Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου το έχεις ακούσει κι εσύ. Οι Σκανδιναβοί θεωρούνται ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, όμως ποιος ο λόγος;

Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ισλανδία συχνά κατατάσσονται ψηλά σε λίστες χωρών όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι σύμπτωση. Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει σε αυτές τις χώρες και ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες παγκοσμίως.

Γιατί οι Σκανδιναβοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο;

Έχουν μέτρο και ισορροπία στη ζωή

Οι Σκανδιναβοί δεν προσπαθούν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Ξέρουν πώς να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά και να το απολαμβάνουν, αλλά περνούν επίσης πολύ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους, ενώ ασχολούνται και με τα χόμπι τους. Και το να έχουν περισσότερο χρόνο και εκτός δουλειάς τους βοηθάει να πετύχουν την ευτυχία.

Για παράδειγμα, οι Δανοί, για να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί και να κάνουν τα πάντα εγκαίρως, δεν χάνουν χρόνο κουβεντιάζοντας με τους συναδέλφους και κάνοντας συχνά διαλείμματα. Τελειώνουν τη δουλειά νωρίτερα, φεύγουν γύρω στις 16:00 από το γραφείο (η πλειοψηφία τουλάχιστον) και αφιερώνουν χρόνο και σε άλλα πράγματα που τους δημιουργούν χαρά και ευφορία. Επίσης, σε πολλές από τις Σκανδιναβικές χώρες οι άνθρωποι είναι ευέλικτοι με τις άδειες και τις διακοπές τους, κάτι που δεν τους αγχώνει.

Τους αρέσει να περνούν χρόνο στη φύση

Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μάλιστα κοντά στη φύση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία και οι Σκανδιναβοί το ξέρουν πολύ καλά αυτό και αξιοποιούν στο έπακρο τη φύση. Παρά τον κρύο καιρό, ξέρουν πώς να την απολαύσουν και αν δυσανασχετήσεις με αυτό τότε θα σου πουν «Δεν υπάρχει κακός καιρός, απλά κακά ρούχα».

Η αγάπη τους για να περνάνε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ακούει στο όνομα friluftsliv. Είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής τους, μπορούν να το κάνουν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, και δεν χρειάζεται να αφορά κάτι “μεγάλο”, όπως πεζοπορία στο δάσος, μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό.

πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο
Freepik

Εμπιστεύονται τους άλλους

Το να μπορείς να εμπιστευτείς τους άλλους σημαίνει ότι πιστεύεις ότι οι άλλοι είναι εξίσου ειλικρινείς και νοιάζονται για το κοινό καλό. Έτσι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις γίνονται πιο ευχάριστες, όπως και οι σχέσεις που χτίζουν οι Σκανδιναβοί. Αυτές οι σχέσεις, με τη σειρά τους, μπορούν να τους παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν επίσης χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας, έτσι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλέστεροι. Αυτή η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευημερία τους. 

Αποβάλλουν το άγχος από τη ζωή τους

Για τους Σκανδιναβούς είναι σημαντικό να υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι και πράγματα που τους χαλαρώνουν και τους κάνουν ευτυχισμένους. Σέβονται τον προσωπικό χώρο του καθενός και δεν ζουν για να δουλεύουν, αλλά δουλεύουν για να ζουν. Έτσι, έχουν λιγότερο άγχος στη ζωή τους και προσελκύουν πιο εύκολα την ευτυχία και τα θετικά συναισθήματα.

πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο
Pexels

Παρέχεται υποστήριξη

Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα για ιατρικούς λογαριασμούς ή απλά για να πληρώσουν το σχολείο και το Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες. Η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Επιπλέον, παρέχεται υποστήριξη στους ανέργους. Έχουν ασφάλιση ανεργίας και υποστήριξη παιδιών και τους προσφέρονται θέσεις σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να έρθεις ακόμα πιο κοντά στην ευτυχία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News