Επικοινωνώ συχνά με ανθρώπους που κάτι τους φταίει. Πολλές φορές μάλιστα ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που αν βελτιωνόταν θα άλλαζε αισθητά η ζωή τους, ωστόσο δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν. Λένε θέλω την αλλαγή αλλά δεν δρω. Γιατί ένας άνθρωπος ενώ δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχει πάει η ζωή του τελικά δεν διαλέγει τη δράση;

καταργείται η αλλαγή της ώρας

Παίξε με ότι φέρει το ζάρι σου

Γκρινιάζουμε για την κακιά τη μοίρα, για όλα αυτά που δεν είχαμε ως εφόδια κατά το μεγάλωμά μας, για κάποιες δυσκολίες, για τα λάθη που έκαναν οι γονείς μας, για τα λάθη που κάναμε εμείς. Κάποια πράγματα είναι έτσι όπως είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε.

Δεν πιστεύω στη μοιρολατρία, πιστεύω ότι έχουμε όλοι οι άνθρωποι τη δύναμη μέσω των επιλογών μας να ζήσουμε τη ζωή για την οποία προοριζόμαστε. Είναι στο χέρι μας να παίξουμε σωστά τη ζαριά μας και να μην παρατήσουμε το παιχνίδι στη μέση.

Θα προκαλέσει πόνο

Κάθε αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, πριν το αποφασίσουμε ο εγκέφαλος κάνει την εξής ερώτηση: «θα προκαλέσει πόνο ή απόλαυση». Προτιμά να διαλέξουμε την απόλαυση για να μη δυσκολευτούμε. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτό που αποφεύγουμε να κάνουμε επειδή μπορεί να προκαλέσει πόνο, είναι αυτό που θα μας πάει στο επόμενο στάδιο.

Είναι τόσο κρίμα να μην αποφασίσουμε να κάνουμε το δύσκολο, για να αποφύγουμε τον στιγμιαίο πόνο.

Έχω δύο επιλογές

Ή να κάτσω «στα αυγά μου» και να κοιτάω όλους τους άλλους που κάνουν το εξαιρετικό εκεί έξω και να τους θαυμάζω, είτε να αναλάβω εγώ τα πηδάλια του δικού μου καραβιού και να γίνω εγώ ο καπετάνιος του καραβιού μου και κανένας άλλος.

Η τόλμη είναι αρετή

The show must go on

Δεν υπάρχει πρόβα τζενεράλε, δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχει σκηνοθέτης. Αυτό είναι το δικό σου σόου, η δική σου ευκαιρία στο πέρασμά σου από αυτόν τον πλανήτη. Πώς μπορείς να μην το κάνεις μοναδικό; Πώς μπορείς να αρκεστείς σε αυτό που έχεις τώρα αν δεν είναι αυτό για το οποίο είναι το απώτερό σου. Εύχομαι να κινήσεις γη και ουρανό μέχρι να το κατορθώσεις.

Μετάνιωσα για όσα δεν έκανα

Όταν ήμουν γύρω στα 18 έπεσε στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα και διάβασα σε αυτό ένα κομμάτι που μέχρι σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, δεν το ξεχνάω. Έλεγε λοιπόν: «Όταν πάω να δω το Θεό και με ρωτήσει τι έκανες εκεί κάτω θα του πω τόλμησα». Προσπαθώ να θυμηθώ αν μου έχει μείνει ποτέ κάποιο άλλο απόσπασμα τόσο έντονα χαραγμένο όσο αυτό. (Για την ιστορία το απόσπασμα ανήκει στον Φρέντυ Γερμανό και νομίζω ότι το θυμάμαι ακριβώς, συγχωρέστε με αν λείπει κάτι από το κομμάτι)

Τόλμησα! Η τόλμη, το θάρρος, ανοίγουν όλες τις πόρτες. Όπου υπάρχει τόλμη και θάρρος ο φόβος φεύγει. Η απόφαση να είσαι τολμηρός και να κάνεις δράσεις, να είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου, σου δίνει μια αίσθηση δύναμης.

Σαφώς υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες που δεν μπορούμε ούτε να υπολογίσουμε ούτε να κάνουμε κάτι για αυτούς ως ανθρώπινα και φθαρτά όντα. Αλλά ότι περνά από το χέρι μας καλό είναι να το κάνουμε χωρίς φόβο.

Αν είσαι από αυτούς που λες «θέλω την αλλαγή αλλά δεν δρω» εύχομαι να το πάρεις απόφαση και να μην αφήσεις άλλη μέρα να πάει χαμένη χωρίς να κάνεις τη δράση που θα φέρει την αλλαγή στη ζωή σου. Ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει το σόου για εμάς. Ας είμαστε χορτασμένοι, να είσαι ένας χορτασμένος άνθρωπος σε όλα. Και ο πόνος που τώρα σε κρατά στη μη δράση και φοβάσαι, θα δεις ότι όταν το πάρεις απόφαση θα φύγει και θα έρθει πολύ σύντομα η απόλαυση, αρκεί να μη σταματήσεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News