Μία τελειομανής προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από επίμονες προσπάθειες να είναι άψογη σε ότι διεκπεραιώνει στο φάσμα της ζωής της. Οι τελειομανείς τείνουν να θέτουν ψηλά τον πήχη τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους. Αν και η τελειομανία μπορεί να ενισχύσει την απόδοση σε ορισμένες περιπτώσεις, συχνά υπονομεύει την επίτευξη των στόχων όταν οι άνθρωποι υποκύπτουν σε εξαιρετικά επικριτικές στάσεις. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η τελειομανία συνδέεται με την κατάθλιψη. Αν θεωρείς τον εαυτό σου τελειομανή τότε καλό είναι να γνωρίζεις πως αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται.

Πως η τελειομανία συνδέεται με την κατάθλιψη

Οι ανησυχίες ενός τελειομανή μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου

Οι τελειομανείς άνθρωποι τείνουν να καταπιέζουν καταθλιπτικά συναισθήματα καθώς τα αντιλαμβάνονται ως αδυναμία και κάτι τέτοιο το θεωρούν μη επιτρεπτό για τον ιδανικό εαυτό τους. Οι ανησυχίες που συνδέονται με την τελειομανία συχνά οδηγούν τους ανθρώπους να σκέφτονται, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται με τρόπους που ευνοούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η υπερβολική κριτική που ασκούν απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους όσον αφορά σε λάθη που μπορεί να κάνουν δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για τον καρπό της κατάθλιψης.

αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης
Unsplash

Οι άνθρωποι με τελειομανείς ανησυχίες αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν περισσότερες αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Η κοινωνική αποσύνδεση συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη και συχνά προκύπτει σε τελειομανή άτομα καθώς έχουν έντονες ανησυχίες διαρκώς. Το άγχος, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, δημιουργείται μέσα από μία τέτοια συμπεριφορά. Αν μόνιμα περιμένεις από τον εαυτό σου να είναι τέλειος τότε σίγουρα θα έρθεις αντιμέτωπος με την αποτυχία σε αρκετές καταστάσεις.

Οι άνθρωποι με τελειομανία ανησυχούν ότι έχουν λιγότερο συναισθηματικό έλεγχο

Όσα περισσότερα είναι τα συμπτώματα κατάθλιψης τόση μεγαλύτερη είναι η ανησυχία αυτών των ατόμων ότι δεν έχουν τον απαραίτητο έλεγχο των συναισθημάτων τους. Αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε πρόσθετες πιέσεις για την ικανοποίηση των προσδοκιών και την μείωση των αποτυχιών και των λαθών. Η κατάθλιψη μπορεί εύκολα να επηρεάσει το άτομο και τα συναισθήματά του, καθώς η απώλεια ελέγχου του εαυτού έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του τέλειου.

γυναίκα με κατάθλιψη
EUTAH MIZUSHIMA / UNSPLASH

Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συχνότητα αποτυχιών

Η αποτυχία δε μπορεί να αποτελέσει επιλογή για έναν τελειομανή άνθρωπο και αν συμβαίνει μπορεί να αλλάξει την άποψή του για τον εαυτό του. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι που προσπαθούν να επιτύχουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως είναι η ανάγκη του να είναι τέλειοι σε όλα, συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερες αποτυχίες από ότι επιτυχίες κάτι που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους.

Όπως μπορείς να συμπεράνεις από τα παραπάνω η τελειομανία συνδέεται με την κατάθλιψη χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτός ο κύκλος δε μπορεί να σπάσει. Αν είσαι και εσύ τελειομανής καλό θα ήταν να κοιτάξεις με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή σου και να αγαπήσεις τα μη τέλεια χαρακτηριστικά σου. Κανείς δεν είναι τέλειος και δεν πειράζει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News