Γιατί μένω στάσιμη; Γιατί δεν εξελίσσομαι; Γιατί τα κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση στη συμπεριφορά μου τα αφήνω έτσι με αποτέλεσμα να είμαι ένας άνθρωπος που μεγαλώνει χωρίς να έχει πραγματικά αλλάξει στα βασικά κομμάτια του χαρακτήρα του που χρειάζονται βελτίωση; Άλλος δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του και αφήνει σε εκείνον το τιμόνι, να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Άλλος δίνει υποσχέσεις που δεν κρατάει, άλλος λέει ψέματα, άλλος έχει ανάγκη να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, άλλος είναι φυλακισμένος των παθών του και δεν μπορεί να επιβληθεί με πυγμή και δύναμη στον εαυτό του. Άλλος δεν αναλαμβάνει δράση και φοβάται ακόμα και τη σκιά του. Αλήθεια δεν βαρέθηκες ακόμα; Το γεγονός ότι βρήκες δυο τρεις ανθρώπους που αποδέχονται όλη αυτή τη συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι θα έχεις πάντα δίπλα σου κάποιους που θα σε καταλαβαίνουν.

Γιατί μένω στάσιμη;

Μπορεί να κάνεις χιλιόμετρα εξέλιξης κάθε μέρα σε πολλούς τομείς και αυτό να σε βοηθά πολύ στην εξέλιξή σου ως άτομο συνολικά. Ωστόσο όλοι έχουμε κάποιο μικρό αγκάθι της συμπεριφοράς το οποίο κουβαλάμε πιθανά ακόμα και από την παιδική μας ηλικία, μπορεί να το έχουμε βαρεθεί αλλά εντούτοις δεν κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό δράσης για να πετάξουμε αυτήν τη συμπεριφορά μακριά από εμάς.

Ακόμα και αν εξελίσσεσαι επαγγελματικά, συναισθηματικά, φιλικά, ακόμα και αν ανθίζεις σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες της ζωής σου το γεγονός ότι ενώ μπορεί να είσαι στα 30 ή ακόμα και μεγαλύτερη και επιμένεις να κολλάς στα αγκάθια σου σε καθιστά έναν αδύναμο άνθρωπο. Όσο και αν καμαρώνεις και θαρρείς ότι είσαι φτασμένος οπουδήποτε το γεγονός ότι είσαι υποχείριο των συναισθημάτων σου, σε κάνει αμέσως έναν αδύναμο άνθρωπο.

Πώς να εκφράσεις τον θυμό
Unsplash/ Gabriel Matula

Το απίστευτο δώρο που φέρνουν τα χρόνια, καθώς σβήνεις άλλο ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων σου

Είναι εύκολο και δεν θα προκαλέσει πόνο

Θα πεις: «Να μας λείπει το ξεβόλεμα»! Πες μου έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι δύσκολο, κάτι που θα βάλει τον εγκέφαλό του να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που έχει μάθει να το κάνει μέχρι χθες. Κανείς. Κανένας μας δεν θέλει να παιδέψει τον εαυτό του γιατί έτσι είμαστε προγραμματισμένοι.

Χρειάζεται δουλειά και αποφασιστικότητα για να βρεις τη δύναμη να σκάψεις μέσα σου και να ξεριζώσεις αυτή την ανοιχτή πληγή που είναι υπεύθυνη για το πώς είσαι σήμερα. Κάποιες φορές χρειάζεται και βοήθεια από κάποιον που ξέρει για να πιάσεις το νήμα και να φτάσεις στην άκρη του κουβαριού. Το θέμα όμως είναι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να αλλάξεις για να βελτιώσεις το αύριο.

Το ότι στο λένε οι άλλοι στο περιβάλλον σου, είναι ένα πρώτο δείγμα, το θέμα είναι όμως να μπορέσεις εσύ να το δεις στον εαυτό σου. Να κουραστείς, να σιχτιρισεις και να πεις: «Φτάνει» επιτέλους, αυτό πρέπει να το αλλάξω και να μείνεις πιστή στην απόφασή σου αυτήν.

Όσο και αν προχωράς δεν θα φχαριστιέσαι…

Οι άλλοι τομείς θα γεμίζουν το κουβαδάκι της αυτοπεποίθησής σου σαφώς, δεν είναι λίγο να έχεις αναγνώριση και αποδοχή από τους ανθρώπους που σε βλέπουν από μακριά και σε θαυμάζουν ή θέλουν να σου μοιάσουν. Όταν έρθουν όμως πιο κοντά και δουν την ανθρώπινη υπόστασή σου, όπως και όλων μας φυσικά, θα φύγουν μακριά.

Το αγκάθι αυτό που ορίζει τη συμπεριφορά σου είναι ένα ελάττωμα καθόλου ελκυστικό για τους άλλους. Είναι ο λόγος που οι άλλοι θέλουν να φύγουν όσο γίνεται πιο μακριά σου. Είναι ο λόγος που και εσύ μπορεί να μην νιώθεις αυτοεκτίμηση, γιατί το βλέπεις, φυσικά το βλέπεις και δεν το αντέχεις ούτε εσύ, αλλά δεν βρίσκεις από πουθενά τη δύναμη να το ελέγξεις. Άραγε η ωριμότητα και τα χρόνια που θα έρθουν θα βοηθήσουν καθόλου από μόνα τους και ώστε να μην είναι πια τόσο σημαντικά τα ασήμαντα ή όχι;

Μάθε να ζητάς συγγνώμη χωρίς να λες δικαιολογίες. Ο τρόπος που κάνουμε ειρήνη, δείχνει ωριμότητα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News