Μπορεί οι γιορτές των Χριστουγέννων να θεωρούνται μια ευτυχισμένη περίοδος του χρόνου, όμως για πολλούς ανθρώπους αυτή η εποχή προκαλεί έντονη θλίψη, άγχος, πίεση και εξάντληση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε άτομα που βιώνουν μοναξιά, που μπορεί να έχουν υποστεί κάποια απώλεια, που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα του άγχους κατά τη διάρκεια των εορτών είναι αρκετά αυξημένα, σε συνδυασμό με τις καταχρήσεις και τα περιστατικά της κατάθλιψης.

Γράφει η Ψυχολόγος, Παππά Χριστίνα συνεργάτης του doctoranytime.gr

Γιατί είναι τόσο σύνηθες φαινόμενο η κατάθλιψη την εορταστική περίοδο;

Η περίοδος των εορτών με τα στολίδια, τα καλέσματα σε γιορτινά τραπέζια και την γιορτινή διάθεση, βιώνεται πολλές φορές ως ένα υποχρεωτικό «πρέπει να είμαι ευτυχισμένος» ή πρέπει τα Χριστούγεννα να είναι «τέλεια», γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονη πίεση. Πολλοί άνθρωποι εξαιτίας των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν δεν έχουν την διάθεση ή το κίνητρο να μπουν σε αυτό το εορταστικό κλίμα. Έτσι, μπορεί όλα αυτά τα στερεότυπα και τα «πρέπει» να τους κάνουν να νιώθουν ακόμα πιο μόνοι, γνωρίζοντας ότι άλλοι έχουν την δυνατότητα να χαίρονται, ενώ οι ίδιοι αδυνατούν. 

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν απομονωμένοι, είτε γιατί δεν μπορούν εξαιτίας των περιστάσεων να βρίσκονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα είτε γιατί δεν έχουν κάποιο κοινωνικό περίγυρο. Συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άτομα που έχουν περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές είναι πιθανό να νιώσουν ακόμα μεγαλύτερη θλίψη και μοναξιά.

θλίψη τα Χριστούγεννα
Pexels

Τα οικογενειακά τραπέζια και οι συγκεντρώσεις κατά την διάρκεια των γιορτών μπορεί να αποτελούν πηγή έντονου άγχους εξαιτίας των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων και της κούρασης που υπάρχει λόγω της προετοιμασίας, συνήθως. Είναι τότε, που το επιβεβλημένο «πρέπει» να περάσω ωραία επισκιάζει την αυθεντική ευχαρίστηση.

Αν αισθάνεστε θλίψη τις γιορτές, μιλήστε!

Παρόλο που οι γιορτές μπορεί να μην θεωρούνται η κατάλληλη περίοδος για να εκφραστούν αρνητικά και δύσκολα συναισθήματα, όταν πρόκειται για την ψυχική μας υγεία καλό είναι να μην το αναβάλλουμε. Η οποιαδήποτε αναβολή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν νιώθετε έντονο άγχος, θλίψη, έλλειψη ενέργειας ή έντονη κόπωση ή βιώνετε αλλαγές στην όρεξη, το βάρος ή τον ύπνο, μιλήστε. 

Μοιραστείτε ό,τι αισθάνεστε με κοντινά σας πρόσωπα για να μετριάσετε το βάρος που νιώθετε. Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό και χρειάζεστε παραπάνω υποστήριξη, μιλήστε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα από την συζήτηση θα ανακαλύψετε τους τρόπους που μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος ή την θλίψη που βιώνετε και να αποκτήσετε καλύτερη επαφή με τον εαυτό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο την περίοδο των εορτών αλλά και στην καθημερινότητα σας. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News