Έχεις πιάσει κι εσύ πολλές φορές τον εαυτό σου να θέλει να ελέγχει καταστάσεις και όσα συμβαίνουν; Δεν το παθαίνεις μόνο εσύ, αλλά όλοι μας. Όμως, γιατί θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο σε καθετί που συμβαίνει;

Μπορεί μερικές φορές να είναι αυθόρμητο και άλλες να το κάνουμε από άγχος και πανικό. Θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει κι ειδικά στη ζωή, ακόμα κι αν αυτό δεν μας αφορά στο μέγιστο. Γιατί θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και να ξέρουμε καθετί που συμβαίνει ανά πάσα στιγμή;

Μερικοί μπορεί να μας λένε ψυχαναγκαστικούς ή περίεργους, όμως η επιθυμία για έλεγχο πηγάζει από αλλού. Όλο αυτό προέρχεται από την θέληση για ανεξαρτησία. Θέλουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μόνοι μας και να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το πρόγραμμά μας. Επίσης, έχει σχέση και με την αυτοεξυπηρέτηση, δηλαδή θέλουμε να δημιουργούμε εμείς μία ισορροπία για τον εαυτό μας, ρυθμίζοντας όσα μας αφορούν και μπορούν να μας επηρεάσουν.

Ο τρόπος ν’ αποκτήσεις τον έλεγχο στα 5 επώδυνα συναισθήματα

Η ψυχολόγος ευημερίας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Δρ Rebecca Semmens-Wheeler, μας διαβεβαιώνει ότι το να θέλουμε να ελέγχουμε τα πράγματα είναι πολύ φυσιολογικό. Ωστόσο, όπως εξηγεί, πλέον έχουμε εθιστεί σε αυτό επειδή υπάρχει και τρόπος να ελέγχουμε καταστάσεις. Για παράδειγμα, παλαιότερα που δεν υπήρχαν κινητά, αν ο φίλος σου δεν εμφανιζόταν στο ραντεβού, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις, ενώ τώρα τον παίρνεις τηλέφωνο, του στέλνεις μήνυμα για να δεις πού βρίσκεται, ίσως να αλλάξεις και το σημείο συνάντησης ή την ώρα, μπορείς και ελέγχεις την κατάσταση.

Τι συμβαίνει όταν χάνουμε τον έλεγχο σε κάτι;

Οι καταστάσεις κατά καιρούς μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο κι αν καλό παράδειγμα είναι η πανδημία του κορονοϊού, κατά την οποία δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τον εαυτό μας στο επίπεδο που θα θέλαμε. Αυτό δημιουργεί μία αίσθηση φόβου και άγχους και πολλές φορές παρατηρούμε ότι τα επίπεδα κόπωσης είναι μεγαλύτερα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμα κι αν δεν κουραζόμαστε τόσο πολύ. Σε μια γενιά που πάντα μας λένε ότι είμαστε υπεύθυνοι και μας δόθηκε περισσότερη ελευθερία από ποτέ, τώρα με εξαίρεση τις ώρες εργασίας, δεν επιτρέπεται να κάνουμε σχεδόν τίποτα άλλο εκτός από να καθόμαστε στο σπίτι και να περιμένουμε να περάσει η μέρα και η όλη κατάσταση.

γιατί θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο
Freepik

Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε τόσο συνηθισμένοι να ελέγχουμε τη ζωή, που όλο αυτό μας δημιουργεί πανικό. Ωστόσο, η αποδοχή της έλλειψης ελέγχου δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε ή ότι σταματάμε να κάνουμε όνειρα και να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Η διαφορά είναι η ευελιξία, την οποία είναι καλό να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις πιο εύκολα απ’ όσο νομίζουμε χωρίς απαραίτητα να μας πιάνει άγχος και πανικός. Όλα θα πάνε καλά, ακόμα κι αν δεν έχουμε τον έλεγχο!

Ο κορονοϊός κυριαρχεί τη ζωή σου; Πώς θα πάρεις πίσω τον έλεγχο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News