς να διαθέτεις το χρόνο σου άσκοπα, αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχεις.

στόχους που έθεσες στις διακοπές
Unsplash/Content Pixie

Αν δεν θες μη τους γράψεις

Δεν τελειώνουν οι πόροι, τα λεφτά, οι δουλειές, η αυτοβελτίωση, οι διακρίσεις. Αν βλέποντας τους άλλους, συγκρίνεσαι μαζί τους ή σε αγχώνει το γεγονός ότι εκείνοι κατάφεραν «κάτι» θα ήθελα να ξέρεις ότι δεν το κατάφεραν μη έχοντας στόχο. Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ κατά τύχη.

Αν θες να πετύχεις, θα πρέπει να σχεδιάσεις το μονοπάτι της δικής σου επιτυχίας. Δεν θα φτάσεις ποτέ στον «Πειραιά» αν δεν το σχεδιάσεις να πας στον Πειραιά. Αν δεν διαλέξεις το μέσο, αν δε βάλεις στο χάρτη την οδό. Θα περιφέρεσαι απλώς άσκοπα.

Αν σε αγχώνει όλη αυτή η διαδικασία, τότε έχεις κάνει κάτι λάθος στη στοχοθεσία σου. Οι στόχοι μας δεν είναι εκεί για να μας κοιτούν ματαιωμένοι και να περιμένουν πότε θα αναλάβουμε την ευθύνη της προσωπικής μας ευτυχίας. Ο στόχος σου είναι αποτέλεσμα αγάπης και ελευθερίας, όχι κάτι που ψυχαναγκαστικά σε αναγκάζει να κινηθείς, αν το βλέπεις έτσι δεν πρόκειται ποτέ να το κάνεις, δεν θα ξεκουνηθείς ποτέ γιατί ο «πόνος» πάντα θα είναι μεγαλύτερος.

Μη γράψεις τους στόχους σου αν δεν το θες, αλλά άσε τους άλλους να το κάνουν να συμβεί. Μην τους ρίχνεις πέτρες στο δρόμο τους, μη τους σαμποτάρεις, μη τους θολώνεις τα νερά. Γιατί ο μόνος δρόμος για την επιτυχία περνά πρώτα από το σχεδιασμό και μετά από τη σκληρή δουλειά, δεν γίνεται αλλιώς. Δεν κάνουμε διαγωνισμό ολοκλήρωσης στόχων, δεν είναι έτσι η ζωή. Για όλους υπάρχει χώρος και για όλους υπάρχει τρόπος αρκεί να τον αναζητήσουμε.

Το σύστημα που κερδίζει! Πώς θα πετύχεις εγγυημένα τους στόχους σου;

Εύχομαι να μη τους παρατήσεις αυτή τη φορά τους στόχους σου. Εύχομαι να μη ακούσεις όλους αυτούς που δεν θέλουν να προσπαθήσουν. Να ξέρεις ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν αυτό που έχεις να προσφέρεις και λαχταρούν για αυτό. Μην πεις φτάνει με τους στόχους αυτή τη φορά. Μπορείς και εσύ και εγώ και όλοι μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News