Σχετικά με τις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα, τόμοι ολόκληροι, τόνοι μελάνης. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πολύ ευδιάκριτα κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις όταν μιλάμε με τον άλλον για τη ζωή του, βλέπουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό που σκέφτεται τώρα προφανώς δεν τον αφήνει να είναι ελεύθερος, από τη άλλη όταν χρειάζεται να κάνουμε ενδοσκόπηση και να ασχοληθούμε με εμάς, αυτό δεν είναι εξίσου ξεκάθαρο.

Οι πεποιθήσεις που σε περιορίζουν

Πώς γεννιούνται οι πεποιθήσεις που έχουμε; Με τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, με την κοινωνία, το σχολείο, τους φίλους, τον κύκλο που έχουμε. Μεγαλώνουμε και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε μέσα μας αυτήν την πεποίθηση ότι το σωστό είναι μόνο το ένα ή το άλλο. Έχει ριζώσει μέσα μας μια πεποίθηση και δεν ξεβιδώνεται με κανέναν τρόπο.

Αυτό που πιστεύουμε σήμερα το ξέρεις ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην είναι η μοναδική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αυτή είναι η δική σου αλήθεια, που μεγάλωσες με αυτήν και πολύ πιθανόν είναι αυτό να σου έχει καρφωθεί στο μυαλό επειδή το πίστευαν οι γονείς και οι δάσκαλοί σου. Είναι απλώς μια γνώμη.

Πες μου τι σκέψεις κάνεις, να σου πω τι προ(σ)καλείς

Οι γονείς και δάσκαλοι και γενικά το περιβάλλον μας, δεν είναι Θεοί!

Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι, όπως και εμείς, έχουν απλώς απόψεις σύμφωνα με τα βιώματά τους και τις εμπειρίες τους. Οι γονείς μας μεγάλωσαν με ανθρώπους που γεννήθηκαν μέσα στον πόλεμο και εκείνοι με γονείς που γεννήθηκαν ακόμα παλιότερα. Τα χρόνια που ζούμε ήδη έχουμε δει αλματώδη αλλαγή στην τεχνολογία και πλέον δεχόμαστε πιο εύκολα πράγματα για τα οποία στο παρελθόν, άλλοι χρειάστηκε να δώσουν μάχες.

Δεν είναι Θεοί και όσο και αν παλεύουμε να αποβάλλουμε στο μεγάλωμά μας πεποιθήσεις που σε εμάς δεν είναι καθόλου λειτουργικές, ζούμε με αυτά τα νοητικά τατουάζ που έχουν μπει στο μυαλό μας, κάποιες φορές ακόμα και υποσυνείδητα και άντε μετά εμείς να καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε το μυαλό μας. ‘

Θέλει πολύ κόπο και σκάψιμο εσωτερικό να εντοπίσεις αυτήν την δυσλειτουργική-περιοριστική πεποίθηση που δε σε αφήνει να γίνεις αυτό που προορίζεσαι.

τι είναι aha moment
Pexels

Και αν το πάρεις ως δεδομένο;

Τι είναι ευτυχία; Ρώτησε ένας άνθρωπος που την κυνηγά, που δεν μπορεί να βρει πουθενά τη χαρά και την ολοκλήρωση. Φτιάχνει από τη μια τα θέματα της δουλειάς και πάνω που λέει Δόξα τω Θεώ, χαλάει κάτι άλλο στη ζωή του και μοιάζει ότι η μοναδική του επιλογή είναι το να είναι δυστυχισμένος.

Αν είσαι πεποισμένος ότι σου αξίζει αυτό που έχεις σήμερα αυτό θα έχεις. Δεν θα δουλεύεις κάθε μέρα να φτάεις στον προορισμό σου. Θα νερώνεις μονίμως το κρασί σου και θα κάνεις τον συμβιβασμό με το μέτριο αφού θα πιστεύεις ότι αυτό σου αξίζει.

Λένε οι άνθρωποι: «Τώρα στα 40…» και βάλε μετά ό,τι άλλο θες, δεν μπορώ να βρω δουλειά, δεν μπορώ να πετύχω, δεν μπορώ να βρω σύντροφο, θα μείνω για πάντα μόνος. Μάλιστα! Αν αυτό πιστεύεις για σένα, το ξέρεις ότι αυτό τραβάς πάνω σου;

Πώς κάνοντας manifestation έλκουμε κοντά μας αυτό που θέλουμε περισσότερο στη ζωή μας

Τι προσελκύω;

Όταν έχεις την επιλογή του να διαλέξεις ό,τι μα ό,τι θες και εσύ διαλέγεις τα απομεινάρια τι περιμένεις να λάβεις πίσω στη ζωή σου; Γιατί αυτό σου έμαθαν από παιδί, να πηγαίνεις με επιφύλαξη, με φόβο, με ένα αχ και μη, σάμπως και η ζωή βιώνεται με οδηγίες χρήσεις. Σάμπως το δικαίωμα στη δουλειά, στο σύντροφο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο των ονείρων είναι προνόμιο των λίγων και τυχερών.

Σε κανέναν δεν χαρίστηκε τίποτα και η επιτυχία που βλέπεις, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και οράματος. Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που δεν κάνουν εκπτώσεις στη ζωή τους και η αλήθεια είναι ότι και το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Το γεγονός ότι σήμερα είσαι δυστυχισμένη δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχεις στο τραπέζι με τις επιλογές σου.

Η ευτυχία ως μονόδρομος

Κυνηγώντας την ευτυχία μπορεί να περιμένουμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση ευτυχίας, όπως έχουν παραδεχτεί οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν είμαστε μονίμως ευτυχισμένοι και τρέχουμε μέσα στα λιβάδια ανέμελοι. Η ευτυχία είναι στιγμές που τις περισσότερες φορές τις θυμόμαστε αργότερα και λέμε: «Τότε ήταν η πιο ευτυχισμένη μου περίοδος» μόνο που τότε δεν το ξέραμε.

Και μπορεί όντως τώρα να βιώνεις κάτι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς, το πένθος, το χωρισμό, την ανεργία και άλλα στενάχωρα πράγματα αλλά ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι και αυτό θα περάσει. εκτός και αν πιστεύεις ότι δεν θα περάσει και αυτό.

Μπορείς να είσαι ό,τι θες, με όποιον θες, όπως θες, αρκεί να το θες και να πιστεύεις ότι σου αξίζει όλο αυτό.

Πόσο εγωιστικό είναι να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News