Το άγχος σου σε ταλαιπωρεί καθημερινά όλο και περισσότερο; Νιώθεις πως έχει χτυπήσει κόκκινο και δεν αντέχεις άλλο; Είμαστε πολλοί και σε νιώθουμε! Το ερώτημα «Πώς να καταπολεμήσω το άγχος μου;» ταλαιπωρεί την ψυχούλα μας. Σε αυτό το άρθρο, χωρίς να είμαστε ειδικοί, σου έχουμε κάποιες συμβουλές που πιστεύουμε ότι θα σε βοηθήσουν να το διαχειριστείς και να νιώσεις καλύτερα.

Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός ότι το άγχος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας. Γρήγοροι ρυθμοί, πολλαπλοί ρόλοι που καλούμαστε να υπηρετήσουμε καθημερινά, υποχρεώσεις και απαιτήσεις υψηλών επιπέδων. Είτε είναι το καινούργιο project που έχεις αναλάβει στη δουλειά, είτε οι εξετάσεις στη σχολή σου, είτε ο εργοδότης που σε ζορίζει υπερβολικά, το σίγουρο είναι ότι το άγχος είναι για τα καλά στη ζωή σου και την κάνει δυσλειτουργική και δύσκολη. Ίσως να μη μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ ή να πονάει συχνά το στομάχι σου. Το ξέρεις κι εσύ πως και τα σωματικά συμπτώματα είναι μέσα στο παιχνίδι του άγχους και σου δίνουν το μήνυμα πως αυτό που νιώθεις έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Πώς να καταπολεμήσω το άγχος μου;

Θες να κάνεις κάτι για αυτό και εμείς σου έχουμε παρακάτω 9 τρόπους για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου φυσικά.

Άσκηση

Από τα πιο γνωστά οφέλη της γυμναστικής είναι και αυτά στην ψυχική μας υγεία. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και του stress και να σου φτιάξει τη διάθεση εξαιτίας των κατάλληλων ορμονών που απελευθερώνονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια που ασκούμαστε.

Διαλογισμός

Πώς να καταπολεμήσω το άγχος μου;
Unsplash

Ο διαλογισμός είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες μεθόδους για τη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων και του άγχους. Η ηρεμία και η χαλάρωση που δημιουργεί είναι ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση προβλημάτων άγχους και διαταραχών διάθεσης. Διαδεδομένο είδος διαλογισμού είναι μέσω της yoga.

Χαλαρωτικές Ασκήσεις

Μία χρήσιμη τεχνική που μπορείς να δοκιμάσεις είναι οι χαλαρωτικές ασκήσεις μυών. Είναι ένας τρόπος που πολλά άτομα τα βοηθάει, άρα μπορείς να κάτσεις αναπαυτικά σε μία θέση και να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις κάθε ομάδα μυών.

Γράψιμο

Πολύ συχνά, η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι αυτό που τα κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Για αυτό. αν θέλεις, μπορείς να σημειώνεις σε ημερολόγιο ό,τι νιώθεις ή να εκφράζεσαι με οποιοδήποτε άλλο είδος γραφής. Με το γράψιμο βάζεις το μυαλό σου σε μία τάξη και σου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου προκαλεί άγχος.

Στρατηγικές διαχείρισης χρόνου

Μία από τις βασικότερες πηγές άγχους είναι ο χρόνος. Για αυτό το λόγο η σωστή οργάνωση του χρόνου σου και των δραστηριοτήτων που έχεις να φέρεις εις πέρας θα δεις ότι θα σε βοηθήσει στην επικέντρωση σε ένα πράγμα τη φορά και έτσι η μέρα σου θα βγαίνει με λιγότερο άγχος.

Αρωματοθεραπεία

Αποτελεσματικό σε πολλά άτομα με έντονο άγχος είναι το να μυρίζουν έλαια φυτών. Οι ιδιότητές τους, τους βοηθάνε να ισορροπήσουν τα επίπεδα του stress τους. Για παράδειγμα, η λεβάντα μπορεί να σε βοηθήσει στις διαταραχές ύπνου και να μειώσει τον καρδιακό παλμό.

Κρίση άγχους vs κρίση πανικού: Είναι το ίδιο; Και αν όχι, ποια είναι η διαφορά τους;

Λάδι κάνναβης (cbd oil)

Το λάδι κάνναβης είναι ένα παράγωγο από το φυτό κάνναβη, αλλά σε αντίθεση με άλλα προϊόντα δεν περιέχει τετραυδροκαναββινόλη. Είναι διαθέσιμο σε πολλά εναλλακτικά καταστήματα με προϊόντα υγείας και γνωστό για την ικανότητα του στη μείωση του άγχους και του πανικού.

Φυτικά βότανα και συμπληρώματα

Πώς να καταπολεμήσω το άγχος μου;
Unsplash

Είναι γνωστό πως πολλά είδη βοτάνων βοηθάνε στη χαλάρωση και στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου. Για αυτό, όταν νιώσεις έντονο άγχος, μπορείς να βράσεις ένα φλιτζάνι χαμομήλι για να σε χαλαρώσει, ρυθμίζοντας κατάλληλα την κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του άγχους.

Χρόνος με τα ζώα

Τα αγαπημένα μας ζωάκια προσφέρουν απλόχερα αγάπη, συντροφιά και υποστήριξη, και σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος μαζί τους είναι ωφέλιμος ως προς τη διαχείριση του άγχους σου. Αν έχεις κατοικίδιο, λογικά μπορείς να καταλάβεις τι εννοούμε. Η επαφή με τα ζώα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα θέματα άγχους σου.

Σίγουρα, δεν είμαστε ειδικοί για να κάνουμε ακριβή διάγνωση ούτε σου λέμε πως από τη μία στιγμή στην άλλη ,αν δοκιμάσεις κάτι από τα παραπάνω, θα σου φανεί αποτελεσματικό, αλλά προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένες φυσικές θεραπείας που προτείνουν οι ειδικοί για να αισθανθείς λίγο καλύτερα και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε έστω και λίγο με τον τρόπο μας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News