Αυτό που έχω σαν μια ξεκάθαρη εικόνα από τα σχολικά και κυρίως εφηβικά μου χρόνια, είναι η εικόνα των αγοριών και πόσο εύκολα μπορούν να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία που κρατάει χρόνια. Η φιλία μεταξύ ανδρών (έχει πια όνομα και ονομάζεται Bromance) είναι ένα μεγάλο δώρο που συντροφεύει τη ζωή τους. Αυτό που θυμάμαι ότι ξεχώριζα πάντα σε αυτό και μπορώ να πω ότι το ζήλευα λίγο, γιατί στη φιλική σχέση των γυναικών σπανίως θα πετύχεις κάτι τέτοιο, ήταν η ικανότητα να κάνουν ανακωχή και αυτό το κάνουν μόνο μεταξύ τους πολύ καλά. Δηλαδή μπορεί στο ένα διάλειμμα να είχαν γίνει έξαλλοι και να είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες, όμως πάρα πολύ σύντομα τα είχαν ξαναβρεί και είχαν γυρίσει στο γήπεδο του μπάσκετ, για να μην χάσουν κανένα άλλο λεπτό από το μπάσκετ.

Η φιλία μεταξύ ανδρών

Οι Stefan Robinson, Adam White και Eric Anderson του Πανεπιστημίου του Winchester στο Ηνωμένο Βασίλειο πήραν συνεντεύξεις από 30 δευτεροετείς φοιτητές, οι οποίοι είχαν όλοι εμπειρία από Bromance. Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ αυτών των ανδρών, οι οποίοι είχαν και μια ερωτική σχέση με γυναίκα ήταν ότι η σχέση με τους φίλους τους ήταν σαν τη σχέση με την κοπέλα τους αλλά χωρίς σεξ. Συγκεκριμένα περιελάμβαναν:

  • Συζήτηση προσωπικών θεμάτων
  • Μυστικά που μοιράστηκαν με τον φίλο τους αλλά σε κανέναν άλλο
  • Αισθήματα εμπιστοσύνης και αγάπης
  • Έκδηλες εκφράσεις συναισθημάτων
  • Προθυμία να είσαι ευάλωτος
  • Αγκαλιές, φιλιά και αγκαλιές (χωρίς σεξουαλική επιθυμία)
σε πληρώνει για να γυμναστείς

Άλλα αποτελέσματα ήταν ότι οι καβγάδες που είχαν με τις κοπέλες τους ήταν πιο έντονοι και δύσκολοι σε σχέση με τον κολλητό τους φίλο, πράγμα που επιβεβαιώνεται νομίζω από όλους όσους έχουμε έναν άντρα στη ζωή μας. (Ένας από τους άνδρες, αναφερόμενος στη φίλη του, είπε: «Θα αποθηκεύσει κάτι που έκανα λάθος πριν από δύο χρόνια και θα το ανακαλέσει, με την ακριβή ημερομηνία και ώρα»).

Έξι από αυτούς είπαν ότι προτιμούν να συζητούν τα προσωπικά θέματά τους με τους κολλητούς τους παρά με τη σχέση τους, ειδικά όταν αυτά αναφέρονται σε θέματα υγείας.

Τα στερεότυπα

Πρόσφατα διάβασα σε ένα βιβλίο συμπεριφοράς ότι γεννιόμαστε με πολύ ανεπτυγμένα κάποια χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα. Τα αγόρια δηλαδή είναι προικισμένα με περισσότερη ευαισθησία, που έχουν «κληρονομήσει» από τον γονέα του αντίθετου φύλου, όπως και τα κορίτσια με περισσότερη δυναμικότητα. Στην πορεία όμως αναγκαζόμαστε να τα καλύψουμε.

Τα στερεότυπα που μας συνοδεύουν από τη γέννησή μας, όπως το να είναι τα πάντα ροζ σε ένα κοριτσάκι και θαλασσί στα αγοράκια ή το γεγονός ότι τα αγόρια δεν κλαίνε ή δεν χρειάζονται αγκαλιές ή τα κορίτσια ότι έχουν την ανάγκη της διάσωσης ενός πρίγκιπα. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.

Η φιλία στη ζωή μας

Είναι καθοριστικής σημασίας η ύπαρξη της φιλίας στη ζωή μας. Φιλίες που κρατούν μια ζωή, φίλοι που μας θυμούνται από όταν ήμαστε παιδιά, που μεγαλώσαμε μαζί και έχουμε να μοιραστούμε ένα σωρό ιστορίες. Χωρίς να θέλω να κάνω τσουβάλιασμα θεωρώ ότι οι φιλίες μεταξύ ανδρών είναι πολύ δυνατές, πολύ αθώες και σημαντικές για τη ζωή των αντρών.

Βλέπω γύρω μου πολλές περιπτώσεις ανδρών που βρίσκονται σε σχέση ή σε γάμο και είναι τόσο «καλουπωμένοι». Πριν ξεκινήσει η σχέση αυτή φίλε μου, αγαπημένε αναγνώστη είχες τη ζωή σου, τους φίλους σου που μπορεί να σε συντρόφευαν από τα παιδικά σου χρόνια και ξαφνικά τους έβγαλες από τη ζωή σου γιατί δεν ταιριάζουν με τη σχέση σου, ή γιατί δε σε «αφήνει» η κοπέλα σου να βγεις με εκείνους.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους άνδρες και για οποιονδήποτε είναι παραπάνω από όσο χρειάζεται κτητικός σε μια σχέση. Αφήστε τους ανθρώπους ελεύθερους να πράττουν όπως αγαπούν και να μοιράζουν το χρόνο όπως θέλουν. Αν δεν ταιριάζει αυτό με τις δικές σας ανάγκες είναι διαφορετικό θέμα. Συζητήστε τους «κανόνες» της σχέσης σας αλλά μην ξεκόβετε (όσοι θεωρείτε ότι έχετε κάποιου είδους εξουσία σε κάποιο άλλο άνθρωπο) ανθρώπους από τη ζωή των άλλων. Σχέση δε σημαίνει είμαστε κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά ζούμε μαζί με σεβασμό στις ανάγκες του ανθρώπου μας και τις δικές μας φτιάχνουμε κάτι όμορφο μαζί.

Και να που πάλι το θέμα όρια ξανάρχεται στο τραπέζι, γιατί και εδώ υπάρχουν κάποια όρια που ξεπεράστηκαν. Να που πάλι βρέθηκε κάποιος άνθρωπος που με διάφορα μέσα καταχράστηκε ελευθερίες και χώρο και χρόνο.

«Αυτή η σχέση έχει πραγματικά νόημα για μένα στη ζωή μου»: Ο Ben Affleck ανοίγει την καρδιά του και μιλά για την Jennifer Lopez στην πιο αποκαλυπτική συνέντευξη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News