Δεν είναι λίγες οι φορές που μία βόλτα στην παραλία είναι η ιδανική λύση σε πολλές περιστάσεις. Σε δύσκολες περιόδους φαντάζει αρκετά βοηθητικό να καταφεύγει κανείς στη θάλασσα και να περνά χρόνο κοντά στα κύματα, τα οποία με έναν μαγικό τρόπο μπορούν και ηρεμούν το μυαλό και γαληνεύουν την ψυχή. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έλκεται από την επαφή με το νερό, καθώς μας δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης από το στρες, τις φοβίες, το άγχος και τις ανήσυχες σκέψεις που λίγο ή πολύ όλοι κάνουμε. Το υδάτινο στοιχείο άλλωστε είναι μεγάλος θεραπευτής. Όταν βρίσκεσαι κοντά του, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο, από το να αφεθείς στη γαλήνη που σου προσφέρει.

Γιατί νιώθεις τόση χαρά και ευτυχία όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα; Οι ειδικοί απαντούν!

Επαφή με το νερό: Τρόποι που η φύση λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχή και το μυαλό

Μείωση του στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φύση και ειδικά το υδάτινο στοιχείο βοηθά στη μείωση του στρες και στην ηρεμία μας. Εάν είχες μια αγχωτική μέρα, δοκίμασε μια βόλτα στην πιο κοντινή παραλία και απόλαυσε το απέραντο γαλάζιο και τους ήχους της. Θα διαπιστώσεις ότι αρχίζεις να έχεις λιγότερο άγχος.

επαφή με το νερό
Unsplash

Το χρώμα μπλε

Λέγεται ότι το μπλε χρώμα δηλώνει ηρεμία, ασφάλεια και γαλήνη και όλα αυτά βοηθούν στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, ενώ έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, μειώνει αισθήματα όπως η επιθετικότητα, και ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Το να αγναντεύουμε τη θάλασσα δημιουργεί μία κατάσταση γαλήνης στον εγκέφαλό μας, που είναι ικανή να μας φέρει σε μια ήπια φάση διαλογισμού.

Τρέξιμο στην παραλία: Μάθε όλα τα μυστικά του!

Χαλάρωση για τον υπερδιεγερμένο εγκέφαλό μας

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διάφορα ερεθίσματα, είτε αυτό οφείλεται στην υπερβολική παρακολούθηση ειδήσεων και στο να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στις συσκευές μας, είτε απλά στην πολυπλοκότητα της ζωής.

Όλοι λαχταράμε να σβήνουμε πού και πού τους διακόπτες. Έχει διαπιστωθεί λοιπόν, ότι το να βρισκόμαστε σε μέρη που είναι κοντά σε νερό, επιδρά βαθιά στην χαλάρωση όλων των αισθήσεων. Όταν βρισκόμαστε σε μια παραλία ή ένα ποτάμι για παράδειγμα, επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να κάνει ένα αισθητηριακό διάλειμμα, που μπορεί να οφείλεται στον ήχο των κυμάτων ή απλά στο γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες τριγύρω, τι οποίες πρέπει να επεξεργαστούμε.

Unsplash

Αναπνέοντας καθαρό αέρα

Έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι υπάρχει μια ασυνήθιστη ενεργειακή ώθηση που μπορούμε να πάρουμε γύρω από το υδάτινο στοιχείο. Πιστεύεται ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα τα κύματα της θάλασσας παράγουν αρνητικά ιόντα τα οποία αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου, επιτρέποντάς μας να νιώθουμε περισσότερη εγρήγορση και ενέργεια. Μάλιστα, και μόνο το να εισπνέουμε το οξυγόνο ενώ βρισκόμαστε δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να μας προσφέρει έναν καλύτερο ύπνο, επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε το αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας.

Κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του γεύση: 13 καλοκαιρινές ιστοριούλες που μπορεί να σε κάνουν να ταυτιστείς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News