Κάθε φορά που συμβαίνει μια κρίση, όπως τώρα με τις πυρκαγιές, στο τέλος υπάρχουν και τα παρατράγουδα στο μικρόκοσμο που ζει ο καθένας. Αυτό είναι ένα έντονο φαινόμενο πια μέσω των σόσιαλ μίντια. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στους ανθρώπους γύρω μας να κάνουν κριτική στους άλλους. Να κρίνουμε εκείνους που ανέβασαν πληροφορίες γιατί θέλουν να φανούν, να κρίνουμε εκείνους που δεν ανέβασαν γιατί είναι αδιάφοροι, να κρίνουμε εσένα που το ανέβασες και δε βοήθησες, να κρίνουμε εσένα που βοήθησες. Γενικά υπάρχει μια διάθεση να μιλήσουμε για το τι κάνουν οι άνθρωποι χάνοντας έτσι την ουσία, που αυτή τη στιγμή είναι η ανάγκη για βοήθεια στο συνάνθρωπο.

κριτική για τη δουλειά

Όλοι μαζί μπορούμε

Από την εποχή των σπηλαίων οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι αν θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Να συγκροτήσουν ομάδες για το πώς θα βρουν φαγητό, για το πώς θα σωθούν από τα άγρια ζώα, για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Και αφού είδαν ότι το μοντέλο αυτό πιάνει το κράτησαν. Και είναι ένα μοντέλο που βοήθησε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

Οι άνθρωποι που τα έχουν καλά με τον εαυτό του δεν κάνουν κριτική στους άλλους

Είδαμε λοιπόν ανθρώπους να κοινοποιούν πληροφορίες ή να μην κοινοποιούν ή να έκαναν εκείνοι ότι θεώρησαν σωστό για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν σε αυτή την κρίση που βιώνουμε και κάποιοι σήκωσαν το κινητό τους να σχολιάσουν. Δεν ξέρω ποια ανάγκη τους έσπρωξε σε αυτήν την κίνηση, όταν ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όταν τον ίδιο χρόνο θα μπορούσε να τον διαθέσει για να βάλει 1€ στους λογαριασμούς που έχουν κοινοποιηθεί για την υποστήριξη των πυρόπληκτων αν είναι μακριά.

Οι επιλογές μας και η οπτική μας

Πού επιλέγουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και αφού τη στρέψουμε τι δράσεις κάνουμε μετά από αυτό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε άνθρωποι παλεύουν στην κυριολεξία με τη φωτιά. Μιλάμε για την επιβίωσή τους και μετά από αυτό για την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης.

Ανάλογα με τα βιώματά μας, αν δηλαδή κάποιος έχει ζήσει στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις ίσως είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος και νιώθει την ανάγκη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς στον άνθρωπο. Η αγάπη, όση και αν δώσεις, δεν τελειώνει. Πολλαπλασιάζεται.

  • Αν κάποιοι εφόσον έχουν ερευνήσει την εγκυρότητα κάποιας πληροφορίας την κάνουν γνωστή μέσω των σόσιαλ τους είναι πολύ καλό γιατί θα το δουν και άλλα ζευγάρια μάτια και θα ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν.
  • Αν κάποιοι προσφέρουν το χρόνο τους βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούν είναι επίσης πολύ καλό.

Αν δεν μπορέσεις να κάνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο δε χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα για εσένα και να σε συγκρίνεις με τους άλλους. Το θέμα δεν αφορά εμάς αλλά εκείνους που χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Εκείνοι που είναι ανυπεράσπιστοι και χωρίς τα βασικά. Με το να τσακωνόμαστε για το αν κάποιος βοήθησε περισσότερο ή λιγότερο δεν βοηθάμε. Αν δεν μπόρεσες να βοηθήσεις τώρα, θα βρεθεί κάποιο άλλο χέρι να βοηθήσει και εσύ θα το κάνεις όταν μπορέσεις.

Αν υπάρχει κάποιο σύμπλεγμα που δε σε αφήνει να δεις το καλό που υπάρχει γύρω σου η κριτική στους άλλους δεν είναι η απάντηση. Η αγάπη είναι. Αγάπησε εσένα και αγάπησε και τα άλλα πλάσματα γύρω σου. Οι άνθρωποι είμαστε πιο λαμπεροί και φωτεινοί όταν σκορπάμε γύρω μας την αγάπη που έχουμε μέσα μας.

Για εσένα που πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Όσο και αν θεωρείς άδικη την κατηγορία που σου έκαναν. Δεν χρειάζεται να αναλώνουμε τον χρόνο μας σε άσκοπες αποδείξεις. Κάνε το καλό και συνέχισε το έργο σου. Χρειαζόμαστε γύρω μας περισσότερους ανθρώπους που νοιάζονται και προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

Οι άνθρωποι σε κρίνουν σε δευτερόλεπτα βασισμένοι σε αυτά τα δύο κριτήρια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News