Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για την Αττική και αναρωτιούνται οι χρήστες του Twitter… Τώρα αυτό θεωρείται τρίτο lockdown ή lockdown μέσα στο lockdown; Και πώς θα αντέξουμε; Εσύ αντέχεις την καραντίνα;

Πιάνω τον εαυτό μου ώρες ώρες να σιχτιρίζει που όλα αλλάζουν και πηγαίνουμε σαν ακορντεόν. Που κάθε εβδομάδα και πλέον ανά λίγες μέρες ανακοινώνονται νέα μέτρα και όπως καταλαβαίνεις σιχτιρίζω γιατί ζω στην Αττική κι όχι σε μια “πράσινη” περιοχή. Σιχτιρίζω γιατί το πρόγραμμά μου αλλάζει κι εκεί που νιώθω ότι φτάνουμε στο τέλος και θα βγούμε και πάλι έξω αμέριμνοι, το τέλος δεν έρχεται, δεν κοντεύει όπως ένιωθα. Άρχισαν οι εμβολιασμοί, νομίζαμε ότι σε λίγο καιρό θα βγούμε απ’ την καραντίνα και τσουπ… νέα μέτρα για την Αττική. Και φυσικά είναι κατανοητά, αφού αυτή είναι η μόνη λύση για να περιοριστεί ο κορονοϊός και να ζήσουμε και πάλι όπως θέλουμε.

Όμως… να είναι κι αυτό…

Μου λείπουν οι φίλοι μου, οι παρέες μου, η οικογένειά μου, ο σκύλος μου, οι συνάδελφοί μου, το γραφείο, οι μαθητές μου. Μου λείπει η φασαρία στο εστιατόριο, η δυνατή μουσική στο κλαμπ, η δυνατότητα να έχω την επιλογή αν θα βγω, αν θα πάω στο μπαρ, ακόμα κι αν δεν πάω. Μου λείπουν τα ταξίδια, τα μουσεία, η θάλασσα, μου λείπουν τα πάντα. Όμως τα ξεχνάω. Πείθω τον εαυτό μου ότι είμαι καλά όπως είμαι, γιατί έχω δουλειά από απόσταση τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν ούτε αυτό και γιατί είμαι υγιής.

Αλλά ξέρεις κάτι… Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να με ρωτάει “αντέχεις την καραντίνα;”, απαντάω αμέσως ναι, κι ύστερα ξεσπώ σε δάκρυα. Γιατί είμαστε σχεδόν ένα χρόνο σε καραντίνα, όχι συνεχόμενα, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ, οι περιορισμοί είναι πολλοί, αν και αναγκαίοι.

5 αποδεδειγμένοι τρόποι για να ανακουφίσεις τα αρνητικά συναισθήματα του lockdown

Άλλοι περνούν το lockdown πιο ευχάριστα κι άλλοι πιο επώδυνα. Ξέρω πως δεν πρέπει να γκρινιάζω γιατί είμαι καλά, έχω τη δουλειά μου, είμαι υγιής, ενώ άλλοι άνθρωποι ζουν όλο αυτό το διάστημα μέσα σ’ ένα άρρωστο περιβάλλον – κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε βίαιες συνθήκες, περνούν άσχημες καταστάσεις. Αλλά είναι κι εκείνη η φίλη μου στην Πάρο που έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη θάλασσα κάθε μέρα γιατί είναι δίπλα της. Αχ και πόσο μου λείπει η θάλασσα, ακόμα και απλά να την βλέπω.

αντέχεις την καραντίνα
Pexels

Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται τρίτο lockdown, lockdown μέσα στο lockdown ή είμαστε απλά ακόμα στο δεύτερο lockdown αλλά με πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό που ξέρω είναι πως σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ναι, εσένα που διαβάζεις το άρθρο αυτό αυτή τη στιγμή και νοσταλγείς κάθε σου στιγμή προ καραντίνας, σε καταλαβαίνω. Μπορεί να μην σου αρκεί, μπορεί να μην παίρνω εγώ τις αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα μέτρα, μπορεί να μην έχουμε μιλήσει ποτέ, όμως σε καταλαβαίνω. Και θέλω να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό. Έλα… μην βάζεις τα κλάματα, το εννοώ. Ξέρω πως τίποτα δεν είναι εύκολο, όμως ας επιλέξουμε μαζί, εσύ κι εγώ, να δούμε τη θετική πλευρά και ας διαλέξουμε κι έναν ακόμα άνθρωπο για να τη δούμε μαζί του. Κι αφού δεν είμαστε πια μόνοι, ο φίλος μας ας διαλέξει έναν ακόμα κι ας δείξουμε και σ’ εκείνον τη θετική πλευρά κι ύστερα να γίνουμε πολλοί – διαδικτυακά εε μην συνωστιζόμαστε – κι έπειτα θα ξημερώσει κι εκείνη η μέρα που θα βγούμε έξω χωρίς άγχος για το αν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, με μάσκες ναι, αλλά ελεύθεροι, ελεύθεροι να βγούμε χωρίς να στείλουμε μήνυμα, ελεύθεροι να κυκλοφορήσουμε και να δούμε όσους μας έχουν λείψει. Ελεύθεροι να αγαπήσουμε, να δημιουργήσουμε, να δουλέψουμε.

Και πριν λίγο έκλαιγες, αλλά τώρα χαμογελάς, το ξέρω ότι χαμογελάς, γιατί μέσα σου γεννιέται η ελπίδα, διαβάζοντας αυτές τις προτάσεις. Και σε μένα το ίδιο που τις γράφω. Αυτό κράτα! Την ελπίδα! Και ονειρέψου, ονειρέψου πολύ, κάνε σχέδια και όνειρα κι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή κάνε τα πραγματικότητα, τη δική σου πραγματικότητα, αυτή που θες να ζήσεις! Που μπορείς να ζήσεις και ναι, θα τη ζήσεις! Ίσως να μην αργεί και τόσο…

Νιώθεις ότι η καραντίνα σε πνίγει; Απλοί τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία στο lockdown

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News