Μήπως και εσύ σε πιάνεις κάποιες φοράς να σε ρωτάς «γιατί λέω πάντα ναι»; Τι θα γίνει αν πω όχι και γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να πω το όχι όταν κάτι δεν θέλω να το κάνω; Πού έχει τις ρίζες του όλο αυτό; Μήπως στα βάθη της παιδικής μας ηλικίας, τότε που έπρεπε να πούμε ναι για να είμαστε καλά παιδιά; Μήπως αυτό το σύνδρομο του καλού παιδιού σε ακολουθεί ακόμα και σήμερα;

Γιατί λέω πάντα ναι;

«Θα μου κρατήσεις τα παιδιά»; «Θα κάτσει παραπάνω μια ώρα»; «Θα μου φτιάξεις φαγητό»; « Θα μου πάρεις καφέ»; «Θα βγούμε έξω για ποτό»; «Θα μου δανείσεις την μπλούζα-παπούτσια- βιβλίο-αυτοκίνητο-κλειδιά εξοχικού»; «Θα με πας σε αυτή τη δουλειά που έχω»; «Θα με φιλοξενήσεις»;

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σου ζητήσουν μέσα στην ημέρα και εσύ να πεις σε όλα «ναι» ενώ θες να ουρλιάξεις όχι με όλη σου τη δύναμη. Δεν το λες όμως ποτέ αυτό το όχι. Δίνεις, κάνεις, αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια για να προσφέρεις σε κάποιον αυτό που σου ζητά. Δεν μιλάω για περιπτώσεις που θες να το κάνεις. Που κάθε κύτταρό σου λέει ΝΑΙ! Σε αυτήν την περίπτωση που υπάρχει μέσα η θέληση είναι αυτή που κινεί τα βήματά μας. Δεν πιέζεται κανείς για να κάνει κάτι.

Μήπως αυτή η ανάγκη σου να πεις ναι κρύβεται εκεί πίσω στα παιδικά σου χρόνια όταν έλεγες όχι και σου λέγαν ότι είσαι κακό παιδί; Μήπως κάπως έτσι χτίστηκε το σύνδρομο του καλού παιδιού που σε κατατρέχει ακόμα; Μήπως όλοι αυτοί που τους κάνεις σήμερα τα χατίρια σου θυμίζουν υποσυνείδητα τους γονείς σου ή τους σημαντικούς άλλους που ήθελες να ευχαριστείς;

πώς να αντιμετωπίσω έναν χειριστικό άνθρωπο
Pexels/Ron Lach

Κάθε φορά που λες ναι σε κάποιον άλλο, λες όχι σε σένα!

Και αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Η μέρα μας έχει 24 ώρες για όλους. Δίνοντας και λέγοντας άκριτα ναι δεν κάνεις κάτι που εξυπηρετεί εσένα και το σκοπό της άφιξής σου.

Τα μέτρησες ποτέ όλα αυτά τα ναι που είπες μέσα στη μέρα σου; Κάθισες να τα αξιολογήσεις αν κάθε κύτταρό σου ήθελε να το κάνεις αυτό που σου ζητούσαν; Κάθε μέρα παίρνουμε αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνεις σου δίνουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Το να πας κάπου που δεν θες, να δώσεις κάτι που δεν θες να δώσεις, να πάρεις κάποιον τηλέφωνο ενώ δεν θες, είναι από μόνο του τόσο ψυχοφθόρο. Όταν το μυαλό σου λέει όχι και εσύ ταυτόχρονα παλεύεις με αυτό και λες στον άλλο ναι. Πραγματική φυλακή.

Αν δεν θες να το δώσεις δεν θέλω να το πάρω

Για τους givers και τους takers και το πώς να μπουν όρια έχω μιλήσει και στο παρελθόν. Η βάση σε αυτό είναι να το κάνει και να δίνει ο άλλος με την καρδιά του και όχι επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Υπάρχει πάντα επιλογή και καλό είναι να είμαστε γύρω από ανθρώπους που μας υποστηρίζουν στο να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και τα κίνητρα που κινούν τις δράσεις μας να πηγάζουν από μέσα μας και όχι για να είμαστε καλά παιδία.

Τα καλά παιδιά πέθαναν. Δεν μπορείς να είσαι για πάντα καλό παιδί και ο-σε-όλα-ναι. Αυτή η τακτική είναι μονόδρομος και στοιχίζει στην ψυχική σου υγεία.

Αν δεν θες πες το! Αν θες να πεις όχι πες όχι. Και να σου πω και κάτι τελευταίο, είμαστε μεγάλοι άνθρωποι αντέχουμε μια μικρή απόρριψη και θέλουμε ανθρώπους ευθύς γύρω μας και όχι άβουλα πλάσματα που κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι. Αυτό αν είσαι φυσιολογικός άνθρωπος και όχι χειριστικός και Μακιαβέλι που σε νοιάζει μόνο το τομάρι σου.

Αυτό θέλω να το κάνω;

Αν σήμερα είσαι ένα καλό παιδί που θες να πεις περισσότερα όχι και λιγότερα ναι μήπως πρέπει να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση: «Αυτό που σκοπεύω να κάνω θέλω να το κάνω; Θέλει κάθε κύτταρό μου να το κάνει»; Αν θες με όλη σου την ψυχή να το κάνεις go for it! Αν όμως η απάντηση είναι όχι τότε πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου στο να λέει όχι. Μην θεωρείς ότι είσαι αιώνιος, αν σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής σου θα το έκανες αυτό που θες να πεις όχι;

Μην ξοδεύεσαι και φρόντισε να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που αντέχουν τα όχι σου, σε σέβονται και σε αγαπούν ακόμα και όταν δεν δίνεις αυτό που δεν θες να δώσεις. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και εύχομαι να έχεις περισσότερους από αυτούς στη ζωή σου.

Και κάτι τελευταίο αλλά πάντα σχετικό σε θέματα ορίων. Το όχι και το δεν θέλω είναι από μόνο του μια απάντηση. Μην πεις ψέματα και δικαιολογίες, να λες πάντα την αλήθεια και να μην φοβάσαι τίποτα και κανέναν. Δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις κάτι αν δεν θες να το δώσεις!

Μήπως η «τέλεια» σχέση σου τελικά δεν είναι τόσο τέλεια; Σημάδια ότι ο σύντροφός σου είναι χειριστικός

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News